obezitatea

Epidemia de obezitate este cȃt se poate de realǎ, dar nu și soluțiile pentru combaterea ei

illustratie epiemie globală de obezitate

Obezitatea reprezintǎ o problemǎ realǎ la nivel global, devenind o adevǎratǎ epidemie. Din pǎcate, ȋnsǎ, de foarte multe ori, aceastǎ problemǎ majorǎ de sǎnǎtate este privitǎ ca un eșec personal ceea ce este extrem de greșit.

Atitudinile negative sunt din ce ȋn ce mai numeroase, iar cea mai des ȋntȃlnitǎ este aceea cǎ persoanele care suferǎ de obezitate au ajuns așa din propria lor vinǎ. O altǎ percepție greșitǎ este aceea cǎ dacǎ o persoanǎ care suferǎ de obezitate se hotǎrǎște sǎ se vindece acest lucru este unul extrem de facil și „trebuie doar sǎ-și dorești.”

O mulțime de medici și o mare parte a societǎții emit judecǎți greșite despre aceastǎ problemǎ de sǎnǎtate, a afirmat Yoni Freedhoff, co-fondator al Institutului Medical Bariatric din Ottawa, Canada.

Modificarea stilului de viațǎ are capacitatea de a trata și preveni o mulțime de probleme de sǎnǎtate, dar singura dinrte aceste probleme despre care este foarte ușor sǎ discute și sǎ se blameze pacienții este obezitatea, potrivit lui Freedhoff.

Obezitatea reprezinǎ un prilej de batjocurǎ

Pe micile sau marile ecrane, personajele care suferǎ de obezitate nu apar de prea multe ori, ȋnsǎ dacǎ ele apar, sunt descrise ca fiind personaje leneșe sau singuratice și demne de a fi batjocorite.

Prevenția obezitǎții și a supraponderii – Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Potrivit ultimelor cercetǎri, se pare cǎ obezitatea și supraponderea pot fi prevenite cu o micǎ schimbare ȋn comportamentul alimentar. Mesele luate la timpul potrivit ne pot ajuta sǎ evitǎm astfel de probleme de sǎnǎtate.

Un nou studiu a evidențiat faptul cǎ acele persoane care iau mesele mult mai tȃrziu decȃt este cazul pot dezvolta ȋn timp probleme legate de greutate și pot ajunge chiar sǎ sufere de obezitate.

Studiul acesta a fost prezentat ȋn cadrul EBDO 2019, ȋntȃlnirea anualǎ a Societǎții Endocrinologice din New Orleans, SUA. Au mai existat și alte studii care au arǎtat cǎ mȃncatul și culcatul la ore tȃrzii sunt strȃns legate de obezitate și surpapondere, potrivit autorului principal al acestui studiul Adnin Zaman.

Aceasta a afirmat cǎ puține dintre studii au evaluat orele de mȃncat și dormit  ȋn cazul adulților care suferǎ deja de obezitate, astfel cǎ nu este ȋncǎ foarte clar dacǎ cina mai tȃrzie este asociatǎ cu o duratǎ mai scurtǎ de somn sau cu un nivel crescut de grǎsime ȋn corp.

Studiul a utilizat trei metode tehnologice pentru ȋnregistrarea somnului participanților, activitatea fizicǎ a acestora și comportamentele lor alimentare.

Zaman a mai afirmat cǎ a fost o realǎ provocare aceastǎ aplicare a științei somnului la medicinǎ din cauza lipsei unor metode viabile pentru mǎsurarea tiparelor zilnice ce țin de comportamentul uman.

Cum ne ajutǎ ceaiul verde ȋn lupta contra obezitǎții?

 ceaiul verde contra obezitǎții

Potrivit unui studiu recent, consumul de ceai verde are capacitatea de a reduce riscul de a dezvolta obezitate și alte probleme de sǎnǎtate asociate acesteia. Se pare cǎ beneficiile pentru sǎnǎtate izvorǎsc mai ales din influența pozitivǎ pe care o are ceaiul verde pentru flora microbianǎ din intestine.

Din pǎcate ȋn foarte multe locații din lume, inclusiv la noi, rata obezitǎții este ȋntr-o continuǎ creștere. Acesta este și motivul pentru care se considerǎ ca obezitatea a devenit deja o epidemie.

Organizația Mondialǎ a Sǎnǎtǎții a relevat faptul cǎ din 1980, prevalența obezitǎții s-a dublat la nivel global. Mai mulți factori sunt responsabili de acestǎ creștere ȋn greutate, iar eforturile pentru a conduce la un revers, pentru a opri acest val, s-au dovedit a fi o mare și grea provocare.

Obezitatea atrage dupǎ sine o mulțime de alte probleme de sǎnǎtate care includ diabetul și alte probleme de naturǎ metabolicǎ.

Nu demult, o echipǎ de cercetǎtori de la Universitatea de stat din Ohio a investigat felul ȋn care compușii din ceaiul verde pot interacționa cu flora bacterianǎ intestinalǎ pentru a influența obezitatea și alte probleme de sǎnǎtate asociate. Rezultatele studiului au fost publicate ȋn Journal of Nutritional Biochemistry.

