obezitatea

Legǎtura dintre obezitate și sǎnǎtatea oaselor și a articulațiilor – Creșterea numǎrului de intervenții de ȋnlocuire a șoldului/genunchiului

Legǎtura dintre obezitate și sǎnǎtatea oaselor și a articulațiilor

Existǎ o strȃnsǎ legǎturǎ ȋntre suprapondere/obezitate și oasele și articulațiile trupului nostru. Bineȋnțeles cǎ epidemia de obezitate are efecte nefaste asupra acestora, ȋnsǎ și alte elemente contribuie la ȋnrǎutǎțirea stǎrii lor. 

Potrivit Organizației Sǎnǎtǎții Mondiale, rata obezitǎții la un nivel global s-a triplat din anul 1975. În anul 2016, 39% dintre adulți erau considerați supraponderali și 13% sufereau de obezitate. Se pare cǎ, din pǎcate, acest lucru este o veste cȃt se poate de proastǎ pentru oasele și articulațiile noastre.

Excesul de greutate favorizeazǎ dezvoltarea osteoartritei

Excesul de greutate este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea osteoartritei (OA). O greutate ȋn exces cauzează instabilitate articulară și slăbiciune musculară și, totodatǎ, crește greutatea exercitatǎ asupra oaselor și articulațiilor.

Prevalența OA crește odatǎ cu creșterea ratei de obezitate. Rezultatul este o cerere crescută pentru serviciile de sănătate pentru problemele cauzate de artrită, aceste probleme incluzând o creștere accentuată a nevoii de ȋnlocuire a șoldului și a genunchiului.

O echipă de experți compusă dintr-un expert în nutriție, un specialist în biomecanică și un om de știință inflamatorie, abordează problema legatǎ de cele de mai sus.

Chirurgia bariatricǎ este un tratament sigur și eficace pentru adolescenții care suferǎ de obezitate

Chirurgia bariatricǎ la adulți și tineri

De multe ori, medicii pediatrii sunt destul de retincenți ȋn a recomanda o intervenție chirurgicalǎ bariatricǎ pentru adolescenții care suferǎ de obezitate. Pe de altǎ parte, un studiu recent a concluzionat cǎ astfel de intervenții pe care le implicǎ chirurgia bariatricǎ reprezintǎ tratamente sigure și justificate pentru adolescenții care sunt diagnosticați cu obezitate persistentǎ și obezitate morbidǎ. Aceștia vor putea sǎ ȋși menținǎ un stil de viațǎ sǎnǎtos, cu voințǎ și ȋndumarea potrivitǎ, dupǎ intervenție.

Cercetǎtorii din SUA au analizat mai multe studii din Jurnalul de pediatrie privind chirurgia bariatricǎ la adolescenți și adulți.

Dacǎ privim obezitatea ca o boalǎ care poate atrage dupǎ sine diverse alte probleme majore de sǎnǎtate care pot conduce chiar la cedarea organelor și la deces ȋn cazul adolescenților, ar trebui sǎ ne ȋntrebǎm dacǎ sistemul medical depune destule eforturi pentru a gestiona problema stringentǎ a obezitǎții, potrivit autorului principal al studiului, Ahmed Khattab, medic pediatru endocrinolog.

Pǎrerea acestuia este cǎ dovezile obective demonstreazǎ faptul cǎ, ȋn condiții și circumstanțe corecte și pentru pacienți care sunt potriviți pentru aceastǎ abordare, chirurgia bariatricǎ este un tratament potrivit, sigur și eficient pentru tinerii care suferǎ de obezitate.

Obezitatea poate provoca pubertate timpurie ȋn cazul bǎieților

Fetele nu sunt singurele ȋn cazul cǎrora pubertatea debuteazǎ mai devreme ȋn cazul ȋn care suferǎ de obezitate. De asemenea, bǎieții care sunt afectați de obezitate vor intra ȋn pubertate mai devreme decȃt este normal, potrivit unui studiu prezentat ȋn martie, ȋn cadrul ENDO 2019, Reuniunea Anuală a Societății Endocrinologice din New Orleans.

