Un compus din ardeiul iute ar putea reduce obezitatea

Cercetătorii au utilizat compusul activ din ardeii iuți pentru a crea un medicament ȋmpotriva obezității. Tratamentul s-a dovedit a fi un mare success ȋn urma studiului efectuat pe rozătoare. Cum micile animăluțe au metabolismul similar cu al nostru, semnele sunt mai mult decât favorabile.

Capsaicina este compusul la care ne referim, acea substanță din ardeiul iute care produce iuțeala. Compusul acesta este extrem de benefic şi datorită proprietăților sale anti-algice şi pentru faptul că interacționează cu SNP (sistemul nervos periferic). Acest lucru a determinat oamenii de ştiință să testeze compusul pentru tratarea unor condiții de sănătate precum artrita reumatoidă şi unele neuropatii.

Studii inovative destul de recente au evidențiat faptul că acest compus are şi alte proprietăți benefice ȋn afara celor amintite mai sus. Unele dintre acestea includ şi capacitatea acestei molecule de a opri proliferarea celulelor canceroase de la nivelul sânului.

Acum, un nou studiu adaugă un alt beneficiu, cel care ne interesează cel mai mult. Compusul a fost utilizat la crearea unui medicament care a tratat cu succes obezitatea la şoricei.

O echipă de oameni de ştiință condusă de Dr. Baskaran Thyagarajan de la Universitatea din Wyoming, secția Farmacie a creat metabocin – un medicament care eliberează capsaicină pe parcursul a 24 de ore.

Dr. Thyagarajan şi colegii săi au testat efectele metabocinului la şoricei şi au prezentat rezultatele obținute la ȋntâlnirea anuală a Societății pentru Studiile legate de Comportamentul Ingestiv (Society for the Study of Ingestive Behavior).

O parte a studiului a fost publicată şi ȋn jurnalul Biophisical Journal.

Motivele pentru care metabocinul poate reduce obezitatea

Medicamentul a fost administrat micilor rozătoare pe cale orală. Acestea fuseseră hrănite cu hrană bogată ȋn grăsimi. A fost examinată şi plasma din sânge pentru determinarea sănătății metabolice a şoriceilor cum ar fi funcțiile ficatului şi cele ale rinichilor şi le-a fost luată tensiunea.

Echipa a pornit studiul cu ipoteza că metabocinul ar putea provoca pierderea ȋn greutate datorită efectului pe care ȋl are capsaicina asupra unui receptor numit TRPV1. Un număr crescut al acestor receptori poate fi găsit ȋn celulele adipoase iar echipa de specialişti s-a gândit că activând aceşti receptori, adipocitele (celulele grase albe) vor arde caloriile ȋn loc să le stocheze ȋn exces.

Medicii au dorit să afle şi dacă tratamentul este eficient pe termen lung şi dacă poate cauza efecte adverse.

Metabocinul s-a dovedit eficient şi sigur pentru sănătate

Experții au afirmat că după ce au consumat tratamentul, şoriceii au manifestat ȋmbunătățiri la nivelul glucozei din sânge şi al colesterolului, al răspunsului la insulină şi la simptomele ficatului gras (a steatozei hepatice). Animalele au fost tratate cu metabocin timp de 8 luni şi au continuat să piardă exces de greutate fără a avea parte de efecte adverse.

Medicamentul s-a dovedit sigur şi bine tolerat de organism. Un astfel de medicament are un potențial enorm pentru a deveni un tratament viabil pentru obezitate.

Medicii au considerat de cuviință să avertizeze populația să nu consume cantități mari de ardei iute ȋn speranța eliminării excesului de greutate, fiindcă această capsaicină nu este foarte uşor absorbită de stomac şi nu va avea aceleaşi efecte ca medicamentul. Vor urma şi testele pe oameni ale tratamentului curând.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.