Despre varice Informații medicale / Articole 14/04/2020
Simptomatologia şi diagnosticarea varicelor – Posibile complicaţii în lipsa tratamentului adecvat
Varicele, aceste vase de sânge mari şi umflate care apar deseori mai ales la nivelul picioarelor sunt cauzate de faptul că valvele din interiorul venelor nu funcţionează corect. Acest fapt cauzează o curgere ineficientă a sângelui. Când varicele devin dureroase, umflate şi produc un disconfort considerabil, este nevoie de tratamentul acestora.
Iată care sunt simptomele cele mai des întâlnite ale varicelor şi modalitatea de diagnosticare şi tratament a acestora.
De cele mai multe ori, varicele nu provoacă dureri, doar în stadii foarte avansate, însă au ca rezultat un aspect inestetic care poate cauza o stimă de sine scăzută.
Cel mai des întâlnite simptome ale varicelor
Venele varicoase au un aspect răsucit, umflat şi bombat. De asemenea, ele au o culoare albăstruie sau violet închis, iar unii pacienţi pot prezenta şi senzaţii dureroase sau de picioare grele pe timpul nopţii sau după efectuarea de exerciţii fizice.
De asemenea, este important de menţionat faptul că o vătămare minoră la nivelul unei vene varicoase va avea drept rezultat o sângerare mult mai puternică decât în cazul vaselor de sânge sănătoase.
Lipodermatoscleroza este un alt simptom al venelor varicoase – aceasta desemnează faptul că grăsimea de sub piele devine tare, ceea ce va duce la subţierea pielii. Simptomatologia mai include umflarea gleznelor şi o decolorare a pielii din zona venelor varicoase. Acestea pot căpăta o culoare maronie sau albăstruie.
Un alt simptom este eczema venoasă iar pielea afectată devine roşiatică, uscată şi provoacă mâncărime.
Unele persoane pot avea parte de crampe la nivelul picioarelor iar un alt simptom destul de des întâlnit în cazul persoanelor cu varice este sindromul picioarelor neliniştite. Alţi pacienţi pot avea parte de pete albicioase care sunt similare unor cicatrici, la nivelul gleznelor.
Când ne prezentăm la medic? Complicaţii ale varicelor
Orice afecțiune în cadrul căreia fluxul sanguin este subminat atrage după sine un risc de complicații. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, varicele nu prea dezvoltă complicații. Pe de altă parte, în cazul în care apar complicații, acestea pot include:
Sângerări
Tromboflebită – cheagurile de sânge din vene pot cauza inflamaţii
Insuficienţă venoasă cronică – aceasta apare atunci cand venele picioarelor nu permit sângelui să revină la inimă; netratată insuficienţa venoasă cronică poate produce diverse anomalii în capilarele de la nivelul ţesutuluji piciorului, fapt care va atrage după sine ulceraţii, hiperpigmentare şi umflare.
Prezenţa acestor complicaţii necesită o vizită urgentă la medic, deşi se recomandă un consult înainte de apariţia acestora pentru a putea preveni orice neplăceri.
Diagnosticare şi tratament
Examenul fizic va fi efectuat vizual de către specialist car eva decide dacă un pacient are sau nu vene varicoase. Pacientul va sta în picioare, iar medicul va analiza venele. Va fi nevoie şi de anamneza pacientului, adică de antecedentele medicale ale acestuia.
Uneori, este nevoie de teste adiţionale precum testul Doppler.
Privind opţiunile de tratament, există mai multe metode invazive şi non invazive, însă cea preferată în ziua de azi bazat pe beneficii, desfăşurarea tratamentului şi recuperare este metoda cu aburi.