obezitate barbati

Chirurgia bariatrică şi virilitatea bărbaţilor: Cum îmbunătăţesc intervenţiile bariatrice hormonii masculini

Chirurgia bariatrică virilitatea bărbaţilor

Potrivit ultimelor cercetări, s-a descoperit că intervenţiile chirurgicale bariatrice pot creşte nivelul principalului hormon bărbătesc, în cazul prsoanelor de sex masculin, chiar dacă nu au vreun efect concret asupra calităţii spermei.

Bărbaţii care au beneficiat de o intervenţie chirurgială de tratament a obezităţii pot beneficia de o creştere a nivelului de hormoni masculini după operaţie.

Lichidul seminal al acestora nu va fi modificat. Acestea sunt ultimele descoperiri în urma unor studii recente ale căror rezultate sunt publicate in jurnalul  Obesity Surgery. Aceasta este publicaţia oficială a Federaţiei Internaţionale Pentru Chirurgia Obezităţii şi Bolile Metabolice - International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO).

Cercetările au fost conduse de Shahzeer Karmali şi reprezintă o colaborare a două universităţi prestigioase. Yung Lee de la McMaster University şi Jerry Dang de la University of Alberta din Canada s-au ocopat de analiza studiilor.

Riscurile obezităţii - Difereţele dintre ţesutul adipos la femei şi bărbaţi

diferenţe ţesutul adipos la femei şi la bărbaţi

Un studiu recent de la Universitatea din Bristol care a analizat 500.000 de persoane a subliniat că un IMC ridicat este un factor cauzator al mortalităţii.

S-a demonstrat că fiecare 5kg in plus pe mentru pătrat atrage după sine o creştere cu 16% a riscului de mortalitate şi o creştere cu 61% a riscului de mortalitate pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare.

Este deja ştiut faptul că obezitatea severă creştere riscul de mortalitate, însă unele studii anterioare acestuia au avut rezultate contradictorii, evidenţiind chiar şi efecte aşa-zise „protective” ale IMC-ului. Până acum, nici un studiu nu a mai utilizat o abordare genetică a acestei legături dintre IMC şi mortalitate.

Echipa de cercetători de la Bristol a aplicat o metodă care utilizează variaţiile genetice ale unei persoane în ADN pentru a înţelege relaţiile de cauzalitate dintre factorii de risc şi mortalitate.

Această tehnică a oferit o estimare mai precisă a efectului pe care îl are IMC-ul pentru mortalitate, eliminând factorii care pot produce confuzie precum ar fi fumatul, venitul unei persoane sau activitatea fizică, de pildă.

Obezitatea şi sănătatea sexuală masculină

barbat obez, sănătatea sexuală masculină

Iată felul în care obezitatea poate afecta sănătatea sexuală în cazul bărbaţilor:

Bărbaţii care suferă de obezitate tind să deţină un nivel scăzut de testosteron. Acesta este hormonul răspunzător de vocea groasă, muşchii mai mari, dezvoltarea organelor sexuale şi oasele mai puternice. Tot testosteronul este cel răspunzător pentru producţia de spermă şi pentru stimularea libidoului în cazul bărbaţilor.

Din păcate, obezitatea reduce nivelul tesosteronului din organism, iar, potrivit studiilor, în cazul bărbaţilor de peste 40 de ani, un singur punct în plus din IMC este asociat cu 2% mai puţin testosteron.

Mai mult decât atât, o creştere cu 10 cm în talia unui bărbat de peste 30 de ani este asociată cu o diminuare a nivelului de testosteroun cu 75%. Un studiu australian a relevat faptul că unul din şapte bărbaţi obezi ar avea nevoie de terapia de înlocuire a testosteronului. Rata aceasta este de patru ori mai mare decât în cazul bărbaţilor cu greutate normală.

Obezitatea şi disfuncţiile erectile

Problemele de natură hormonală şi nivelul scăzut de testosteron din corp sunt responsabile de doar 3% din cazurile de disfuncţii erectile. Pe de altă parte, chiar şi cu un nivel normal de testosteron în corp, bărbaţii obezi manifestă un risc crescut de disfuncţii erectile.

Subscribe to obezitate barbati