Au fost analizați 527 de bǎieți din Chile care aveau vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani și s-a descoperit cǎ atât obezitatea corporală totală, cât și obezitatea centrală sau excesul de grăsime din abdomen au fost asociate cu riscuri mai mari de a debuta pubertatea înainte de vârsta de 9 ani, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chile.

Odatǎ cu creșterea ratei obezitǎții infantile la nivel global, a existat o avansare a vȃrstei la care fetele ating pubertatea, a explicat cercetǎtorul principal al studiului, Maria Veronica Mericq, profesor la Universitatea mai sus menționatǎ.

Cu toate acestea, ȋn cazul bǎieților dovezile au fost unele mai controversate.

Epidemia de obezitate este cȃt se poate de realǎ, dar nu și soluțiile pentru combaterea ei

illustratie epiemie globală de obezitate

Obezitatea reprezintǎ o problemǎ realǎ la nivel global, devenind o adevǎratǎ epidemie. Din pǎcate, ȋnsǎ, de foarte multe ori, aceastǎ problemǎ majorǎ de sǎnǎtate este privitǎ ca un eșec personal ceea ce este extrem de greșit.

Atitudinile negative sunt din ce ȋn ce mai numeroase, iar cea mai des ȋntȃlnitǎ este aceea cǎ persoanele care suferǎ de obezitate au ajuns așa din propria lor vinǎ. O altǎ percepție greșitǎ este aceea cǎ dacǎ o persoanǎ care suferǎ de obezitate se hotǎrǎște sǎ se vindece acest lucru este unul extrem de facil și „trebuie doar sǎ-și dorești.”

O mulțime de medici și o mare parte a societǎții emit judecǎți greșite despre aceastǎ problemǎ de sǎnǎtate, a afirmat Yoni Freedhoff, co-fondator al Institutului Medical Bariatric din Ottawa, Canada.

Modificarea stilului de viațǎ are capacitatea de a trata și preveni o mulțime de probleme de sǎnǎtate, dar singura dinrte aceste probleme despre care este foarte ușor sǎ discute și sǎ se blameze pacienții este obezitatea, potrivit lui Freedhoff.

Obezitatea reprezinǎ un prilej de batjocurǎ

Pe micile sau marile ecrane, personajele care suferǎ de obezitate nu apar de prea multe ori, ȋnsǎ dacǎ ele apar, sunt descrise ca fiind personaje leneșe sau singuratice și demne de a fi batjocorite.

Prevenția obezitǎții și a supraponderii – Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Potrivit ultimelor cercetǎri, se pare cǎ obezitatea și supraponderea pot fi prevenite cu o micǎ schimbare ȋn comportamentul alimentar. Mesele luate la timpul potrivit ne pot ajuta sǎ evitǎm astfel de probleme de sǎnǎtate.

Un nou studiu a evidențiat faptul cǎ acele persoane care iau mesele mult mai tȃrziu decȃt este cazul pot dezvolta ȋn timp probleme legate de greutate și pot ajunge chiar sǎ sufere de obezitate.

Studiul acesta a fost prezentat ȋn cadrul EBDO 2019, ȋntȃlnirea anualǎ a Societǎții Endocrinologice din New Orleans, SUA. Au mai existat și alte studii care au arǎtat cǎ mȃncatul și culcatul la ore tȃrzii sunt strȃns legate de obezitate și surpapondere, potrivit autorului principal al acestui studiul Adnin Zaman.

Aceasta a afirmat cǎ puține dintre studii au evaluat orele de mȃncat și dormit  ȋn cazul adulților care suferǎ deja de obezitate, astfel cǎ nu este ȋncǎ foarte clar dacǎ cina mai tȃrzie este asociatǎ cu o duratǎ mai scurtǎ de somn sau cu un nivel crescut de grǎsime ȋn corp.

