diabet

Adolescenții care sar peste micul dejun manifestǎ un risc crescut de a dezvolta obezitate

obezitate copii, alimentatie

O lucrare recentǎ care a fost publicată în Scientific Reports descrie modul în care cercetătorii afiliați la Universitatea de Medicină din São Paulo (FM-USP) din Brazilia și colegii din instituțiile din Europa au evaluat diverse comportamente care au dus la creșterea în greutate la adolescenți.

Este extrem de important de subliniat faptul cǎ obezitatea din copilărie poate favoriza apariția prematură a problemelor de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Principala constatare ȋn urma acestor studii recente constă în faptul că eliminarea micului dejun, un obicei care este obișnuit în rândul adolescenților și nu numai, se corelează direct cu creșterea circumferinței taliei și cu indicele de masă corporală în această grupă de vârstă.

Este important de știut cǎ acest obicei extrem de nesǎnǎtos poate conduce la o dietă dezchilibrată și la alte comportamente nesănătoase. Toate acestea vor face ca adolescenții sǎ devinǎ vulnerabili la creșterea în greutate și, ȋn final, la instalarea obezitǎții.

Semaglutida: Un medicament nou descoperit pentru tratamentul diabetului ajută la eliminarea excesul de greutate

semaglutita diabet obezitate

Ultimele studii ale căror rezultate au fost discutate în 18 martie, anul curent, au demonstrat faptul că un compus care mimează un hormon care apare pe cale naturală în organism şi regularizează apetitul (GLP-1) ar putea fi de un real ajutor pentru persoanele care suferă de obezitate, dar nu şi de diabet neapărat.  Iată mai multe detalii despre această descoperire uluitoare:

Studiul a fost prezentat în 18 martie în cadrul ENDO 2018, la întâlnirea anuală a Societăţii de Endocrinologie în Chicago.

Ce este semaglutida?

Compusul la care facem referire se numeşte semaglutidă şi are o structură similară a unui hormon care regularizează secreţia de insulină din organism dar si apetitul numit GLP-1.

Ȋn decembrie 2017, Administraţia Alimentaţiei şi a Medicamentelor din SUA (US Food and Drug Administration) a aprobat injecţia care conţine semaglutidă şi poartă denumirea de Ozempic pentru a fi folosită pe post de adjuvant o dată pe săptămână alături de dietă şi exerciţiile fizice pentru optimizarea controlului glicemiei la adulţii care suferă de diabet de tip 2.

Dieta pentru femeile însărcinate supraponderale şi cele care suferă de obezitate

Având în vedere dezvoltarea vertiginoasă a obezităţii în întreaga lume, prevalenţa obezităţii şi a supraponderii în rândul femeilor însărcinate este, de asemenea, în creştere. Odată cu aceste afecţiuni creşte şi numărul cazurilor de diabet de tip 2 şi a celor de diabet gestaţional.

Statistici în rândul femeilor însărcinate

27% dintre femeile însărcinate care sufereau de diabet înainte de sarcină aveau diabet de tip 2, iar 87.5% din cazurile de diabet din timpul sarcinii este datorat diabetului gestaţional.

Femeile care sunt diagnosticate cu diabet gestaţional au un risc de 30% de a dezvolta diabet de tip 2 pe perioada vieţii, comparativ cu riscul de 10% în cazul populaţiei generale. Obezitatea este unul dintre principalele cauze ale dezvoltării diabetului. Diabetul şi obezitatea se dezvoltă vertiginos în cazul femeilor însărcinate, iar, în ciuda acestui fapt, recomandările pentru managementul greutăţii în timpul sarcinii nu sunt destul de clare în general.

Riscul de dezvoltare a obezităţii şi îndulcitori artificiali

Riscul de dezvoltare a obezităţii şi îndulcitori artificiali

Un studiu recent condus de un grup de cercetătorii de la Universitatea din Manitoba, Canada, alături de cei de la Institutul de cercetare de la spitalul de copii a demonstrat faptul că îndulcitorii artificiali pot cauza un risc crescut de acumulare a kilogramelor în plus, un risc mai mare pentru dezvoltarea obezităţii, a diabetului, a hipertensiunii şi a bolilor de inimă.

