astm

Obezitatea creşte riscul de a dezvolta astm

consultatie astm obezitate

Ultimele cercetări din SUA au demonstrat faptul că obezitatea poate altera funcţia musculară a căilor respiratorii şi, astfel, contribuie la creşterea riscului de a dezvolta astm.

Se pare că obezitatea este un factor major de risc pentru astm. Unul dintre motive este faptul că persoanele care suferă de obezitate au şi o inflamaţie sistemică la nivelul căilor respiratori.

Persoanele care suferă de obezitate manisfestă un risc sever de a dezvolta astm şi, mai mult, afecţiunea în cazul acestor persoane poate fi controlată mai greu de către cadrele medicale, fiindcă aceasta va avea un răspuns mult mai slab la terapiile cu cortocosteroizi. Acestea au fost concluziile experţilor care s-au ocupat de studiu.

Pe de altă parte, alte studii care au fost efectuate anterior acestiua au sugerat că persoanele care suferă de obezitate pot avea un tip de astm care nu este cauzat de inflamaţii la nivelul căilor respiratorii, ci de către hiperreactivitate – un răspuns mai puternic decât este normal la un alergen. Aceasta condiţie are loc la nivelul muşchilor căilor respiratorii. Rezultatul este că astfel, căile respiratorii se vor îngusta şi vor îngreuna respiraţia, fapt care se poate manifesta când muşchii se contractă sau au spasme.

Obezitatea şi riscul de a dezvolta astm, în cazul femeilor şi al copiilor

obazitatea si astmul

Cele mai recente studii efectuate în acest an au evidenţiat faptul că riscul pentru astm este accentuat în cazul femeilor cu greutatea mult prea mică sau care suferă de obezitate şi care consumă alcool şi tutun. De asemenea, obezitatea, în cazul copiilor, este asociată cu gravitatea astmului.

Astmul şi femeile cu greutatea sub/peste limitele normale

Cercetătorii au analizat datele obţinute în urma unui studiu efectuat în cazul a circa 175.000 de persoane cu vârste aflate între 18 şi 44 de ani din 51 de ţări.

Rezultatele au evidenţiat faptul că femeile foarte slabe şi cele obeze care consumă alcool şi fumează aveau un risc de două ori mai mare de a fi predispuse la astm, faţă de femeile normoponderale care nu aveau obiceiul nociv de a fuma şi nici nu consumau alcool. Cele dintâi aveau, de asemenea, un risc de trei ori mai crescut pentru wheezing (respiraţie şuierătoare), potrivit studiului care a apărut în publicaţia BMJ Open Respiratory Research.

Părerea unanimă a specialiştilor este că, deşi factorii fizici şi de comportament asociaţi cu astmul au mai fost examinaţi până acum, populaţia este expusă unei multitudini de factori de risc şi este importantă întelegerea impactului combinat al tuturor.

Naşterea prin cezariană poate creşte riscul de obezitate la nou-născuţi

Un studiu publicat ȋn British Medical Journal atestă faptul că operaţia de cezariană poate conduce la naşterea unui copil care să fie vulnerabil la probleme cronice de sănătate ce includ diabetul, astmul şi obezitatea.

Dr. Jan Blustein, profesor de medicină şi politică de sănătate, specialist în domeniu la Universitatea din New York şi Jianmeng Liu de la Institutul pentru Sănătatea Reproductivă şi a Copilului din Beijing sunt co-autorii studiului care demonstrează că ratele de efectuare a operaţiilor de cezariană care nu sunt neapărat necesare sunt mult mai mari ȋn unele ţări. Acest lucru se ȋntâmplă din cauză că femeile le solicită tot mai des, mai ales acelea care au deja la activ o intervenţie de acest fel, apoi sunt ȋncurajate să opteze pentru această procedură.

Specialiştii au analizat cercetări similare care au fost efectuate ȋn trecut, descoperind 20 de studii care leagă procedura de cezariană de diabetul de tip 1 dobndit ȋn copilărie. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit, de asemenea, 23 de studii care leagă naşterea prin cezariană de astmul la copii, iar 9 studii corelează obezitatea infantilă cu această procedură chirurgicală.

Subscribe to astm