Reducerea volumului stomacal prin plicatura gastrică

Intervenţia de reducere a volumului stomacului

Operaţia de reducere a volumului stomacului prin plicatura gastrică reprezintă o metodă pentru reducerea volumului stomacal prin punerea ȋn afara funcţiunii a unei părţi numită „marea curbură” prin intermediul tehnicii laparoscopice. Efectul benefic al operaţiei va consta ȋn scăderea semnificativă de alimente ingerate şi ȋn diminuarea poftei de mâncare. Intervenţia de micşorare a volumului stomacal se recomandă acelor pacienţi care au un regim alimentar necontrolat prin dieta de slăbire.

Indicaţiile plicaturii gastrice

Plicatura gastrică laparoscopică reprezintă o intervenţie potrivită pentru pacienţii care suferă de obezitate şi necesită diminuarea greutăţii corporale. Contraindicaţiile procedurii includ herniile hiatale şi boala de reflux gastroesofagiană.

Plicatura gastrică este o metodă creditată cu riscuri minore, comparativ cu alte procedee bariatrice, iar intervenţia este una reversibilă.

Ce este plicatura gastrică?

Plicatura gastrică este un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrică prin intermediul căruia se micşorează stomacul, fără a fi utilizate implanturi sau agrafe metalice. Metoda constă ȋn efectuarea unor pliuri ȋn peretele gastric, apoi acestea se vor sutura cu fire chirurgicale resorbabile. Din cauza faptului că procedura nu presupune rezecţii gastrice, riscul complicaţiile este unul extrem de redus.

Desfăşurarea procedurii de plicatură gastrică laparoscopică

Intervenţia implică realizarea unui număr de 5 sau 6 incizii de dimensiuni mici la nivelul abdomenului, fiind utilizată o cameră video şi, de asemenea, nişte instrumente lungi care se vor plasa prin aceste incizii. Cu alte cuvinte, unul sau mai multe falduri ale stomacului vor fi cusute ȋn interiorul stomacului, astfel volumul stomacal reducându-se cu aproximativ 70%. Stomacul va reţine mai puţină mâncare, iar pacienţilor le va fi suficient un consum redus de alimente.

În cadrul acestei intervenţii, stomacul sau intestinele nu vor suferi operaţiuni precum tăiere, eliminare sau capsare. Plicatura gastrică este o procedură care poate fi convertită la o alta ȋn cazul ȋn care acest lucru este necesar.

Intervenţia este una minim invazivă, având o durată de aproximativ 1-2 ore.

Avantajele plicaturii gastrice laparoscpice

  • Intervenţia nu implică implantarea unor corpuri străine ȋn organism sau rezecţia stomacului.
  • Procedura poate fi combinată cu alte tipuri de intervenţii bariatrice sau poate fi converită ȋn oricare dintre acestea.
  • Procentajul ratei de complicaţii este scazut.
  • Intervenţia chirurgicală se efectuează pe cale laparoscopică, favorizând o recuperare cât mai rapidă, dureri postoperatorii de intensitate mică şi lipsa cicatricilor..
  • Plicatura gastrică contribuie la ameliorarea afecţiunilor metabolice care sunt asociate obezităţii printre care se numără diabetul zaharat, steatoza hepatică, hipertensiunea arterială, dislipidemiile etc.

Perioada postoperatorie şi rezultatele intervenţiei

Majoritatea pacienţilor vor petrece ȋn spital aproximativ 1-2 zile de la intervenţia chirurgicală.

Operaţia este una accesibilă din punct de vedere financiar, iar rezultatele pe termen scurt şi mediu sunt unele extrem de favorabile.

În urma plicaturii gastrice, nu se va produce vreo scădere a absorbţiei nutrienţilor de către organism, iar pacientul va simţi o senzaţie de saţietate la scurt timp după ce a consumat o cantitate destul de redusă de alimente. Starea aceasta va persista pentru mai mult timp, după operaţie, observându-se şi diminuarea poftei de mâncare.

Posrtoperator, medicul chirurg va urmări constant rezultatele, monitorizând ȋn detaliu evoluţia pacientului.

Pentru o monitorizare optimă a procesului de slăbire, după intervenţia chirurgicală, va fi necesară o colaborare bună a pacientului cu medicul. Scopul este o pierdere treptată a kilogramelor ȋn plus, fiindcă slăbirea este un proces gradual, iar scăderea ponderală rapidă poate crea riscuri majore pentru sănătate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.