Strategii de prevenţie a efectelor nocive ale obezităţii cu ajutorul studiilor legăturii dintre obezitate şi cancer

In 2012, aproximativ 28.000 de cazuri noi de cancer în cazul bărbaţilor şi 72.000 de cazuri de cancer în rândul femeilor au fost cauzate de obezitate doar în SUA. Drept urmare, s-a constatat necesitatea unor cercetări urgente care să fie concentrate pe promovarea efectelor nocive ale obezităţii precum cancerul.

Se pare că obezitatea este principala cauză a cancerului care poate fi prevenită la femei şi cea de-a doua la bărbaţi. Obezitatea poate influenţa dezvoltarea cancerului şi rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer, mai ales prin intermediul neregularităţilor metabolice şi a inflamaţiei cronice. Ȋnţelegând legătura obezitate-cancer, specialiştii pot identifica şi dezvolta strategii eficiente de reducere a impactului obezităţii în dezvoltarea cancerului.

La începul lunii noiembrie a acestui an, cei mai mari experţi, medici şi specialişti din întreaga lume s-au întâlnit pentru conferinţa anuală din cadrul Săptămânii obezităţii de la The Gaylord National Resort & Convention Center din National Harbor, Maryland, SUA.

Ȋmbunătăţirea compoziţiei corporale prin intermediul dietei ketogenice la pacientele cu cancer ovarian sau endometrial

O parte a conferinţei s-a axat pt modalităţile de îmbunătăţire a compoziţiei corporale prin intermediul dietei ketogenice la pacientele cu cancer ovarian sau endometrial.

Obezitatea este asociată cu concentraţii crescute ale insulinei, glucozei şi cu creşterea factorului IGF-1, precum şi cu dezvoltarea inflamaţiilor. Toţi aceşti factori cresc riscul dezvoltării cancerului.

Ipoteza de la care s-a pornit a fost aceea că dieta ketogenică poate îmbunătăţi compoziţia corppului şi poate diminua nivelul de insulină şi pe cel de IGF-I în cazul femeilor cu cancer ovarian sau endometrial. Studiul a demonstrat faptul că o astfel de dietă a condus la pierderea unei părţi semnificative de grăsime corporală şi ţesut adipos visceral. Masa musculară s-a păstrat, în schimb. Cu alte cuvinte, suntem sfătuiţi să consumăm mai multe grăsimi şi mai puţini carbohidraţi, mai ales zahăr procesat. Rezultatul va fi schimbarea fiziologiei endocrine şi metabolice a corpului într-o aşa manieră încât riscul de a dezvolta cancer se va diminua.

Ce legătură există între chirurgia bariatrică şi riscul de dezvoltare a cancerului?

Aceasta a fost o alta temă dezbătută în cadrul conferinţei, iar studiul în cauză dezbate situaţiile a 88.625 de adulţi cu obezitate severă.

Obezitatea este strâns legată de o mulţime de tipuri de cancer şi era neclar dacă chirurgia bariatrică poate reduce riscul de cancer. Obiectivul studiului a fost de a determina dacă intervenţiile bariatrice pot diminua riscul de dezvoltare a cancerului. La finalul studiului s-a demonstrat faptul că intervenţiile bariatrice în cazul acestor pacienţi cu obezitate severă au diminuat riscul de dezoltare a cancerelor asociate cu obezitatea adică a cancerului de colon, endometrial şi de sân. Pacienţii care au fost supuşi unor proceduri bariatrice au manifestat un risc cu 33% mai scăzut de a dezvolta unul dintre aceste tipuri de cancere.

Conferinţa a mai cuprins şi alte secţiuni legate de felul în care obezitatea este un factor care determină creşterea riscului de dezvoltare a cancerului. Concluzia finală este aceea că, prin intermediul pierderii în greutate şi prin combaterea obezităţii prin slăbire intenţionată sau cu ajutorul chirurgiei bariatrice, riscul dezvoltării cancerului în organismul uman scade.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.