Varicele şi sarcina
De regulă, varicele sunt localizate la nivelul picioarelor, însă pot apărea în orice locaţie situată în jumătatea inferioară a trupului. Iată care sunt cauzele apariţiei varicelor în timpul sarcinii şi cum se pot preveni astfel de vene varicoase:
Cauzele apariţiei varicelor pe perioada sarcinii
1. Hormonii
Hormonii sexuali feminini reprezintă o cauză esenţială a apariţiei venelor varicoase, pe perioada unei sarcini. Corpul unei femei însărcinate trece prin foarte multe modificări. Nivelurile hormonale se modifică, fapt care provoacă o serie de transformări în trupul unei femei.
Astfel de transformări implică şi creşterea considerabilă a cantităţii de progesteron. Acest lucru va cauza relaxarea vaselor sanguine şi umflarea venelor. Aşadar, va urma apariţia venelor varicoase. Mai mult, hormonii sexuali feminini mai pot cauza apariţia vinişoarelor în formă de pânză de păianjen sau spargerea venelor pe perioada unei sarcini.
2. Influenţa instoricului familial; cauze ereditare
În cazul în care femeia însărcinată are un istoric de boli varicoase în familia sa, este foarte posibil ca şi aceasta, la rîndul ei, să dezvolte astfel de probleme. Lipsa cazurilor de dezvoltare a varicelor în familie va micşora foarte mult riscurile de apariţie a acestora pe perioada sarcinii. Mai este importantă şi monitorizarea unei posibile agravări a varicelor pe perioada unei sarcini.
Dacă o pacientă are cazuri de varice în istoricul său familial şi, mai mult, dacă pe perioada sarcinii, acestea îşi fac apariţia şi în cazul său, riscul ca ele să apară şi la sarcini viitoare este unul destul de crescut. Astfel, femeile cu sarcini multiple prezintă riscuri mai multe de a dezvolta vene varicoase sau de deteriorare a venelor pe parcursul sarcinii.
3. Efectele uterului asupra venelor varicoase pe perioada sarcinii
În timpul sarcinii, cantitatea de sânge este suplimentată şi poate crea o povară în plus asupra vaselor sanguine. Pe măsura creşterii uterului, va creşte presiunea asupra vaselor majore de sânge din regiunea pelvină. Această presiune va acţiona asupra venei localizate în partea dreaptă a trupului care poartă denumirea de vena cavă inferioară. Efectul ar putea fi unul care va afecta în mod negativ venele de la nivelul membrelor inferioare şi va conduce la formarea varicelor în timpul sarcinii.
Alte cauze:
Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii în domeniu au mai descoperit şi alte cauze care ar putea favoriza apariţia venelor varicoase pe perioada unei sarcini. Astfel de cauze includ supraponderabilitatea/obezitatea şi petrecerea unui timp îndelungat în picioare pe perioada sarcinii.
Sfaturi pentru prevenţia apariţiei varicelor în timpul sarcinii:
- Este indicată efectuarea zilnică a exerciţiilor fizice, fiindcă acestea ajută la optimizarea circulaţiei sanguine.
- Se recomandă menţinerea unei greutăţi normale pe perioada sarcinii.
- Este benefică ridicarea picioarelor la un nivel superior celui al corpului de câte ori este posibil acest lucru. În poziţia şezut, se poate utiliza un scaun pentru odihnirea picioarelor.
- Nu este recomandată încrucişarea picioarelor, nici a gleznelor în timp ce se stă pe scaun.
- Trebuie evitat statul prea mult timp în picioare sau în şezut.
- Se recomandă dormitul pe partea stângă cu picioarele ridicate pe o pernă. Vena cavă inferioară este situată pe partea dreaptă, iar, în momentul în care se doarme pe partea stângă, această venă va fi ferită de greutatea uterului şi presiunea asupra venelor membrelor inferioare va fi mult redusă.
- Mai este indicată purtarea ciorapilor de compresie.