Hemoroizii

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezintă una dintre cele mai răspândite, însă, de asemenea, neglijate afecţiuni, fiind prezentă la circa 8 din 10 persoane şi afectând, într-o egală măsură, bărbaţii şi femeile. Aceştia desemnează dilataţiile varicoase ale venelor hemoroidale situate în regiunea superioară şi în cea mijlocie a canalului din zona anală.

Boala hemoroidală trece, de multe ori, neobservată acest lucru fiind datorat faptului că nu produce întotdeauna modificări ale stării de sănătate. Pe de altă parte, este foarte important consultul la un medic specialist proctolog, în cazul manifestărilor primelor semne ale hemoroizilor, fiindcă boala se poate confunda uşor cu afecţiuni mai grave sau poate chiar să producă un impact sever asupra organismului.

Categorii de hemoroizi

Hemoroizii se împart în mai multe categorii, în funcţie de mecanismul de apariţie a acestora, de poziţionare, de evoluţie şi de stadiul afecţiunii.

Clasificarea hemoroizilor după mecanismul de apariţie

Există 2 categorii de hemoroizi: hemoroizii primari şi hemoroizii secundari altor afecţiuni. Cei primari constituie cele mai multe dintre cazuri, iar cei secundari evidenţiază manifestarea unei alte afecţiuni de sănătate, uneori, din contră, mascând-o (ciroză hepatică, prezenţa unei formaţiuni tumorale în pelvis, cancer rectal sau colic).

De asemenea, hemoroizii pot fi congenitali (ereditari) şi dobândiţi (apăruţi în timp).

Clasificarea hemoroizilor după localizare

În funcţie de localizarea lor, hemoroizii pot fi externi şi interni.

Hemoroizii externi se formează prin dilatarea plexului venos rectal inferior, iar cei interni se formează din plexul venos rectal superior. Mai există, în cazuri rare, şi hemoroizii interstiţiali atunci când nodulii hemoroidali sunt poziţionaţi sub pliul de tranziţie (linia albă Hilton).

Clasificarea hemoroizilor după evoluţia clinică

Evoluţia clinică a bolii hemoroidale poate fi un proces lung lipsit de complicaţii sau poate să se desfăşoare în crize acute.

Hemoroizii cronici au o evoluţie oscilantă şi se manifestă prin senzaţii de mâncărime sau de prezenţa unui corp străin şi prin eliminarea sângelui în timpul defecării.

Hemoroizii acuţi (tromboza hemoroidală) este o complicaţie a procesului cronic şi se manifestă prin dureri puternice şi apăsătoare, edem şi roşeaţă în regiunea anală, simptome asociate cu febră şi defecare dificilă.

Există 4 stadii de hemoroizi cronici, în funcţie de manifestarea şi de severitatea acestora.

Simptomatologia bolii hemoroidale

Pruritul anal şi senzaţia de greutate analo-rectală sunt principalele simtpome ale prezenţei hemoroizilor.

Mâncărimile sunt localizate în zona interfesieră sau la marginea anusului şi sunt cauzate de mucozităţile care irită pielea sau de diverse infecţii cu microorganisme asociate afecţiunii. Pruritul poate fi atât de intens şi de persistent, încât cauzează iritaţia pielii.

Senzaţia de greutate analo-rectală este cauzată de faptul că pachetul hemoroidal intern manifestă un comportament similar prezenţei unui corp străin. Continenţa devine dificilă, apar tulburările de tranzit intestinal şi este posibilă pierderea câtorva picături de sânge, urmată de senzaţia de tensiune anală.

Simptomatologia mai poate include sângerări situate la suprafaţa scaunului, sângele fiind de un roşu aprins. Astfel de emisii pot fi capricioase sau chiar permenente şi pot cauza anemie.

Ca simptom, mai poate fi prezent şi prolapsul hemoroizilor interni sau ieşirea acestora în afara canalului anal, în cazuri rare putând fi vorba şi despre spasme ale muşchiului sfincter. Circulaţia sângelui va fi redusă la nivelul hemoroizilor strangulaţi. O astfel de strangulare şi prolapsul hemoroizilor sunt afecţiuni de o severitate mare şi necesită intervenţie medicală de specialitate.

Cauzele şi factorii de risc ai bolii hemoroidale

O persoană poate avea hemoroizi chiar dacă viaţa sa este una sănătoasă, însă, aceştia pot să apară şi drept urmare a unor condiţii de sănătate asociate sau a unor obiceiuri nocive legate de stilul de viaţă. Printre acestea se numără următoarele:

  • Constipaţia sau diareea frecvente
  • Statul prea mult timp în picioare
  • Sedentarismul
  • Activitatea fizică intensă şi prelungită
  • Ridicarea de greutăţi sau haltere
  • Dietele scăzute în fibre
  • Obiceiuri intestinale incorecte
  • Igiena locală deficitară sau iritaţia locală produsă de o alimentaţie prea condimentată
  • Perioade prelungite de stat pe scaun
  • Supraponderea şi obezitatea
  • Prezenţa altor afecţiuni asociate cum ar fi insuficienţa cardiacă, ciroza, tumori pelvine, hernii, prolaps genito-urinar, anumite traumatisme ale măduvei spinării sau prostată
  • Sarcina şi travaliul
  • Înaintarea în vârstă
  • Moştenirea genetică

Apariţia hemoroizilor poate fi prevenită prin intermediul unui regim de viaţă echilibrat, printr-o dietă bogată în fibre care au rolul de a accelera tranzitul intestinal şi cu ajutorul unor mese moderate din punct de vedere cantitativ. De preferat este să se evite consumul de alcool, cafea şi ţigări, toate acestea reprezentând factori favorizanţi pentru apariţia afecţiunii.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.