chirurgie generala

Când este chirurgia bariatrică cea mai bună soluţie? – Interviu cu un medic specialist din Marea Britanie

profesorul Francesco Rubino interviu chirurgie bariatrica

Ratele la nivel mondial ale obezităţii sunt în creştere şi această afecţiune care a trecut deja la nivel de epidemie este extrem de greu de controlat.

De foarte multe ori ni se spune că este extrem de simplu să slăbim: „mănâncă mai puţin şi ieşi la alergat!” auzim de foarte multe ori. Dar, din păcate, lucrurile nu sunt chiar atît de simple întotdeauna sau în cele mai multe cazuri.

Din fericire, pentru acele persoane pentru care metodele conservatoare de eliminare a excesului ponderal nu au funcţionat, pentru persoanele care suferă de obezitate, există o soluţie de a pierde în greutate: chirurgia bariatrică.

Acest tip de intervenţie chirurgicală este disponibil pentru persoanele care întrunesc anumite condiţii medicale şi de greutate.

Gonartroza şi obezitatea

gonartroza imagistica

Este deja cunoscut faptul că sedentarismul, lipsa activităţii fizice şi consumul alimentelor nesănătoase favorizează instalarea obezităţii. Aceasta, la rândul său, este un factor declanşator al gonartrozei. Relaţia directă dintre cele două afecţiuni stă la baza multor cercetări clinice care au demonstrat faptul că scăderea greutăţii corporale încetineşte evoluţia gonartrozei.

Ce este gonartroza?

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă afecţiunea degenerativă care se manifestă prin distrugerea progresivă a cartilajului articular din extremităţile osoase articulare ce includ tibia, femurul şi rotula.

Referitor la incidenţa gonartrozei, această afecţiune debutează după vârsta de 45 de  ani, având o evoluţie lentă şi ireversibilă care conduce la blocarea (anchilozarea) articulaţiei genunchiului, devierea axului şi la dureri foarte puternice. Boala este mai des întâlnită în cazul persoanelor de vârsta a doua şi a treia, însă poate apărea şi la persoanele tinere, fiind provocată de traumatisme puternice ale articulaţiei genunchiului.

Riscul de a dezvolta obezitate creşte direct proporţional cu existenţa unui precedent de cancer, în rândul adulţilor

obezitatea si cancerul

Un studiu publicat în luna august a acestui an a relevat faptul că obezitatea manifestă o prevalenţă crescută în rândul pacienţilor care au avut cancer faţă de cei care nu au suferit niciodată de această afecţiune. S-a evidenţiat, de asmenea, faptul că pacienţii cei mai afectaţi au fost supravieţuitorii cancerului colorectal şi ai cancerului mamar.

Studiul este unul dintre primele care compară rata dezvoltării obezităţii în rândul supravieţuitorilor de cancer din SUA şi în rândul adulţilor care nu au avut această afecţiune.

Studiul în cauză s-a desfăşurat la şcoala de Sănătate publică Mailman din cadrul Universităţii Columbia, iar rezultatele acestuia au fost publicate online în cadrul Journal of Clinical Oncology.

Pentru obţinerea rezultatelor amintite anterior, au fost utilizate datele a 538.969 persoane adulte cu vârstele cuprinse între 18 şi 85 de ani care au suferit sau nu de o anume tipologie de afecţiune canceroasă. Participanţii la studiu au fost intervievaţi anual, începând din anul 1997 şi până în 2014. Obezitatea a fost definită ca prezenţa unui index de masă corporală de 30kg/m2 pentru persoanele non-asiatice şi 27/5kg/m2 pentru persoanele asiatice.

Cum ne afectează obezitatea creierul?

Numărul pacienţilor care suferă de cel puţin o complicaţie a obezităţii cum ar fi diabetul zaharat sau bolile de inimă este ȋntr-o continuă creştere. Acesta reprezintă motivul pentru care oamenii de ştiinţă au luat decizia efectuării unor studii mai minuţioase ale efectelor obezităţii asupra creierului.

Medicamentele concepute până ȋn prezent pentru tratamentul obezităţii au dovedit faptul că au o eficienţă limitată, fiind, deopotrivă, asociate cu efecte secundare de o mare gravitate. Specialiştii ȋn domeniu afirmă ca acest lucru se ȋntâmplă din cauza faptului că oamenii şi-au limitat ȋnţelegerea a ceea ce ȋnseamnă obezitatea la o maladie care ar afecta numai indicele de masă corporală.

