Tratamentul cu laser al varicelor

Varicele sunt acele vase de sânge care nu își mai îndeplinesc funcția, astfel că circulația sângelui este blocată din cauza exercițiului lor deficitar, din această cauză apărând la exteriorul pielii anumite venișoare proeminente, de culoare albastra, des întâlnite mai ales în zona periferica a corpului, la gambe și coapse. Astfel, se formează așa-numitele ”lacuri de sânge” din cauza dilatării varicelor, fiind vizibile cu ochiul liber, într-un mod nu tocmai plăcut, nici pentru privitor, dar nici pentru cel/cea care e sortit/ă a le purta.
În urma subțierii pereților acestor vase, tocmai din pricina dilatării de care aminteam, aspectul fizic are de suferit, însă nu doar simțul estetic este grav afectat, ci și sănătatea corporală a persoanei care prezintă varice. Din cauza unor venișoare de culozre verde-albăstruie, aparent inofensive, se poate ajunge la oboseală cronică, iar resimțita îngreunare a membrelor inferioare dă senzația de apăsare asupra oaselor, degenerând în reale dureri în zonele în care  varicele își fac apariția.
În unele cazuri, pe lângă ulcerul varicos ce se instalează în mod rapid dacă nu e sesizat din timp și nu se tratează corespunzător cu ajutorul tehnicilor inovatoare din acest domeniu, mai pot apărea și anumite hemoragii foarte neplăcute, inestetice și dureroase, singura lor reversie fiind posibilă prin intervențiile de chirurgie generală.

Soluții și remedii în tratarea varicelor

Pentru o îmbunătățirea a calității vieții, nu doar la nivel estetic, dar și funcțional, tratarea varicelor, în urma avansului tehnicii moderne, a ajuns a cunoaște diverse metode și procedee de îndepărtare a varicelor și a tuturor complicațiilor ce survin  în urma instalării acestora în zona picioarelor, atât la femei, cât și la bărbați.
Varicele se pot trata prin metoda clasică de stripping (smulgerea efectivă a venelor problematice), prin tratamentul lor în ambulator, dar și prin terapie laser, aceasta din urmă fiind cea mai des întâlnită în rândul bolnavilor, aceștia preferând-o pentru rapiditatea cu care se efectuează.

Cum se realizeaza tratamentul laser ?

Laserul și energia degajată de acesta ajung la pacient print intermediul unei fibre optice, de cca 2mm diametru. Astfel, fasciculul coerent de lumină laser ajunge la vena varicoasă, aceasta fiind îndepărtare prin ”uscare”, ca urmare a acțiunii de trombozare și obliterare a venei cu circuit defectuos.
Datorită fineții și a acurateții cu care laserul acționează, varicele de pe picioare se pot trata cu mare ușurință, inclusiv cele mai rar întâlnite, de la nivelul feței, deși în ceea ce privește leziunile vasculare, tratarea lor poate presupune și o schimbare a pigmentului de piele, precum și a texturii acesteia. Din caua anesteziei locale inainte de procedura laser propriu-zisă, pe lângă învinețirea observabilă la nivelul pielii, pacientul aflat pe masa de operație poate avea și o ușoară senzație de somnolență și amorțeală în zona în curs de vindecare.
De departe cel mai important avantaj al tehnicii laser este aplicarea ei în regim de ambulator, adică fără spitalizare necesară, apelând la doar o anestezie locală, ocazie cu care se evită pe cât posibil eventualele complicații ce ar risca a apărea pe parcursul derulării operațiunii chirurgicale. Astfel, mai repede decât ar fi sperat sau și-ar fi imaginat, pacientul ce tocmai a suferit o intervenție minim-invazivă de tratare a varicelor, se poate întoarce în timp util la viața lui normală, de zi cu zi, ca înainte de operație.
Din păcate însă, nu toate venele varicoase se pot trata prin terapia laser, ci doar cele aflate și depistate în primele faze timpurii ale dezvoltării lor, când circuitul sângelui e de o insuficiență relativ mică, tinzând spre medie. Oricum, înainte de a decide la ce metodă să apelați, e recomandabil să apelați la un medic chirurg care se pricepe în a vă ghida pe tot parcursul acestei operațiuni, dar și în perioada postoperatorie. Concluzionăm așadar că tratamentul diferă de la persoană la persoană, în funcție de fiecare particularitate analizată la pacienți de către medicul specialist ce supraveghează la bunul mers al întregii intervenții chirurgicale.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.