Studiu recent: poate obezitatea crește riscul de a deveni victimǎ (a bullying-ului), agresor sau chiar ambele?

Un nou studiu extrem de interesant a demonstrat faptul cǎ acei adolescenți care suferǎ de obezitate au riscul de a fi agresați verbal sau mental (formǎ de agresiune denumitǎ bullying ȋn afarǎ).  Din pǎcate, mai mult decȃt atȃt, s-a demonstrat și cǎ aceștia riscǎ sǎ devinǎ deopotrivǎ victime dar și agresori la rȃndul lor, ȋn comparație cu colegii lor care au o greutate normalǎ.

Potrivit studiului, acești adolescenți supraponderali sau care suferǎ de obezitate care sunt fie victime, fie agresori sau chiar ambele manifestǎ, de asemenea, riscuri mai mari pentru a suferi de depresie, probleme comportamentale și dificultăți în a-și face noi prieteni. Constatările detaliate sunt publicate în publicația Childhood Obesity.

Articolul se numește „Bullying Perpetration and Victimization among Adolescents with Overweight and Obesity in a Nationally Representative Sample” și analizeazǎ perpetuarea valului de bullying și victimizarea ȋn rȃndul adolescenților cu suprapondere și obezitate. Datele au fost colectate dintr-un studiu la nivel național.

Desfǎșurarea studiului

Cercetǎtorii au comparat, ȋntr-o primǎ fazǎ, comportamentul agresiv ȋn rȃndul adolescenților cu o greutate normalǎ și a celor cu obezitate. S-au analizat diferențele ȋn ceea ce privește victimizarea celor agresați și cei care erau atȃt victime cȃt și agresori. S-a constatat cǎ nu existǎ nici o legǎturǎ ȋntre o persoanǎ care suferǎ de obezitate și a deveni un agresor. Cu alte cuvinte, s-a constatat cǎ un adolescent obez nu va fi automat și agresor.

Cea de-a doua componentǎ a studiului a avut la bazǎ compararea adolescenților obezi care erau fie victime, fie agresori sau ambele. S-a studiat de asemenea posibilitatea ca aceștia sǎ manifeste probleme de naturǎ comportamentalǎ, depresie, tendințe de a se certa și greutate ȋn a avea noi prieteni.

S-a constatat cǎ adolescenții obezi au fost implicați ȋn situații de agresiune mai mult decȃt grupurile cu adolescenți cu greutate normalǎ. Ceea ce ȋnsǎ nu a fost descoperit este masura ȋn care tinerii obezi erau victime sau agresori. Dar concluzia finalǎ a fost cǎ adolescenții care suferǎ de obezitate au fost atȃt victime cȃt și agresori iar scenariile nu sunt prea greu de imaginat.

Cȃnd cineva este umilit sau agresat devine o victimǎ, dar uneori aceste victime riposteazǎ, devenind la rȃndul lor agresori. Obezitatea poate cauza depresie și sentimente de frustrare enorme, ceea ce poate duce la o stare de agresivitate, ceartǎ și dificultatea de-a cunoaște oameni noi și de a avea noi prieteni.

Colegiul medicilor din Houston, SUA a concluzionat cǎ programele pentru persoanele care suferǎ de obezitate ar trebui sǎ se ocupe de abordarea victimizǎrii ȋn urma agresiunilor, dar și de cea a perpetuǎrii acestor agresiuni, a bullying-ului.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.