Studiul a utilizat trei metode tehnologice pentru ȋnregistrarea somnului participanților, activitatea fizicǎ a acestora și comportamentele lor alimentare.

Zaman a mai afirmat cǎ a fost o realǎ provocare aceastǎ aplicare a științei somnului la medicinǎ din cauza lipsei unor metode viabile pentru mǎsurarea tiparelor zilnice ce țin de comportamentul uman.

Cum ne ajutǎ ceaiul verde ȋn lupta contra obezitǎții?

 ceaiul verde contra obezitǎții

Potrivit unui studiu recent, consumul de ceai verde are capacitatea de a reduce riscul de a dezvolta obezitate și alte probleme de sǎnǎtate asociate acesteia. Se pare cǎ beneficiile pentru sǎnǎtate izvorǎsc mai ales din influența pozitivǎ pe care o are ceaiul verde pentru flora microbianǎ din intestine.

Din pǎcate ȋn foarte multe locații din lume, inclusiv la noi, rata obezitǎții este ȋntr-o continuǎ creștere. Acesta este și motivul pentru care se considerǎ ca obezitatea a devenit deja o epidemie.

Organizația Mondialǎ a Sǎnǎtǎții a relevat faptul cǎ din 1980, prevalența obezitǎții s-a dublat la nivel global. Mai mulți factori sunt responsabili de acestǎ creștere ȋn greutate, iar eforturile pentru a conduce la un revers, pentru a opri acest val, s-au dovedit a fi o mare și grea provocare.

Obezitatea atrage dupǎ sine o mulțime de alte probleme de sǎnǎtate care includ diabetul și alte probleme de naturǎ metabolicǎ.

Nu demult, o echipǎ de cercetǎtori de la Universitatea de stat din Ohio a investigat felul ȋn care compușii din ceaiul verde pot interacționa cu flora bacterianǎ intestinalǎ pentru a influența obezitatea și alte probleme de sǎnǎtate asociate. Rezultatele studiului au fost publicate ȋn Journal of Nutritional Biochemistry.

Uleiul de mǎsline poate preveni infarctul și AVC-ul pentru persoanele care suferǎ de obezitate

Ulei de masline

Persoanele care suferǎ de obezitate sau sunt supraponderale pot ȋncepe sǎ ȋși schimbe viața printr-o schimbare micǎ ȋn dietǎ. Deși aceastǎ schimbare este una micǎ, importanța sa este una extremǎ.

Conform unui studiu recent, persoanele care suferǎ de obezitate morbidǎ care au utilizat ulei de mǎsline mǎcar o datǎ pe sǎptǎmȃnǎ au avut parte de o activitate a trombicitelor diminuatǎ.

Cu alte cuvinte, acest lucru ȋnseamnǎ ca astfel de persoane au avut sȃngele mai puțin gros. Acest fapt a diminuat riscul formǎrii cheagurilor care sunt cauza principalǎ a infarctului și a AVC-urilor. Studiul sugereazǎ cǎ un consum de ulei de mǎsline este extrem de benefic.

AVC = Accident Vascular Celebral

Acest studiu a fost unul observațional iar unul dintre cercetǎtori a observat cǎ legumele, carnea roșie și fructele nu au avut vreun impact asupra vȃscozitǎții sȃngelui. Exercițiile fizice, de asemenea, nu au pǎrut sǎ afecteze sȃngele ȋn vreun fel.

Dovezile contextuale au evidențiat faptul cǎ uleiul de mǎsline are efecte de anti coagulare care au fost observate pe parcursul acestui studiu.

Uleiul de mǎsline este un ingredient esențial ȋn dieta mediteraneanǎ iar mai multe studii au demonstrat deja faptul cǎ acest tip de dietǎ poate reduce cu succes riscul pentru AVC și infarct.

