Tratamentul varicelor: insuficienţa venoasă cronică
Cauze
Cauzele pentru care poate sa apară insuficienţa venoasă cronică sunt multiple, iar, printre ele, se numără factorii genetici, ocupaţionali, de mediu, accidentele sau taumatismele. Alte cauze mai sunt modificările hormonale precum pubertatea, sarcina sau menopauza, sporturile care implică ridicarea de greutăţi sau lupte, obezitatea, fumatul, tusea cronică, expunerea la temperaturi ridicate. Însă, principalele cauze sunt constituite de varice şi de tromboza venoasă cronică. Este, aşadar, vitală prevenirea sau tratarea lor în vederea evitării apariţiei acestei afecţiuni periculoase.
Simptome
Insuficienţa venoasă cronică se manifestă prin intermediul unor simptome destul de variate, şi anume: de la modificări estetice până la ulceraţii de o gravitate majoră care pot afecta funcţia piciorului, imobilizând pacientul.
Cele mai des întâlnite manifestări ale afecţiunii sunt varicele. Aspectul estetic este acela care, de cele mai multe ori deranjează pacientul, însă acesta are şi alte suferinţe fizice precum dureri, înţepături, senzaţie de mâncărime, senzaţia de picioare grele, umflarea acestora seara, suferinţe fizice care, uneori, sunt ignorate.
Pe lângă varice, la examinarea pacientului se mai observă şi modificări ale coloraţiei pielii, fiind percepută o alterare a consistenţei tegumentelor. Pielea capătă o coloraţie brună datorită fisurii venelor şi a ieşirii sângelui în ţesutul subcutanat. Coloraţia este dată de produşii de degradare a hemoglobinei. Pot apărea şi complicaţii precum ulceraţiile sau tromboflebitele şi trombozele venoase. Gradele de afectare a insuficienţei venoase cronice sunt multiple, leziunile variind de la simple şi uşoare până la grave, având un puternic impact şi asupra structurilor vecine (grăsime, piele, muşchi, articulaţii).
Tratament
Evoluţia insuficienţei venoase poate fi destul de rapidă, în lipsa vreunui tratament. În cazul în care ulcerul varicos este parte din evoluţia bolii, tromboza venoasă profundă este o complicaţie extrem de periculoasă, putând conduce chiar la deces. O altă problemă ar fi sindromul posttrombotic, care, odată ce se instalează, după episodul acut, lasă piciorul mai gros pentru toată viaţa. În cazul tromboflebitelor, trebuie utilizaţi ciorapi elastici când este necesară călătoria cu avionul, de asemenea, este indicat consumul a cât mai multor lichide şi mobilizarea.
Tratamentul insuficienţei venoase cronice implică:
- Metode nechirurgicale: ciorapii elastici şi scleroterapia
- Medicamente, creme, unguente
- Metode chirurgicale moderne care reprezintă soluţia optimă din toate punctele de vedere. Acestea rezolvă cauza locală care a generat varicele şi tratează vena defectă prin flebectomie (extragerea ei).
- Laserul: o metodă cu avantaje incontestabile care câştigă tot mai mult teren.
Concluzii
Afecţiunile venoase precum varicele trebuie depistate şi tratate la timp pentru a putea preveni apariţia complicaţiilor mai periculoase cum ar fi insuficienţa venoasă cronică. Totuşi, şi această boală, când este depistată la timp, are şanse mari de vindecare, pericolul complicaţiilor grave putând fi, astfel, înlăturat.
Pentru prevenirea insuficienţei venoase cronice sunt benefice urmatoarele activităţi:
- Renunţarea la fumat
- Mişcarea şi sportul
- O dietă echilibrată şi o greutate normală.
Pacienţii afectaţi de insuficienţa venoasă cronică sunt sfătuiţi să evite masajele în forţă, sauna, traumatismele, expunerea picioarelor la surse de căldură aplicate pe ele (epilatul cu ceară fierbinte) sau expunerea prelungită la soare.