cauze obezitate

Prevenția obezitǎții și a supraponderii – Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Potrivit ultimelor cercetǎri, se pare cǎ obezitatea și supraponderea pot fi prevenite cu o micǎ schimbare ȋn comportamentul alimentar. Mesele luate la timpul potrivit ne pot ajuta sǎ evitǎm astfel de probleme de sǎnǎtate.

Un nou studiu a evidențiat faptul cǎ acele persoane care iau mesele mult mai tȃrziu decȃt este cazul pot dezvolta ȋn timp probleme legate de greutate și pot ajunge chiar sǎ sufere de obezitate.

Studiul acesta a fost prezentat ȋn cadrul EBDO 2019, ȋntȃlnirea anualǎ a Societǎții Endocrinologice din New Orleans, SUA. Au mai existat și alte studii care au arǎtat cǎ mȃncatul și culcatul la ore tȃrzii sunt strȃns legate de obezitate și surpapondere, potrivit autorului principal al acestui studiul Adnin Zaman.

Aceasta a afirmat cǎ puține dintre studii au evaluat orele de mȃncat și dormit  ȋn cazul adulților care suferǎ deja de obezitate, astfel cǎ nu este ȋncǎ foarte clar dacǎ cina mai tȃrzie este asociatǎ cu o duratǎ mai scurtǎ de somn sau cu un nivel crescut de grǎsime ȋn corp.

Studiul a utilizat trei metode tehnologice pentru ȋnregistrarea somnului participanților, activitatea fizicǎ a acestora și comportamentele lor alimentare.

Zaman a mai afirmat cǎ a fost o realǎ provocare aceastǎ aplicare a științei somnului la medicinǎ din cauza lipsei unor metode viabile pentru mǎsurarea tiparelor zilnice ce țin de comportamentul uman.

Dulciurile de Paști alimenteazǎ criza obezitǎții

Dulciurile de Paști

Confrom unor rapoarte recente, supermarketurile ar fi trebuit sǎ nu punǎ ȋn vȃnzare ouǎle de Paști și alte dulciuri tematice ȋncǎ din luna martie, sau chiar mai devreme, fiindcǎ se pare cǎ unul din patru cumpǎrǎtori mȃncase deja mǎcar o cutie de ciocolatǎ deși Paștile ar fi urmat doar ȋn luna aprilie, potrivit statisticilor din Marea Britanie.

Desigur, putem extrapola și bǎnui cǎ același lucru s-a ȋntȃmplat și ȋn țara noastrǎ, avȃnd ȋn vedere faptul cǎ deja ȋn luna martie, magazinele erau pline cu produse pentru Paști.

Statisticile nu sunt pozitive pentru sǎnǎtate

Potrivit unor statistici oficiale din Marea Britanie, 50% dintre cetățeni au cumpărat deja și au mâncat cel puțin un produs tematic de sǎrbǎtori cu ciocolată, iar 23% au mâncat deja cel puțin un ou de ciocolată de dimensiuni mari.

Pe de altǎ parte, peste trei sferturi din public consideră că supermarketurile vând cu prea mult prea mult timp ȋnainte produsele de patiserie de Paști, sugerează sondajul efectuat pentru 2.000 de adulți, potrivit publicației Telegraph.

Mai mult decȃt atȃt, se pare cǎ aproximativ 57% dintre părinți au afirmat că copilul lor a fost ispitit de produsele colorate tematice de Paști afișate lângă casele de marcat.

Antibioticele, tratamentele antiacid și obezitatea

Antibioticele, tratamentele antiacid și obezitatea

Antibioticele şi tratamentele antiacid administrate pe perioada copilăriei sunt corelate cu un risc crescut pentru obezitate. Copiii cărora li se presciu antibiotice şi uneori, chiar şi tratamente antiacid ar putea fi expuşi la un risc crescut pentru a dezvolta obezitate în primii ani ai vieţii.  

Aceste tipuri de medicaţii, mai ales dacă sunt consumate pentru perioade mai îndelungate de timp, sunt asociate cu creşterea în greutate, conform studiilor.

Compoziţia florei bacteriene intestinale este strâns legată de foarte multe aspecte ale sănătăţii organismului, inlcusiv de obezitate. Unele medicamente cum ar fi antibioticele sau tratamentele pentru acid pot altera tipul şi volumul florei bacteriene intestinale.

Pentru a analiza efectele expunerii copiilor la astfel de tratamente şi legătura cu obezitatea, experţii au studiat medicaţia prescrisă pentru 333.353 copii ale căror dosare medicale datau din perioada 2006-2013. Copiii aveau maxim 2 ani.