Uleiul de mǎsline poate preveni infarctul și AVC-ul pentru persoanele care suferǎ de obezitate

Ulei de masline

Persoanele care suferǎ de obezitate sau sunt supraponderale pot ȋncepe sǎ ȋși schimbe viața printr-o schimbare micǎ ȋn dietǎ. Deși aceastǎ schimbare este una micǎ, importanța sa este una extremǎ.

Conform unui studiu recent, persoanele care suferǎ de obezitate morbidǎ care au utilizat ulei de mǎsline mǎcar o datǎ pe sǎptǎmȃnǎ au avut parte de o activitate a trombicitelor diminuatǎ.

Cu alte cuvinte, acest lucru ȋnseamnǎ ca astfel de persoane au avut sȃngele mai puțin gros. Acest fapt a diminuat riscul formǎrii cheagurilor care sunt cauza principalǎ a infarctului și a AVC-urilor. Studiul sugereazǎ cǎ un consum de ulei de mǎsline este extrem de benefic.

AVC = Accident Vascular Celebral

Acest studiu a fost unul observațional iar unul dintre cercetǎtori a observat cǎ legumele, carnea roșie și fructele nu au avut vreun impact asupra vȃscozitǎții sȃngelui. Exercițiile fizice, de asemenea, nu au pǎrut sǎ afecteze sȃngele ȋn vreun fel.

Dovezile contextuale au evidențiat faptul cǎ uleiul de mǎsline are efecte de anti coagulare care au fost observate pe parcursul acestui studiu.

Uleiul de mǎsline este un ingredient esențial ȋn dieta mediteraneanǎ iar mai multe studii au demonstrat deja faptul cǎ acest tip de dietǎ poate reduce cu succes riscul pentru AVC și infarct.

Stadiile unei epidemii de obezitate: Strategii pentru diminuarea ratei obezităţii la nivel mondial

Scupltura Obezitate

Un nou articol scris de Lindsay Jaacks, profesor asistent la Harvard prezintă pentru prima dată un model conceptual a tranziţiei obezităţii. Acest model are capacitatea de a ajuta autorităţile în strategia lor de diminuare a ratei obezităţii.

Care sunt cele patru stadii ale tranziţiei obezităţii?

Primul stadiu este cel în care se aflau multe ţări din America Latină şi Orientul Mijlociu în anii ’70. Este acel stadiu în care obezitatea începe să fie o problemă majoră de sănătate publică, dar nu atât de extinsă pe cât este astăzi. Caracteristicile acestui prim stadiu includ următoarele, conform articolului menţionat mai sus:

Riscul de suprapondere creşte la copiii care au fost hrăniţi cu lapte din cereale

Este necesară o atenţie sporită la excesul de vitamine şi minerale. În cazul copiilor de cinci ani, risul de a deveni supraponderali se dublează dacă au consumat lapte din cereale zilnic de la vârsta de 1 an, potrivit unui studiu publicat in Acta Paedriatrica.

Experţii sunt de părere că laptele din cereale nu este nesănătos; problema stă însă în felul în care acesta este administrat. Problemele apare când astfel de lapte nu este văzut ca un fel de aliment, o singură masă, ci este utilizat pentru a fi adăugat în cadrul altor alimente, pentru a le suplimenta.

Experţii au făcut deja legătura cu consumul laptelui din cereale şi un IMC crescut la vârstele de 1 an şi 1 an şi jumătate, însă rezultatele studiului de acum evidenţiază faptul că efectele nocive se păstrează şi câţiva ani mai târziu.

Studiul a implicat 1,870 de copii din Suedia. Au fost analizate următoarele date ale acestora: înălţimea şi greutatea, alături de informaţii legate de hrana pe care aceştia o consumau. În cadrul copiilor de 5 ani, 11.6% erau supraponderali şi 2.3% sufereau deja de obezitate.

Riscul de obezitate şi suprapondere s-a dovedit a fi aproape dublu în cazul acelor copii care la vârsta de 12 luni au consumat lapte din cereale zilnic.

Dulciurile de Paști alimenteazǎ criza obezitǎții

Dulciurile de Paști

Confrom unor rapoarte recente, supermarketurile ar fi trebuit sǎ nu punǎ ȋn vȃnzare ouǎle de Paști și alte dulciuri tematice ȋncǎ din luna martie, sau chiar mai devreme, fiindcǎ se pare cǎ unul din patru cumpǎrǎtori mȃncase deja mǎcar o cutie de ciocolatǎ deși Paștile ar fi urmat doar ȋn luna aprilie, potrivit statisticilor din Marea Britanie.

Desigur, putem extrapola și bǎnui cǎ același lucru s-a ȋntȃmplat și ȋn țara noastrǎ, avȃnd ȋn vedere faptul cǎ deja ȋn luna martie, magazinele erau pline cu produse pentru Paști.

