Crioterapia venoasă

Ce este crioterapia venoasă?

Indiferent că este vorba despre ȋngheţarea celulelor adipoase din zona abdominală, despre tratamentul şi prevenţia ridurilor faciale sau de eliminarea venelor varicoase, procedurile de tratament cu crioterapie revoluţionează intervenţiile chirurgicale din prezent.

Crioterapia venoasă este o procedură minim invazivă prin intermediul căreia ţesuturile nedorite sunt ȋndepăratate din organism prin procese de ȋngheţare şi dezgheţare controlate. Aceasta este o procedură similară intervenţiei chirurgicale de extirpare a venelor varicoase, ȋnsă are mai puţine riscuri de a dezvolta complicaţii.

Indicaţiile crioterapiei venoase

Crioterapia venoasă este indicată pentru eliminarea totală sau parţială a venelor varicoase printr-o procedură chirugicală. Nevoia unei alternative pentru extirparea venelor varicoase prin intermediul intervenţiilor chirurgicale conduce, de asemenea, la posibilitatea optării pentru un astfel de tratament. Crioterapia venoasă este recomandată şi ȋn cazul prezenţei ulcerelor varicoase.

Desfăşurarea procedurii de crioterapie venoasă

Prin crioterapie, ţesuturile nedorite se vor ȋndepărta din organism prin procedee de ȋngheţare şi dezgheţare, astfel, ȋn urma acestei intervenţii minim invazive, vena varicoasă se va putea elimina. De cele mai multe ori, ȋn cadrul intervenţiei, se utilizează azot lichid care va avea drept efect o reducere a temperaturii ţesutului la -85 de grade Celsius. Crioterapia venoasă utilizează ace şi substanţe chimice speciale care se vor introduce pe sub venele localizate unde apar varicele. Procedura determină o reducere foarte rapidă a inflamaţiei venelor, iar, apoi, reabsorbţia lor ȋn organism. În cadrul crioterapiei venoase, este nevoie doar de o singură incizie de dimnesiuni reduse.

Această tehnică poate fi folosită drept o alternativă pentru intervenţia chirurgicală de extirpare a venelor varicoase, beneficiul fiind lipsa inciziilor adiţionale pentru eliminarea acestora.

Avantajele crioterapiei venoase

  • Durata timpului de vindecare este destul de scurtă.
  • Disconfortul resimţiti pe parcursul intervenţiei şi ȋn urma acesteia este minim.
  • Fiind o intervenţie minim invazivă, durerea este şi ea una extrem de redusă.
  • Procedura oferă o precizie maximă a eliminării varicelor.
  • La nivelul pielii, toleranţa este una bună, iar lipsa necesităţii efectuării unor incizii majore crează un efect estetic mult mai avantajos decât ȋn cazul intervenţiei chirurgicale de extirpare a venelor varicoase.
  • Procedura se caracterizează şi prin lipsa sângerărilor şi a unor complicaţii postoperatorii care, ȋn cazul altor tehnici de eliminare a venelor varicoase, este posibil să apară.
  • Riscurile de apariţie a cicatricilor este unul minim.
  • Uşurinţa cu care se manevrează azotul lichid este, de asemenea, un plus al acestei intervenţii.
  • Crioterapia reprezintă cea mai avansată formă de extirpare mecanică a venelor varicoase.
  • Anestezia utilizată este cea locală.

Recuperarea după intervenţie

După crioterapia venoasă, spitalizarea pacientului nu este necesară, eliminarea venelor varicoase efectuându-se cu afectarea extrem de redusă a zonelor vizate, rezultatele intervenţiei fiind unele care nu implică apariţia cicatricilor vizibile, fiind vorba doar de cicatrici cosmetice de dimensiuni extrem de reduse (2-3 mm).

În urma intervenţiei de crioterapie venoasă, exită posibilitatea apariţiei roşeţii sau umflăturilor ȋn zona tratată, ȋnsă acest lucru este normal şi se recomandă administrarea tratamentului medicamntos pentru diminuarea stării de disconfort creată.

Metoda eliminării venelor varicoase prin intermediul intervenţiei de crioterapie venoasă este preferată de către pacienţi ȋn defavoarea tehnicii tradiţionale de extirpare a varicelor prin tratament chirurgical din cauza ratei mai scăzute de apariţie a complicaţiilor şi datorită rezultatelor cosmetice mai bune. 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.