Tratamentul hemoroizilor prin metoda crioterapiei
Ce este metoda crioterapiei şi care sunt indicaţiile acesteia?
Crioterapia are drept scop uscarea hemoroizilor prin procedeul de obliterare sau de închidere a venelor hemoroidale care îi alimentează. Pe scurt, crioterapia presupune eliminarea hemoroizilor prin îngheţare şi se utilizează pentru formaţiunile hemoroidale interne şi externe.
Desfăşurarea procedurii de tratament a hemoroizilor prin metoda crioterapiei
Metoda de tratament a hemoroizilor prin crioterapie este o procedură care se desfăşoară în regim abulatoriu şi se efectuează sub anestezie locală.
Pentru intervenţie, se utilizează un tub metalic care este alimentat la o butelie de monoxid de azot. Procesul de circulaţie a gazului din interiorul tubului va avea drept efect producerea răcirii metalului la -90 de grade Celsius. Sub un control de o maximă acurateţe vizuală, sonda respectivă va fi aplicată direct pe suprafaţa hemoroidului şi va fi răcită treptat. Temperatura extrem de scăzută va avea drept efect obliterarea sau închiderea venelor de calibru mai mic. De regulă, se obliterează două pachete hemoroidale în cadrul fiecărei şedinţe.
După efectuarea procedurii de crioterapie, este normal ca pacientul să resimtă pentru o perioadă de câteva minute o senzatie similară unei nevoi de a defeca, aceasta fiind numai o senzaţie falsă, căreia i se alăturează şi un sentiment de spasme intestinale. Aceste reacţii vor ceda, de obicei, rapid, iar scaunele ulterioare nu vor mai fi însoţite de senzaţii dureroase şi pacientul îşi va putea relua o viaţă normală imediat după finalizarea intervenţiei.
De regulă, sunt necesare circa 2-3 şedinţe efectuate la un interval de o lună în vederea unui tratament complet al hemoroizilor.
Avantajele utilizării metodei cu aburi pentru tratamentul hemoroizilor
- Metoda este minim invazivă, iar durata intervenţiei de crioterapie este foarte scurtă.
- Senzaţiile de disconfort şi durere sunt foarte mult reduse, comparativ cu cele provocate de tehnicile chirurgicale tradiţionale.
- Aplicarea directă a frigului pe hemoroizi va asigura calmarea durerilor, a inflamaţiilor şi a senzaţiei neplăcute de mâncărime.
- Riscul de apariţie a unor complicaţi este aproape inexistent.
- Procedura nu afectează funcţionalitatea sfincterului.
- Pacientul nu are nevoie de perioadă de spitalizare după intervenţie.
Perioada postoperatorie şi recuperarea după intervenţie
Pacientul nu are nevoie de internare şi îşi poate relua activităţile cotidiene imediat după intervenţie.
Pentru combaterea durerii şi a stării de disconfort, se vor prescrie anumite medicamente, acestora fiindu-le asociat şi un tratament venotonic şi pentru scăderea presiunii la nivelul respectiv.
Sunt recomandate băi de şezut cu ceai de muşeţel, venotonice, supozitoare, antiinflamatoare sau creme.
Este necesară respectarea unui regim alimentar echilibrat, deopotrivă, combaterea constipaţiei prin intermediul unor mijloace cât mai naturale. Este indicată evitarea utilizării de laxative.
Regula esenţială pentru evitarea bolii şi a tratamentelor care vin odată cu aceasta este combaterea factorilor de risc, însă, în cazul apariţiei simptomelor, este necesar consultul la medicul de specialitate.