fibrilatia atriala

Obezitatea poate limita eficacitatea medicamentelor antiaritmice

inima aritmie afectiuni obezitate

Se pare că obezitatea poate afecta eficacitatea tratamentului fibrilaţiei atriale, potrivit unui studiu stiințific recent.

Fibrilația atrială (FA) reprezintă cel mai frecvent tip de afecţiune a inimii care implică bătăi neregulate și este asociată cu o mortalitate crescută. La fel, epidemia mondială de obezitate este şi aceasta asociată cu un risc mare de mortalitate dacă este lăsată netratată.

Potrivit ultimelor studii, experţii au identificat o legătură cauzală între obezitate și AF, dar mecanismul care stă la baza modului în care contribuie obezitatea la aritmia cardiacă este încă necunoscut.

Un nou studiu analizează eficacitatea tratamentului pentru FA în cazul pacienţilor cu obezitate

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago este primul care a reuşit să evidenţieze faptul că unele medicamente antiaritmice utilizate pentru a trata FA sunt mai puțin eficiente la pacienții obezi. Rezultatele acestui studiu extrem de important au fost publicate în jurnalul JAMA Cardiology.

Conexiunile dintre obezitate şi fibrilaţia atrială

obezitatea fibrilatia atriala

În urma cercetărilor, s-a descoperit prezenţa unei palete de conexiuni ȋntre fibrilaţia atrială şi obezitate, cea din urmă stând la baza mai multor afecţiuni, unele dintre acestea fiind de o severitate majoră.

Ce este fibrilaţia atrială ?

Fibrilaţia atrială este una dintre cele mai des ȋntâlnite tulburări de ritm cardiac şi apare când semnalele electrice ale atriilor inimii cauzează contracţia rapidă şi neregulată a acestora. Rezultatul este faptul că sângele nu este pompat normal ȋn ventriculele inimii, astfel că inima nu va funcţiona corect. Simptomatologia fibriliaţiei include creşterea numărului de bătăi ale inimii, ameţeală şi oboseală, dureri ȋn zona toracelui, puls neregulat şi leşin.

Cauzele fibrilaţiei atriale includ consumul de alcool, hipertiroidismul, pneumonia, embolismul pulmonar, unele afecţiuni cardiace şi obezitatea.

Influenţa obezităţii

Cercetările au confirmat faptul că obezitatea are drept rezultat modificarea mărimii şi a structurii muşchilor inimii, de asemenea, modalitatea de funcţionare şi de contractare a acestora. Celulele de grăsime reprezintă un factor declanşator al hipertensiunii arteriale şi al modificării nivelurilor de insulină şi glucoză, fapt care afectează miocardul ventriculului şi pe cel al atriului.

Subscribe to fibrilatia atriala