241.502 (72.5%) dintre copii au primit un antibiotic, 39.488 (sub 12%) au primit H2RA (supresoare de aciditate - antagoniști ai receptorilor de histamină 2), şi 11.089 (puţin sub 3%) au primit PPI (inhibitori de protoni) în această perioadă.

Grăsimile sau carbohidrații: care reprezintă un factor mai puternic de declanşare a obezității?

Grăsimile sau carbohidrații

Prea mulți carbohidrați sau prea multe grăsimi? Care dintre aceşti factori cauzează de fapt obezitatea? Părerile specialiştilor sunt, de regulă, ȋmpărțite. Un studiu recent a analizat ȋndeaproape efectele dietelor asupra greutății şi a sănătății organismului.

La ȋnceputul anului, Medical News Today a evidențiat rezultatele unui studiu care analiza unele beneficii posibile ale unei diete cu puțini carbohidrați comparativ cu o dietă săracă ȋn grăsimi. Oamenii de ştiință au analizat cele mai bune diete pentru pierderea excesului ponderal. Din păcate, concluzia nu este una destul de clară.

Ambele supoziții au argumente pro şi contra. Unele persoane pot beneficia mai degrabă ȋn urma renunțării la grăsimi, iar altele ȋn momentul ȋn care adoptă o dietă cu mai puțini carbohdrați. Atât carbohidrații care sunt o sursă de glucoză, cât şi grăsimile sunt blamate pentru creşterea riscului de a dezvolta obezitate. Studiile continuă să dezbată aceste subiecte, astfel că problema nu este deocamdată soluționată.

Recent, ideea că un aport excesiv de carbihidrați poate fi o cauză pentru obezitate a fost mult mai populară, deşi unii experți au destule contraargumente.

O posibilă cauză pentru care unele persoane slăbesc mai greu - fibroza ţesutului adipos

fibroza ţesutului adipos lysyl oxidase(LOX) illustratie

Unele persoane slăbesc mai greu comparativ cu altele, iar un studiu nou a descoperit care ar fi o cauză posibilă – o moleculă din celulele adipoase, fibroza ţesutului adipos. Experţii au descoperit că celulele adipoase din organismul persoanelor obeze conţin molecula numită lysyl oxidase (LOX). Aceasta este asociată cu fibrozarea sau cicatrizarea ţesutlui adipos care împiedică rezultatele încercărilor de eliminare a excesului ponderal.

Co-autoarea studiului, dr. Katarina Kos, lucrează în cadrul Grupului de cercetare a diabetului şi a obezităţii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. Aceasta şi colegii săi au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul Metabolism.

Ȋn prezent, aproximativ 1 din 3 adulţi din SUA sunt obezi, fapt care favorizează apariţia multor probleme de sănătate. Lipsa exerciţiilor fizice şi dietele nesănătoase sunt principalele cauze ale obezităţii, astfel că nu este de mirare faptul că primele lucruri pe care le facem când dorim să slăbim sunt sportul şi alegerea unei alimentaţii sănătoase. Ȋnsă, astfel de intervenţii pot produce rezultate diferite: în cazul unor persoane, kilogramele dispar, dar în cazul altora, situaţia este mult mai dificilă. Studiul menţionat anterior oferă o posibilă explicaţie pentru cel de-al doilea caz.

Grăsimea abdominală este strâns legată de deficiența vitaminei D

fata cu grasimea abdominala si vitamina D

Un nou studiu a demonstrat faptul că persoanele cu grăsime abodominală mai multă şi cu talia mai mare sunt mai predispuse la deficitul de vitamina D.

Vitamina D este foarte populară ȋn rândul experților ȋn sănătate. Aceasta este produsă ȋn pielea noastră când ea intră ȋn contact cu lumina solară. Vitamina D are o mulțime de roluri ȋn corpul nostru. Jurnalul Medical News Today a dezbătut ȋn ultimele luni subiecte diverse legate de vitamina D. De pildă, studiile recente au demonstrat faptul că vitamina D poate proteja organismul ȋmpotriva afecțiunilor legate de inimă, diabet, cancer şi deficitul vitaminei D poate cauza pierderea părului.

Vitamina D este de regulă legată de sănătatea oaselor, dar ar putea juca şi un rol ȋn infecțiile tractului respirator şi boli autoimune.