Studiul care a cercetat dacă un consum sporit de îndulcitori artificiali poate conduce la efecte adverse severe pentru organism pe termen lung a fost publicat în Canadian Medical Association Journal (CMAJ) în luna iulie a acestui an.

Consumul îndulcitorilor artificiali precum aspartamul, extractul de ştevie sau sucraloza a crescut considerabil în ultimii ani. Datele colectate în urma studuilui demonstrează existenţa posibilităţii apariţiei efectelor negative provocate de îndulcitorii artificiali pentru metabolism, pentru bacteriile din intestine şi apetit.

Desfăşurarea studiului

Pentru a testa existenţa eventualelor legături dintre problemele de sănătate expuse mai sus şi consumul de îndulcitori artificiali, cercetătorii au analizat 37 de studii care au urmărit parcursul a peste 400.000 de persoane pe o perioadă de 10 ani.

Diabetul gestaţional şi obezitatea mamei însărcinate, cauze ale autismului la bebeluş

diabetul gesational oabezitate mama

Cercetările recenete în domeniu au relevat faptul că femeile care suferă de diabet sau de obezitate în perioada sarcinii manifestă riscuri crescute de a fi predispuse să nască bebeluşi cu astm sau cu întârzieri ale dezvoltării.

Obezitatea şi diabetul pe timpul sarcinii

Obezitatea şi diabetul nu sunt considerate drept factori cauzatori principali ai dezvoltării problematice a bebeluşilor, însă o cercetare a stabilit, pentru prima dată, existenţa unei relaţii între obezitate sau diabet şi autism şi diverse probleme privind capacitatea de exprimare sau de memorare a copiilor.

În urma acestui studiu, s-a constatat de către specialişti faptul că femeile obeze manifestă un risc de 1,6 ori mai accentuat de a da naştere unui bebeluş cu autism şi de 2 ori mai mare a unui copil cu întârzieri de dezvoltare.

Referitor la femeile care suferă de diabet, indiferent că este vorba de diabet de tip 2 sau de diabet gestaţional, riscul ca acestea să dea naştere unor bebeluşi cu întârzieri metale şi alte probleme de ordin cerebral este de 2,3 ori mai accentuat decât în cazul mamelor sănătoase.

Grăsimea ucide: 8 moduri prin care excesul de greutate poate provoca decesul

exces greutate obezitate morbida

Excesul de grăsime din organism nu reprezintă numai o problemă estetică, fiindcă persoanele supraponderale sau obeze manifestă riscuri ridicate de deces din cauza afecţiunilor asociate. Iată care sunt modalităţile prin care grăsimea poate scurta semnificativ durata vieţii:

Greutatea optimă a organismului

Din păcate, foarte multe persoane ignoră pericolele produse de acumularea kilogramelor ȋn plus, chiar dacă este vorba doar de câteva care se depun anual, ȋn mod special, dacă acestea sunt şi greu sesizabile cu ochiul liber. Grăsimea ȋn exces are, de regulă, un ritm constant de acumulare, de-a lungul vremii, un ritm ȋn creştere, ȋn cazul ȋn care nu se iau măsurile necesare pentru menţinerea greutăţii corporale normale.

Cele două modalităţi de verificare a stadiului greutăţii organismului sunt reprezentate de calcului indexului de masă corporală (IMC) şi de măsurarea dimensiunii taliei.

Indexul de masă corporală este rezultatul evaluării raportului dintre greutatea unei persoane şi ȋnălţimea acesteia, oferind un indice cu o puternică relevanţă pentru categoria de greutate din care persoana respectivă face parte.

Nivelul periculos de grăsime din corp nu presupune neapărat suprapondere sau obezitate

Nivelul periculos de grăsime

Cercetările şi studiile ȋn domeniu au relevat faptul că este periculos ca o persoană să fie ceea ce poartă denumirea de „skinny fat” adică „slab gras”. Iată ce ȋnseamnă şi ce presupune aceasta:

Ce ȋnseamnă „skinny fat” ?

