Chirurgia arterei carotide

Chirurgia arterei carotide desemnează procedura care tratează afecţiunile arterelor carotide. Aceasta are în vedere restabilirea fluxului sanguin la nivelul creierului, în cazul în care medicul constată o îngustare sau un blocaj la nivelul arterei carotide.

Sunt necesare teste pentru verificarea nivelului de blocare a arterei, iar chirurgia pentru eliminarea acumulărilor în arteră se poate face dacă aceasta s-a îngustat cu mai mult de 70%.

Endarterectomii carotidiene prin eversie sau cu angioplastie de lărgire

Ce este endarterectomia carotidiană?

Endarterectomia carotidiană reprezintă o intervenţie chirurgicală prin intermediul căreia chirurgul vascular previne AVC-urile la pacienţii care suferă de arteroscleroză carotidiană. Aceasta este una dintre cele mai frecvente operaţii vasculare – reprezintă cel mai sigur şi de durată tratament al bolii carotidiene.

Indicaţii

Indicaţiile intervenţiei includ următoarele:

  • Prezenţa unei obstrucţii semnificative pe arterele carotide
  • Un accident ischemic tranzitor – cu prezenţa simptomelor unui AVC timp de 1-2 ore sau chiar până la 24 de ore
  • AVC

Tehnici de desfăşurare a metodei chirurgicale

Tehnica prin eversie de efectuare a acestei proceduri presupune secționarea completă a carotidei interne la nivelul bulbului și eliminarea plăcii de aterom prin eversie. Este important de menţionat şi faptul că restul plăcii se elimină printr-o arteriotomie longitudinală ca la tehnica clasică. Ambele tehnici oferă aceleași rezultate.

Angioplastia de lărgire presupune intervenţia de introducere a unui balon la nivelul arterei carotide, având ca scop lărgirea zonelor îngustate ale arterelor carotide. De cele mai multe ori, va implica şi implantarea ulterioară a unui stent carotidian.

Chirurgia glomusului carotidian

Ce este glomusul carotidian?

Glomusul carotidian se mai numeşte tumoră glomică şi reprezintă o tumoră care creşte de o parte a gâtului, unde artera carotidă se desparte în două ramuri. Carotida internă duce sânge la creier, iar carotida externă irigă zonele de la nivelul feţei.

Glomusul carotidian nu este cancer, de obicei, însă, din păcate, tumora poate creşte rapid şi poate atinge mari dimensiuni. Din acest motiv, este necesară îndepărtarea acestei formaţiuni printr-o intervenţie chirurgicală.

Proceduri chirurgicale

Se poate realiza, înainte de intervenţia chirurgicală, o embolizare prin puncţie directă – aceasta are ca scop principal reducerea irigării cu sânge a tumorii. Un ac special va ajuta la injectarea în tumoră de substanţe care vor bloca ciruclaţia sângelui.

Rezecţia chirurgicală poate îndepărta tumora fără a fi necesară repararea arterelor carotide. Dacă este necesară repararea aretelor carotide sau îndepărtarea lor, acest fapt se va putea face cu o simplă sutură.

Tratamentul glomusului carotidian este unul sigur şi cu rezultate excelente pentru pacient.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.