carbohidrati

Experții propun o analiză nouă privind rolul carbohidraților ȋn obezitate

carbohidrați ȋn obezitate

Oamenii de știință analizează din nou rolul pe care ȋl au carbohidrații ȋn alimentația persoanelor care suferă de obezitate. Obezitatea a devenit o adevărată pandemie care, alături de pandemia recentă de coronavirus, a distrus numeroase vieți.

Deja au trecut zeci de ani de când cauzele obezității șii eliminarea excesului ponderal au constituit obiectul unei dezbateri acerbe între oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății.

Modelul carbohidrați-insulină

Potrivit unei teorii, cunoscută sub numele de „modelul de carbohidrați-insulină”, alimentele și băuturile care conțin cantități mari de carbohidrați determină o creștere a nivelului de insulină din organism.

Se pare că, acest lucru, la rândul său, crește foamea și încetinește metabolismul, ceea ce duce la creșterea în greutate în timp.

Dieteticienii au citat de multe ori modelul carbohidrați-insulină pentru a explica succesul dietelor bogate în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta ketogenică.

Spre deosebire de carbohidrați, grăsimile din dietă nu provoacă o creștere a nivelului de insulină imediat după masă.

Pe de altă parte a dezbaterii, modelul presupus de echilibrul energetic distinge mai puțin grăsimile și carbohidrații.

Grăsimile sau carbohidrații: care reprezintă un factor mai puternic de declanşare a obezității?

Grăsimile sau carbohidrații

Prea mulți carbohidrați sau prea multe grăsimi? Care dintre aceşti factori cauzează de fapt obezitatea? Părerile specialiştilor sunt, de regulă, ȋmpărțite. Un studiu recent a analizat ȋndeaproape efectele dietelor asupra greutății şi a sănătății organismului.

La ȋnceputul anului, Medical News Today a evidențiat rezultatele unui studiu care analiza unele beneficii posibile ale unei diete cu puțini carbohidrați comparativ cu o dietă săracă ȋn grăsimi. Oamenii de ştiință au analizat cele mai bune diete pentru pierderea excesului de greutate. Din păcate, concluzia nu este una destul de clară.

Ambele supoziții au argumente pro şi contra. Unele persoane pot beneficia mai degrabă ȋn urma renunțării la grăsimi, iar altele ȋn momentul ȋn care adoptă o dietă cu mai puțini carbohdrați. Atât carbohidrații care sunt o sursă de glucoză, cât şi grăsimile sunt blamate pentru creşterea riscului de a dezvolta obezitate. Studiile continuă să dezbată aceste subiecte, astfel că problema nu este deocamdată soluționată.

Recent, ideea că un aport excesiv de carbihidrați poate fi o cauză pentru obezitate a fost mult mai populară, deşi unii experți au destule contraargumente.

Subscribe to carbohidrati