Despre obezitatea Informații medicale / Articole 14/01/2019
Tehnologiile inovatoare care utilizează Inteligenţa Artificială (AI) pot obseva obezitatea din spaţiu

Prin intermediul unei metode inovatoare, experţii au utilizat Inteligenţa Artificială (AI-Artificial Intelligence) pentru scanarea imaginilor prin Google Maps în vederea estimării obezităţii pe planeta noastră, fără a observa ad literam persoanele obeze.
Echipa a fost condusă de cercetători de la Universitatea din Washinton, Seattle iar aceştia au downloadat aproximativ 150,000 de imagini din satelit prin Google Maps. Imaginile erau din cartierele a patru oraşe: Los Angeles (California); Memphis (Tennessee); San Antonio (Texas) şi Seattle (Washington).
Informaţiile legate de prevalenţa obezităţii au fost obţinute de la Centrele de control a bolilor şi din cadrul unui alt proiect numit „500 Cities”. Rezultatele studiului au apărut în jurnalul medical JAMA.
Echipa a introdus aceste imagini primite în calculator, într-o reţea de AI care a extras caracteristicile mediului, distribuţia clădirilor în zonele respective şi zonele verzi.
Imaginile au arătat că anumite caracteristici fizice ale cartierelor cum ar fi prezenţa parcurilor, autostăzile, străzile cu verdeaţă, diverse tipuri de construcţii şi altele erau asociate cu diferite grade ale prevalenţei obezităţii în aceste zone.
De regulă, obezitatea este corelată cu factori care includ genetica, dieta, activitatea fizică şi mediul înconjurător.
Elementele care indică asocierile dintre mediu, clădiri şi obezitate variază în funcţie de locaţii şi de studiile efectuate.
Inteligenţa artificială sprijină studiul prevalenţei obezităţii
Acest studiu a ilustrat faptul că astfel de programe de AI pot fi utilizate pentru procesul de automatizare a exctracţiei anumitor elemente ale mediului prin intermendiul imaginilor venite prin satelit care pot fi folosite la studiul indicatorilor de sănătate.
Asocierea dintre elemente ale mediului şi prevalenţa obezităţii ar putea conduce la modificări la nivel structural care ar putea în final încuraja activitatea fizică, fapt care ar atrage după sine scăderea prevalenţei obezităţii.
Trăsăturile de ordin comportamental care încurajează consumul de alimente nesănătoase şi un stil de viaţă sedentar au fost asociate cu diverse caracteristici ale mediului înconjurător şi ale construcţiilor aflate in zonele respective. Astfel, mediul de trai poate influenţa foarte mult starea de sănătate a indivizilor prin intermediul unor resurse care includ spaţii verzi, de joacă, tipul de case construite, şi altele.
Potrivit experţilor, o astfel de cercetare a ratelor obezităţii dintr-o anumită locaţie ar putea sprijini foarte mult personalul responsabil de construcţiile în oraşe să amenajeze spaţiile în aşa fel încât să fie prietenoase cu sănătatea indivizilor care vor locui în ele.
Dacă aceştia ar avea mai multe ocazii pentru a rămâne activi din punct de vedere fizic, ratele supraponderii şi ale obezităţii ar scădea semnificativ. La fel, s-ar putea evita şi supraponderea şi obezitatea chiar din timpul copilăriei dacă cei mici ar avea la dispoziţie mai multe spaţii de joacă cât mai interesante pentru a le atrage atenţia şi a-i distrage din case, de la calculator sau din faţa televizorului.