Suntem obişnuiţi să asociem grăsimea din organism cu prezenţa kilogramelor ȋn plus sau cu obezitatea, ȋnsă, este important de reţinut faptul că aceste noţiuni nu au neapărat legătură unele cu altele.

Persoanele care deţin un indice a masei corporale ce indică greutatea optimă pot avea şi ele exces de grăsime ȋn organismul lor. Aceste persoane care prezintă o imagine zveltă, ȋnsă, ȋn organismul lor, este prezentă grăsime nesănătoasă, ȋn jurul organelor interne, au fost denumite „skinny fat” sau „slabii graşi”. O astfel de condiţie medicală cunoscută şi sub denumirea de „suprapondere metabolică” sau „obezitate metabolică” afectează circa 15% din populaţia cu greutatea normală, din ȋntreaga lume.

Simptome care semnalizează prezenţa unui nivel prea mare de grăsime ȋn corp

Nivelul crescut de grăsime din organism este asociat cu declanşarea multiplelor probleme de sănătate, mai ales cu bolile de la nivelul aparatului cardiovascular şi cu diabetul.

Naşterea prin cezariană poate creşte riscul de obezitate la nou-născuţi

Un studiu publicat ȋn British Medical Journal atestă faptul că operaţia de cezariană poate conduce la naşterea unui copil care să fie vulnerabil la probleme cronice de sănătate ce includ diabetul, astmul şi obezitatea.

Dr. Jan Blustein, profesor de medicină şi politică de sănătate, specialist în domeniu la Universitatea din New York şi Jianmeng Liu de la Institutul pentru Sănătatea Reproductivă şi a Copilului din Beijing sunt co-autorii studiului care demonstrează că ratele de efectuare a operaţiilor de cezariană care nu sunt neapărat necesare sunt mult mai mari ȋn unele ţări. Acest lucru se ȋntâmplă din cauză că femeile le solicită tot mai des, mai ales acelea care au deja la activ o intervenţie de acest fel, apoi sunt ȋncurajate să opteze pentru această procedură.

Specialiştii au analizat cercetări similare care au fost efectuate ȋn trecut, descoperind 20 de studii care leagă procedura de cezariană de diabetul de tip 1 dobndit ȋn copilărie. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit, de asemenea, 23 de studii care leagă naşterea prin cezariană de astmul la copii, iar 9 studii corelează obezitatea infantilă cu această procedură chirurgicală.

Obezitatea, consecinţă a lipsei de somn

Studiile şi cercetările au demonstrat faptul că insomnia afectează 1 din 3 oameni. Diabetul, stresul, depresia şi obezitatea sunt doar câteva dintre consecinţele lipsei de somn.

Secolul ȋn care trăim poartă de numirea de secolul vitezei din motive perfect ȋntemeiate. Lumea nu mai are timp pentru nimic, toate activităţile şi evenimentele din jurul fiecăruia se derulează pe repede ȋnainte, inclusiv somnul. În prezent, omul modern este ȋncărcat de atât de multe activităţi ȋncât somnul a ajuns să fie considerat o pierdere de vreme. Nimeni nu ȋşi mai permite să „piardă vremea” dormind, având ȋn vedere aglomeraţia din trafic, locurile de muncă stresante, timpul petrecut pe reţelele de socializare şi alte activităţi care acaparează timp şi energie.

Obezitatea şi sindromul metabolic sau rezistenţa la insulină

Sindromul metabolic reprezintă o consecinţă a unui stil de viaţă nesănătos, o dereglare la nivel metabolic ce este cauzată de depunerea periviscerală a ţesutului adipos, adică de obezitatea abdominală. Dereglarea creează rezistenţă la insulină. Iată ce trebuie să ştii despre toate acestea:

Rezistenţa la insulină reprezintă principalul mediator în cadrul sindromului metabolic. Nemaiputând să fie metabolizată, glucoza se va acumula în muşchi, ficat şi în grăsime, iar acest fapt va avea consecinţe extrem de nefaste precum bolile cardiovasculare, ficatul steatozic sau diabetul zaharat.

Factorii de risc metabolic care caracterizează sindromul metabolic includ urmatoarele:

Pagini

Subscribe to diabet