Stadiile unei epidemii de obezitate: Strategii pentru diminuarea ratei obezităţii la nivel mondial

Scupltura Obezitate

Un nou articol scris de Lindsay Jaacks, profesor asistent la Harvard prezintă pentru prima dată un model conceptual a tranziţiei obezităţii. Acest model are capacitatea de a ajuta autorităţile în strategia lor de diminuare a ratei obezităţii.

Care sunt cele patru stadii ale tranziţiei obezităţii?

Primul stadiu este cel în care se aflau multe ţări din America Latină şi Orientul Mijlociu în anii ’70. Este acel stadiu în care obezitatea începe să fie o problemă majoră de sănătate publică, dar nu atât de extinsă pe cât este astăzi. Caracteristicile acestui prim stadiu includ următoarele, conform articolului menţionat mai sus:

Riscul de suprapondere creşte la copiii care au fost hrăniţi cu lapte din cereale

Este necesară o atenţie sporită la excesul de vitamine şi minerale. În cazul copiilor de cinci ani, risul de a deveni supraponderali se dublează dacă au consumat lapte din cereale zilnic de la vârsta de 1 an, potrivit unui studiu publicat in Acta Paedriatrica.

Experţii sunt de părere că laptele din cereale nu este nesănătos; problema stă însă în felul în care acesta este administrat. Problemele apare când astfel de lapte nu este văzut ca un fel de aliment, o singură masă, ci este utilizat pentru a fi adăugat în cadrul altor alimente, pentru a le suplimenta.

Experţii au făcut deja legătura cu consumul laptelui din cereale şi un IMC crescut la vârstele de 1 an şi 1 an şi jumătate, însă rezultatele studiului de acum evidenţiază faptul că efectele nocive se păstrează şi câţiva ani mai târziu.

Studiul a implicat 1,870 de copii din Suedia. Au fost analizate următoarele date ale acestora: înălţimea şi greutatea, alături de informaţii legate de hrana pe care aceştia o consumau. În cadrul copiilor de 5 ani, 11.6% erau supraponderali şi 2.3% sufereau deja de obezitate.

Riscul de obezitate şi suprapondere s-a dovedit a fi aproape dublu în cazul acelor copii care la vârsta de 12 luni au consumat lapte din cereale zilnic.

Dulciurile de Paști alimenteazǎ criza obezitǎții

Dulciurile de Paști

Confrom unor rapoarte recente, supermarketurile ar fi trebuit sǎ nu punǎ ȋn vȃnzare ouǎle de Paști și alte dulciuri tematice ȋncǎ din luna martie, sau chiar mai devreme, fiindcǎ se pare cǎ unul din patru cumpǎrǎtori mȃncase deja mǎcar o cutie de ciocolatǎ deși Paștile ar fi urmat doar ȋn luna aprilie, potrivit statisticilor din Marea Britanie.

Desigur, putem extrapola și bǎnui cǎ același lucru s-a ȋntȃmplat și ȋn țara noastrǎ, avȃnd ȋn vedere faptul cǎ deja ȋn luna martie, magazinele erau pline cu produse pentru Paști.

Statisticile nu sunt pozitive pentru sǎnǎtate

Potrivit unor statistici oficiale din Marea Britanie, 50% dintre cetățeni au cumpărat deja și au mâncat cel puțin un produs tematic de sǎrbǎtori cu ciocolată, iar 23% au mâncat deja cel puțin un ou de ciocolată de dimensiuni mari.

Pe de altǎ parte, peste trei sferturi din public consideră că supermarketurile vând cu prea mult prea mult timp ȋnainte produsele de patiserie de Paști, sugerează sondajul efectuat pentru 2.000 de adulți, potrivit publicației Telegraph.

Mai mult decȃt atȃt, se pare cǎ aproximativ 57% dintre părinți au afirmat că copilul lor a fost ispitit de produsele colorate tematice de Paști afișate lângă casele de marcat.

Pagini

Subscribe to obezitatea