metabolism

Metabolismul slab al țesutului adipos – o cauză a efectelor obezității

Metabolismul slab al țesutului adipos

Un studiu nou a investigat efectele pe care le are obezitatea asupra metabolismului și expresia genelor ȋn țesutul muscular și cel adipos. Rezultatele sugerează faptul că există un metabolism energetic mai slab și o inflamație crescută la ambele tipuri de țesuturi ȋn cazul persoanelor care suferă de obezitate. Efectele negative ale obezității asupra sănătății par a fi asociate cu modificările țesutului adipos, mai degrabă decât cu cele ale mușchilor, conform studiului.

Este deja un fapt știut acela că obezitatea poate avea efecte foarte grave asupra sănătății și a calității/duratei vieții unei persoane.

Potrivit ResearchTrusted Source, obezitatea crește riscul de dezvoltare a mai multor boli inclusiv diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și chiar unele tipuri de cancer.

Cu toate acestea, ultimele decenii au cunoscut o creștere masivă a ratelor de obezitate în întreaga lume. Un studiu a constatat că între 1980 și 2015, prevalența obezității s-a dublat în peste 70 de țări și a crescut constant în majoritatea celorlalte.

O proteinǎ mai puțin cunoscutǎ joacǎ un rol important ȋn obezitate și tratamentul acesteia

Un studiu recent, din luna noiembrie (2019), a evidențiat faptul cǎ existǎ o proteinǎ mai puțin cunoscutǎ care joacǎ un rol esențial ȋn obezitate și probleme metabolice.

Aceastǎ proteinǎ menționatǎ mai sus abundǎ ȋn grǎsime iar fǎrǎ ea, corpul nostru nu poate gestiona ȋntr-un mod optim glucoza și insulina.

Rezultatele neașteptate legate de aceastǎ proteinǎ prezentǎ ȋn țesutul adipos au deschis practic o nouǎ ușǎ spre o mai bunǎ ȋnțelegere a obezitǎții și a metabolismului uman.

Aceastǎ descoperire importantǎ a fost menționatǎ ȋn 20 noiembrie în revista Nature și ar putea aduce noi soluții pentru abordarea obezității și, probabil, a multor alte boli.

Cȃteva detalii despre proteina de semnalizare PGRMC2

Proteina de semnalizare este cunoscută sub numele de PGRMC2 nu a fost studiată cu prea mare interes sau intensitate pȃnǎ acum.

Denumirea sa provine de la „componenta 2 a membranei receptorului de progesteron”. Proteina a fost detectatǎ în uter, ficat și în mai multe zone ale corpului.

Laboratorul expertului Enrique Saez a descoperit că proteina abundǎ cel mai mult în țesutul adipos - în special în grăsimea brună – acea grǎsime care transformă alimentele în căldură pentru a menține temperatura corpului. Laboratorul a devenit interesat de funcția sa.

Obezitatea ca factor agravant in cazul cancerului mamar

obezitatea agravează cancerul mamar

Un nou studiu elucidează maniera în care obezitatea agravează cancerul mamar

Obezitatea favorizează pătrunderea în circulaţia sângelui a citokinelor, fapt care are un impact puternic asupra metabolismului celulelor canceroase şi le creşte agresivitatea. Experţii de la Helmholtz Zentrum München, Technische Universität München (TUM) şi de la spitalul Universităţii Heidelberg au raportat descoperirea în publicaţia Metabolismul celular. Echipa de cercetători a reuşi să oprească acest proces cu ajutorul unui tratament cu anticorpi.

Termenul de citokine este de fapt un termen generic pentru o serie de proteine şi glicoproteine care au rol de mediatori în comunicarea intracelulară. Acestea sunt secretate de celulele activate după stimulare, apoi se vor lega de receptorii de membrană pe o altă celulă sau pe celula care le-a secretat. Citokinele mediază imunitatea, inflamaţia, proliferarea şi diferenţierea unor linii celulare.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate este, din pacate, într- continuă creştere în întreaga lume. Pe lângă complicaţiile de natură cardiovasculară, obezitatea favorizează şi dezvoltarea cancerului şi a metastazelor.

Consumul de sare în exces favorizează obezitatea

În urma cercetărilor, s-a descoperit faptul că fiecare gram în plus de sare creşte riscurile de acumulare a excesului de greutate cu 25%.

Un studiu realizat de către cercetătorii englezi de la Universitatea Queen Marry din Anglia, condus de profesorul Graham McGregor a sugerat că sarea modifică metabolismul corpului, alterând modul în care organismul absoarbe grăsimile. Faptul că sarea se află într-o strânsă legătură cu presiunea saguină crescută este deja cunoscut, însă studiul mai sus menţionat demonstrează relaţia directă a consumului de sare cu obezitatea.

Fiecare gram de sare consumat zilnic de către o persoană va favoriza creşterea riscului de a dezvolta obezitate cu un procentaj de 25%.  Cercetătorii au afirmat faptul că nu pot spune cu exactitate care este motivul pentru care sarea are un astfel de impact atât de puternic asupra organismului, însă aceasta modifică, cu siguranţă, metabolismul. Concluzia studiului a fost aceea că consumul de sare reprezintă un factor potenţial pentru dezvoltarea obezităţii, independent de consumul energetic.

Mănânci puţin şi nu reuşeşti să slăbeşti? Ce trebuie să ştii despre metabolismul lent şi accelerarea acestuia?

metabolism lent

Există anumite persoane care au probleme cu eliminarea excesului de greutate, deşi ţin diete sau fac sport. Iată care sunt cauzele şi ce metode de rezolvare a problemei există:

Ce este metabolismul?

Metabolismul însumează procesele chimice produse de către organism care au scopul de a ne ţine în viaţă. Există două tipuri de metabolism:

  1. Metabolismul constructiv/anabolismul – sintetizarea proteinelor, a carbohidraţilor şi a grăsimilor care formează ţesuturile şi stochează energia
  2. Metabolismul distructiv/catabolismul – descompunerea substanţelor complexe cu efect de producţie de energie şi diverse materii reziduale

Metabolism lent vs. metabolism rapid

Distincţia dintre metabolismul lent şi cel rapid este dată de rata metabolică ce desemnează cantitatea de energie utilizată de organism pentru a-şi putea îndeplini funcţiile implicate de metabolism. Rata metabolismului bazal exclude activitatea fizică, fiind măsurată în calorii.

Cu cât metabolismul este mai rapid, cu atât corpul va utiliza mai multă energie pentru îndeplinirea sarcinilor care ne ţin în viaţă, iar un metabolism lent presupune utilizarea unei cantităţi mai mici de nergie pentru îndeplinirea funcţiilor vitale.

Mituri şi realităţi despre metabolism

Iată adevărul ȋn ceea ce priveşte câteva nelămuriri ȋn legătură cu metabolismul şi ȋngrăşarea:

Persoanele cu un număr mai redus de kilograme au un metabolism mai rapid.

De regulă, chiar opusul acestei afirmaţii este adevărat, adică, cu cât o persoană are mai multe kilograme, cu atât mai multe calorii trebuie să ardă pentru a-şi menţine organismul ȋn funcţiune. Există, ȋnsă, şi excepţii: de pildă, mutaţii ale genei care reduce capacitatea celulelor de metabolizare a glucozei şi a acizilor graşi pentru a furniza energie (KRS2) se ȋntâlnesc de două ori mai des la persoanele care suferă de obezitate decât la cele care au mai puţine kilograme. Cu toate acestea, mutaţiile de o astfel de natură sunt destul de rare.

Îngrăşarea la o vârstă medie este inevitabilă.

Subscribe to metabolism