Statisticile nu sunt pozitive pentru sǎnǎtate

Potrivit unor statistici oficiale din Marea Britanie, 50% dintre cetățeni au cumpărat deja și au mâncat cel puțin un produs tematic de sǎrbǎtori cu ciocolată, iar 23% au mâncat deja cel puțin un ou de ciocolată de dimensiuni mari.

Pe de altǎ parte, peste trei sferturi din public consideră că supermarketurile vând cu prea mult prea mult timp ȋnainte produsele de patiserie de Paști, sugerează sondajul efectuat pentru 2.000 de adulți, potrivit publicației Telegraph.

Mai mult decȃt atȃt, se pare cǎ aproximativ 57% dintre părinți au afirmat că copilul lor a fost ispitit de produsele colorate tematice de Paști afișate lângă casele de marcat.

Ce trebuie să ştii despre managementul greutăţii după o intervenţie bariatică

 Măsurare calorii, managementul greutăţii după o intervenţie bariatică

Chirurgia bariatrică reprezintă cea mai eficientă metodă de tratament a obezităţii. Procedeele chirurgicale bariatrice sunt cele pot oferi pacienţilor rezultate pentru un timp îndelungat sau chiar pentru toată viaţa dacă aceştia acceptă sfaturile şi regulile prezentate de către medic.

Iată ce trebuie să ştii despre întreţinerea corpului după o intervenţie chirurgicală bariatrică.

Pentru ca intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul obezităţii să fie cât mai eficiente pentru un timp cât mai îndelungat, acestea trebuie să facă parte dintr-un întreg program care include schimbări în dietă, exerciţii fizice şi modificări diverse la nivel comportamental pentru modificarea felului de-a se hrăni a pacientului şi a stilului său de viaţă.

Combinaţia aceasta dintre intevenţia chirurgicală şi schimbările menţionate mai sus reprezintă calea cea mai sigură pentru o viaţă de o calitate mult îmbunătăţită şi cu o durată mai lungă.

Intervenţiile chirurgicale bariatrice includ montarea inelului gastric, bypass-ul gastric, gastectomia, plicatura gastrică şi abdominoplastia care este de fapt o intervenţie esetică necesară după eliminarea excesului ponderal.

Construirea masei musculare și obezitatea

Ultimele cercetări au demonstrat faptul că obezitatea diminuează capacitatea organismului de a clădi masă musculară şi a de a o regenera în urma exerciţiilor fizice. 

Obezitatea are o mulţime de implicaţii pentru sănătatea organismului şi se pare că această condiţie de sănătate poate să afecteze şi felul în care se construieşte sau se repară masa musculară a corpului după o sesiune de exerciţii fizice intense. Nicholas Burd este cel care a condus acest studiu desfăşurat în SUA care demonstrează existenţa unei incapacităţi de a dezvolta masă musculară şi de a asimila proteinele după o sesiune de ridicare a greutăţilor.

Desfăşurarea experimentului

Studiul a implicat nouă adulţi cu o greutate normală şi alţi nouă care sufereau de obezitate. Aceştia aveau vârstele cuprinse între 20 şi 23 de ani. Participanţii nu aveau un program regulat de exerciţii fizice şi, înainte de debutul studiului, au fost nevoiţi să răspundă unor întrebări legate de sănătate.

S-a stabilit toleranţa la glucoză a acestora şi abilităţile lor pentru efectuarea unor diverse tipuri de exerciţii fizice. Participanţilor la studiu li s-a administrat apoi fenilalanină pentru monitorizarea nivelului de aminoacizi din sângele şi muşchii acestora pe toată perioada experimentului.

Fenilalamina este un amonoacid esenţial care nu poate fi procurat decât prin surse externe.

Lipsa de cupru și obezitatea

cantar lipsa de cupru

Nivelul scăzut de cupru din organism este corelat cu celule adipoase care conţin mai multă grăsime. Cercetătorii au descoperit în cadrul unor studii făcute pe şoricei că un nivel scăzut de cupru are capacitatea de a „îngrăşa” celulele adipoase, alterând felul în care acestea procesează „carburanţii” precum grăsimile şi zahărul.

Descoperirea se adaugă dovezilor care susţin că homeostazia cuprului ar putea într-o bună zi deveni un tratament pentru problemele de natură metabolică, inclusiv obezitatea. Experţii subliniază faptul că deşi există o legătură între cupru şi obezitate descoperită în urma cercetărilor, este nevoie de studii mai aprofundate care să evidenţieze şi mai precis această conexiune.

Deficienţa de cupru este mai comună pe perioada unei sarcinii, iar riscurile asociate cu aceasta sunt probleme de natură genetică provocate de dezechilibrele de cupru. O dietă care conţine legume, nuci şi ciocolată conţine, de obicei, destul cupru pentru a menţine nivelul acestuia optim în organism. Cuprul este esenţial pentru corpul nostru şi susţine o mulţime de procese precum formarea pigmentului părului, al culorii ochilor şi sprijină, deopotrivă, formarea de noi vase de sânge.Dezechilibrele de cupru din organism sunt asociate cu unele probleme de natură neurologică, cu depresie şi probleme ale somnului.

Pagini

Subscribe to obezitatea