Mai mult de 40% din populația SUA suferă de deficit de vitamina D, iar unii experți numesc acest val o epidemie ignorată. Este estimat că mai mult de 1 miliard de persoane din ȋntreaga lume au deficit de vitamina D.

Ce trebuie să ştii despre paradoxul obezităţii (Partea a II-a)

(Partea I.)

Revenim cu ceea ce trebuie să ştii despre paradoxul obezităţii. După ce în articolul anterior am dezbătut problema legată de afecţiunile inimii şi cum tratamentul chirurgical al acestora va avea drept efect prelungirea vieţii şi îmbunătăţirea calităţii acesteia în cazul pacienţilor obezi, comparativ cu cei cu o greutate normală, vom discuta despre partea a doua a acestui paradox al obezităţii: populaţiile cu venitiuri foarte mici sau populaţiile înfometate din mediile defavorizate tind să sufere mai mult de afecţiunea obezităţii comparativ cu populaţiile cu venituri mai consistente.

Obezitatea şi sărăcia

Altă problemă legată de paradoxul obezităţii este faptul că obezitatea coexistă cu foametea şi sărăcia în aceeaşi familie sau comunitate. Foamea şi obezitatea pot fi ambele consecinţe ale venitului prea mic care conduce la lipsa accesului la alimente benefice din punct de vedere nutriţional. Lipsa educaţiei în materie de alimentaţie are drept rezultat faptul că familiile aleg hrană nesănătoasă.

Culcatul devreme ar putea împiedica acumularea excesului de kilograme la preşcolari

obezitate copii

Conform unu studiu, se pare că dacă cei mici se culcă până la ora 20, riscul acestora de a dezvolta obezitate în timpul adolescenţei scade drastic, comparativ cu acei copii care stau treji până noaptea, târziu.

Studiul a fost efectual în cazul copiilor preşcolari şi a demonstrat faptul că riscul de dezvoltare a supraponderii şi chiar a obezităţii este unul crescut în cazul preşcolarilor care se culcă dupa ora 21.

Cercetarea a analizat datele şi informaţiile colectate de la aproximativ 1000 de copii născuţi în anul 1991 ale căror ore de culcare au fost întregistrate când aceştia aveau patru ani şi jumătate. Înălţimile şi greutăţile lor au fost măsurate când aceştia aveau în jur de 15 ani.

Copiii au făcut parte dintr-un studiu numit Study of Early Child Care and Youth Development (Studiul ingrijirii timpurii pentru copii şi a dezvoltării tinerilor) care a fost efectuat sub auspicioul Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Dintre copiii care erau în pat până la ora 20, 10% au devenit obezi în adolescenţă spre deosebire de cei 16% care s-au culcat seara între orele 20 şi 21. 23% dintre copiii care s-au culcat dupa ora 21 au devenit obezi în adolescenţă, potrivit rezultatelor studiului publicate în Jurnalul de pediatrie.

Atenţie: un somn neliniştit sau insuficient poate atrage după sine consumul a unei cantităţi mai mare de alimente a doua zi

somn neliniştit consumul mai mare de alimente

În cazul în care nu ai dormit prea bine noaptea anterioară, azi s-ar putea să mănânci prea mult. Aceasta este concluzia unor cercetători, în urma unor investigaţii privind legătura dintre calitatea somnului şi alimentaţie.

Specialiştii au studiat un număr de 172 de participanţi în cadrul a 11 studii legate de calitatea somnului. Design-ul studiilor a fost unul diferit, însă a testat participanţii după o noapte de somn neodihnitor care a durat circa 4 ore, iar apoi, după  o noapte de odihnă optimă.

În ziua următoare, participanţilor le-a fost oferit micul dejun sub formă de bufet suedez. Au fost, de asemenea, şi mese prgramate pentru mai târziu în acea zi. Specialiştii au urmărit concumul de calorii şi consumul energetic al participanţilor la studiu.

Analizele au dezvăluit lucruri destul de interesante. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul European de Nutriţie Clinică şi au demonstrat faptul că o noapte de somn prea puţin a condus la urmatorul efect: persoanele în cauză au consumat cu 365 de calorii în plus în ziua următoare, faţă de zilele care au urmat după nopţi cu somn odihnitor şi cu o durată optimă. Acest număr de calorii echivalează cu o porţie de cartofi prăjiţi sau cu o prajitură. Persoanele care nu au avut cel mai odihnitor somn au consumat de asemenea, mai multe grăsimi şi mai puţine proteine.

Subscribe to cauze obezitate