Stadiile unei epidemii de obezitate: Strategii pentru diminuarea ratei obezităţii la nivel mondial

Un nou articol scris de Lindsay Jaacks, profesor asistent la Harvard prezintă pentru prima dată un model conceptual a tranziţiei obezităţii. Acest model are capacitatea de a ajuta autorităţile în strategia lor de diminuare a ratei obezităţii.

Care sunt cele patru stadii ale tranziţiei obezităţii?

Primul stadiu este cel în care se aflau multe ţări din America Latină şi Orientul Mijlociu în anii ’70. Este acel stadiu în care obezitatea începe să fie o problemă majoră de sănătate publică, dar nu atât de extinsă pe cât este astăzi. Caracteristicile acestui prim stadiu includ următoarele, conform articolului menţionat mai sus:

Al doilea stadiu al obezităţii este acela în care se află America Latină şi ţările din Orientul Mijlociu azi. Acest stadiu evidenţiază o creştere masivă în prevalenţa obezităţii – aceasta poate ajunge la 35-40%. Aici, rata obezităţii este mai ridicată în cazul femeilor decât al bărbaţilor. În cazul copiilor, rata obezităţii este în creştere.

Al treilea stadiu al obezităţii este acela în care se află SUA şi multe dintre ţările europene azi. Există o prevalenţă foarte crescută a obezităţii, mai ales în cazul persoanelor cu venituri mai mici.

Al patrulea stadiu al obezităţii este descris în articol ca unul ipotetic care sperăm să devină realitate. Acest stadiu marchează un declin al obezităţii şi este posibil ca acesta să aibă loc acum în Marea Britanie.

Se poate „sări” de la primul/al doilea stadiu direct la al patrulea?

Una dintre probleme ridicate de articolul menţionat este dacă o ţară poate sări direct la ultimul stadiu, acela în care prevalenţa obezităţii scade vertiginos. Specialiştii ne spun ca acest lucru este posibil dar doar cu ajutorul implementării unor măsuri drastice.

Una dintre acestea este, de pildă, introducerea taxei pe băuturile dulci şi carbogazoase. Este totuşi nevoie de un foarte mare efort pentru a transforma acest stadiu de declin al obezităţii la nivel mondial în realitate. Este nevoie de o mobilizare masivă a tuturor canalelor de media şi a societăţii civile.

Toate acestea necesită eforturi extreme din partea legiuitorilor, a mai multor sectoare, a populaţiei etc.

Totuşi, aceasta este o luptă care merită dusă, mai ales că acum există o multitudine de probe că astfel de abordări pot conduce la o diminuare a IMC-ului. Astfel de măsuri au fost luate în Mexic şi rezultatul este o diminuare drastică a IMC-ului populaţiei. Există dovezi științifice destul de puternice că în următorii zece ani va avea loc o scădere a indicelui de masă corporală la nivelul populației din Mexic.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.