Legătura dintre obezitate şi fertilitate

Este deja un fapt demonstrat acela că femeile care suferă de obezitate ȋntâmpină, de regulă, mai multe probleme ȋn a putea concepe un copil. Mai mult, acestea manifestă riscuri crescute de a nu putea duce la bun sfârşit sarcina, avortul spontan putând surveni ȋn rândul unor astfel de paciente. Iată, ȋn continuare, mai multe despre toate acestea:

Kilogramele ȋn exces au efecte deloc benefice asupra ovarelor, producţia de ovule fiind afectată. De asemenea, supraponderea mai poate afecta şi endometrul, adica locaţia ȋn care este implantat ovulul care a fost fertilizat.

Adevărul despre ceea ce se întâmplă cu grăsimea în urma pierderii kilogramelor în exces

Reuşim să slăbim câteva kilograme în plus, însă unde dispare grăsimea pierdută? Iată ce s-a descoperit în urma ultimelor studii efectuate în acest domeniu:

Se vorbeşte foarte mult, în prezent, despre pierderea în greutate şi despre arderea grăsimilor, însă adevărul este că majoritatea populaţiei are o percepţie greşită în ceea ce priveşte pierderea kilogramelor în plus.

Obezitatea, sindromul ovarelor polichistice şi hiperandrogenismul

Hiperandrogenismul sau excesul de androgeni reprezintă cea mai frecventă tulburare endocrină, în cazul femeilor cu vârstă reproductivă. Cauza cea mai comună a acestuia este sindromul ovarelor polichistice, acest sindrom având, la rândul său, drept una dintre principalele cauze obezitatea sau supraponderea. Iată ce trebuie să ştii despre toate aceste afecţiuni şi legătura dintre ele:

Sursele de androgeni, în cazul femeilor, sunt glandele endocrine: ovarele, suprarenalele, ţesutul periferic, pielea şi ţesutul adipos. De asemenea, un rol minor în producerea androgenilor mai este jucat şi de către ficat şi intestin.

Obezitatea şi sarcina: complicaţiile materne şi fetale

În ultimii 20 de ani, prevalenţa obezităţii a fost într-o ascensiune continuă, iar, odată cu aceasta, a crescut şi rata obezităţii materne. Iată care sunt complcaţiile care pot surveni în cazul mamei şi al fătului, în contextul prezenţei obezităţii la mamă:

Complicaţiile materne implicate de obezitate

Obezitatea are efecte asupra fertilităţii şi poate conduce la inhibarea ovulaţiei, afectând şansele de reuşită în ceea ce priveşte fertilizarea in vitro. Aceste şanse vor scădea proporţional cu indexul de masă corporală. Obezitatea mai este asociată şi cu sindromul ovarului polichistic.

Obezitatea şi efectele acestei epidemii asupra economiei

Epidemia obezităţii costă economia, la nivel mondial, aproximativ 2000 de miliarde de dolari, anual. Cheltuielile medicale în ceea ce priveşte obezitatea au explodat şi în SUA, afectând consumul general.

Costurile la nivel global în ceea ce priveşte obezitatea se ridică la circa 2000 de miliarde de dolari pe an. Această sumă reprezintă 2,8 % din Produsul Intern Brut şi devansează consumul de droguri, alcoolismul şi accidentele rutiere, după cum a demonstrat un studiu realizat la finele anului trecut şi publicat de McKinsey Global Institute.

Recomandări pe termen lung, în urma unei intervenţii bariatrice. Deficienţe nutriţionale postoperatorii

Există anumite riscuri ale unor tulburări nutriţionale şi metabolice care pot să apară tardiv, la un timp mai îndelungat, după operaţie. Iată câteva deficienţe nutriţionale care pot apărea în urma chirurgiei bariatrice:

Nutrienţii reprezintă substanţele vitale pe care organismul nu le sintetizează, astfel, le va importa din exterior sub forma hranei. Vorbim despre 6 tipuri de nutrienţi: glucide (carbohidraţi), proteine, grăsimi (lipide), vitaminele, mineralele şi apa.

Pagini

Subscribe to chirurgie generala