Inel gastric

Indicaţiile montării inelului gastric

Această metodă de tratament a obezităţii presupune montarea unui inel, la nivelul stomacului, cu scopul reducerii cantităţii de alimente ingerate, fapt care permite ajustarea alimentaţiei pacienţilor. Operaţia nu presupune rezecţia stomacului şi este potrivită pentru oricine doreşte să scape de excesul de greutate şi este pregătit pentru o schimbare a stilului de viaţă şi a modului de alimentaţie.

Procedura este una uşor de realizat atât prin metodele clasice, cât şi prin cea laparoscopică. Comparativ cu tehnica tradiţională chirurgicală, tehnica laparoscopică prezintă riscuri mult mai reduse, iar aspectul estetic al rezultatelor este foarte apreciat de pacienţi. În cazul ȋn care pacientul ȋşi doreşte renunţarea la această metodă de slăbire, operaţiunea este una reversibilă.

Ce este inelul gastric?

Montarea laparoscopică a inelului gastric presupune un sistem bazat pe un balon gonflabil care se montează ȋn jurul stomacului prin intermediul unei intervenţii chirurgicale minim invazive, realizate laparoscopic. Balonul gonflabil se conectează la un port de injectare prin intermediul unui tub de silicon lung şi rezistent. Locaţia ideală pentru plasarea inelului gonflabil este la nivelul porţiunii inferioare a joncţiunii dintre esofag şi stomac.

Diametrul inelului gastric montat laparoscopic poate fi modificat şi ajustat, ȋmpărţind stomacul ȋntr-un rezervor mic superior cu o dimensiune de circa 15 ml, restul stomacului rămânând situat inferior.

grafic inel gastric
Inel gastric ajustabil

Desfăşurarea procedurii de motare laparoscopică a inelului gastric

Intervenţia implică efectuarea a 4 incizii cu dimensiuni cuprinse ȋntre 0,5-1 cm, inelul poziţionându-se, apoi, ȋn jurul polului superior al stomacului. Canalul de trecere dintre rezervorul superior spre cel inferior se va regla din exterior prin intermedul injectării unui lichid la nivelul portului inelului gonflabil. Efectul va fi instaurarea unei stări de saţietate pentr pacienţi, o reducere a cantităţii de alimente la o masă doar la câteva guri (15-30 ml). Alimentele vor ajunge, pentru ȋnceput, la nivelul rezervorului superior, urmând ca, apoi, să treacă ȋn rezervorul inferior, totul petrecându-se ȋntr-un ritm lent.

Metoda montării laparoscopice a inelului gastric are capacitatea de a scădea excesul de greutate cu circa 50% ȋn primii 3 ani de la efectuarea operaţiei, greutatea putând, apoi, fi menţinută pentru ȋntreaga viaţă.

Avantajele inelului gastric montat laparoscopic

  • Procedura determină dureri de intensitate minimă, ajutând la restabilirea pacientului ȋntr-un timp redus.
  • Restricţia cantitativă a dietei se bazează pe faptul că se va realiza o balanţă energetică negativă, cu alte cuvinte, organismul va fi nevoit să apeleze la rezervele de grăsime.
  • După intervenţie, se vor reduce riscurile bolilor asociate obezităţii (afecţiuni cardio-vasculare, modificările funcţiei respiratorii, diabetul zaharat, insuficienţa venoasă cronică, afecţiunile aparatului locomotor, deficienţe ale echilibrului hormonal).
  • După intervenţie nu va fi necesar consumul de suplimente cu minerale sau vitamine.
  • Cicatricile sunt minime şi vor dispărea, gradual.
  • Intervenţia este ȋnsoţită de o rată extrem de mică a unor posibile complicaţii postoperatorii.

Perioada postoperatorie şi recuperarea după intervenţie

Datorită utilizării unei metode chirurgicale minim invazive, durata de spitalizare a pacientului este una redusă. Pacientul se va putea ȋntoarce la locul de muncă după circa o săptămână, ȋn cazul ȋn care acesta implică activităţi sedentare, iar, ȋn caz contrar, este vorba de circa 2 săptămâni.

În primele 2-3 zile după operaţie, condusul este strict interzis, existând riscul ca această activitate sa fie mai puţin confortabilă pentru aproximativ 10 zile după intervenţie.

Efectuarea unor activităţi fizice regulate este un lucru extrem de important, pentru ȋnceput, fiind indicate plimbări care se continuă apoi cu exerciţii de o complexitate progresivă.

În primele 2 săptămâni de la operaţie, dieta va fi una destul de strictă, scopul acestei diete postoperatorii fiind acela de a ajuta stomacul să se adapteze unei alimentaţii normale şi de a evita vărsăturile sau blocajele stomacale. O masă ar trebui să dureze circa 20-30 de minute şi se recomandă consumul a 6 mese zilnice mai puţin consistente care vor ȋnlocui cele 3 mese principale şi mai cuprinzătoare. Este recomandat, de asemenea, să nu se consume alimente ȋn lipsa senzaţiei de foame, iar, ȋn momentul ȋn care apare senzaţia de saţietate, masa ar trebui ȋntreruptă.

Respectarea regimului alimentar postoperator este impetuos necesară, iar detaliile legate de dietă se vor discuta cu medicul chirurg.

Pentru o monitorizare optimă a procesului de slăbire, după intervenţia chirurgicală, va fi necesară o colaborare bună a pacientului cu medicul. Scopul este o pierdere treptată a kilogramelor ȋn plus, fiindcă slăbirea este un proces gradual, iar scăderea în greutate rapidă poate crea riscuri majore pentru sănătate. 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.