Trecerea de la adolescenţă la maturitate este crucială pentru dezvoltarea obezităţii

Două studii recent dezvăluie că creşterea în greutate este asociată din nou cu trecerea de la adolescență la vârsta adultă. Această trecere reflectă o scădere a activității fizice și diverse modificări ale dietei.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au afirmat recent faptul că trecerea de la adolescență la vârsta adultă reprezintă perioada în care nivelurile de obezitate cresc cel mai rapid.

În acest moment al vieţii, multe persoane au acumulat exces ponderal legat de schimbările în alimentație și diverse modificări legate de activitatea fizică.

Evenimentele din viaţa unei persoane care sunt asociate cu creșterea în greutate și obezitate includ trecerea de la școală la o învăţământul superior sau găsirea unui loc de muncă, începând noi relații și având copii.

Centrul de Cercetare a Dietei și Activității (CEDAR) de la Cambridge au analizat schimbările legate de activitatea fizică, dieta și greutatea corporală, pe măsură ce adulții tineri trec de la şcoală la angajarea în cadrul unui job și devin părinți. Rezultatele experţilor apar în revista Obesity Reviews.

Experţii au analizat date deja existente din studii de mărimi impresionante pentra a cumula aceste informaţii cu cele din cadrul studiilor lor.

Analizarea primului studiu – greutatea, activitatea fizică şi dieta

În primul dintre cele două studii, echipa a analizat dovezile referitoare la trecerea de la liceu la învățământul superior sau la angajare și modul în care aceasta afectează greutatea corporală, dieta și activitatea fizică.

În total, experţii au analizat 19 studii care acoperă vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, dintre care 17 au evaluat modificările activității fizice, 3 studii au analizat modificarea greutăți corporale și altele 5, comportamente alimentare.

Echipa de cercetători a descoperit că părăsirea liceului a fost asociată cu o scădere de șapte minute pe zi de activitate fizică moderată până la intensă. Scăderea aceasta a activităţii fizice a fost mai mare la bărbați decât la femei (o scădere de 16,4 minute pe zi pentru bărbați, comparativ cu 6,7 minute pe zi pentru femei).

Alte trei studii au raportat creșteri ale greutății corporale după terminarea liceului. Două studii au sugerat că dietele scad în calitate la ieșirea din liceu și unul a sugerat același lucru la terminarea universităţii.

Explicaţiile pentru aceste schimbări au fost oferite de unul dintre experţii care a condus studiile.

Dr. Eleanor Winpenny de la CEDAR și unitatea de Epidemiologie MRC de la Universitatea din Cambridge a afirmat următoarele: „copiii trăiescu într-un un mediu relativ protejat, cu alimente sănătoase și exerciții fizice încurajate în școli. Pe de altă parte, dovezile din studii sugerează că presiunile universității, ale găsirii unui loc de muncă și ale îngrijirii copilului determină schimbări ale comportamentului care pot fi extrem de nocive pentru sănătatea pe termen lung.”

Aceasta a continuat, spunând că „dacă putem identifica factorii din viața noastră de adult care determină comportamente nesănătoase, atunci putem lucra îndeajuns pentru a le schimba.”

Analizarea celui de-al doilea studiu – greutatea şi decizia de a avea copii

În cel de-al doilea studiu, echipa de experţi a analizat impactul de a deveni părinte asupra greutății, dietei și activității fizice.

Analizarea a şase studii a evidenţiat faptul că există o diferenţă de indice de masă corporală (IMC) între tinerii care au ales să nu facă copii faţă de cei care au devenit părinţi.

Această diferenţă a fost de 17%. Rezultatele au arătat faptul că o femeie cu înălțimea medie (164cm) care nu avea copii a acumulat în jur de 7,5 kg pe parcursul a cinci până la șase ani, în timp ce o mamă de aceeași înălțime ar acumula1,3 kg suplimentar, adică pe lângă cele 7,5 kg. Ca IMC, numerele sunt 2.8, respectiv 3.3. În cazul bărbaţilor nu s-a descoperit vreo diferenţă în acest sens.

Concluzii

Concluziile generale ale studiilor subliniază faptul că IMC-ul creşte pentru femeile de vârstă adultă, mai ales pentru cele care devin mame.

Sfatul experţilor este ca acestea să conştientizeze acest lucru şi să facă schimbări ale stilului de viaţă. Mai mult sport şi o dietă sănătoasă nu le-ar fi favorabile doar mamelor, ci ar reprezenta şi exemple de urmat pentru cei mici.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.