prevenire obezitate

Chirurgia bariatricǎ este insuficient folositǎ ȋn prevenția obezitǎți morbide

Chirurgia bariatricǎ insuficient folositǎ ȋn prevenția obezitǎți morbide illustratie

Chirurgia bariatrică are ca scop ajutarea acelor persoane care au un exces excesiv de greutate. Operația poate ajuta astfel de persoane să piardă excesul ponderal și să-și recapete sănătatea. Din pǎcate ȋnsǎ, din mai multe motive, nu se apeleazǎ suficient la astfel de intervenții care, ȋntr-un final, ar putea salva viața persoanelor afectate de obezitate.

Existǎ mai multe intervenții care fac parte din chirurgia bariatricǎ, iar scopul acestora este unul comun: eliminarea obezitǎții și prevenția apariției obezitǎții morbide/severe care este amenințǎtoare de viațǎ.

Una dintre modelitǎțile ȋn care este efectuatǎ chirurgia bariatricǎ implicǎ faptul cǎ medicii îndepărtează o parte a stomacului, astfel încât pacientul este obligat să mănânce mai puține alimente și va pierde exces ponderal.

Chirurgia bariatricǎ poate preveni obezitatea morbidǎ

Intervențiile bariatrice sunt intervenții foartte complicate și complexe, dar care pot schimba viața celor afectați. Cu toate acestea, unii medici cred că ar trebui ca astfel de intervenții să fie făcute mai des, înainte ca pacienții să sufere de obezitate morbidǎ/severǎ.

Existǎ o mulțime de probleme de sǎnǎtate care vin odatǎ cu obezitatea, afecțiuni care ating inima, creierul, practic, toate organele corpului. Pacientul devine poziționat ȋn pericol de moarte dacǎ nu ia mǎsuri ȋmpotriva acestei afecțiuni.

Strategii de prevenţie a efectelor nocive ale obezităţii cu ajutorul studiilor legăturii dintre obezitate şi cancer

prevenţie obezitate - microscop

In 2012, aproximativ 28.000 de cazuri noi de cancer în cazul bărbaţilor şi 72.000 de cazuri de cancer în rândul femeilor au fost cauzate de obezitate doar în SUA. Drept urmare, s-a constatat necesitatea unor cercetări urgente care să fie concentrate pe promovarea efectelor nocive ale obezităţii precum cancerul.

Se pare că obezitatea este principala cauză a cancerului care poate fi prevenită la femei şi cea de-a doua la bărbaţi. Obezitatea poate influenţa dezvoltarea cancerului şi rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer, mai ales prin intermediul neregularităţilor metabolice şi a inflamaţiei cronice. Ȋnţelegând legătura obezitate-cancer, specialiştii pot identifica şi dezvolta strategii eficiente de reducere a impactului obezităţii în dezvoltarea cancerului.

La începul lunii noiembrie a acestui an, cei mai mari experţi, medici şi specialişti din întreaga lume s-au întâlnit pentru conferinţa anuală din cadrul Săptămânii obezităţii de la The Gaylord National Resort & Convention Center din National Harbor, Maryland, SUA.

Ȋmbunătăţirea compoziţiei corporale prin intermediul dietei ketogenice la pacientele cu cancer ovarian sau endometrial

O parte a conferinţei s-a axat pt modalităţile de îmbunătăţire a compoziţiei corporale prin intermediul dietei ketogenice la pacientele cu cancer ovarian sau endometrial.

Rezultate inedite: expunerea copiilor la animalele de casă ar putea reduce riscul dezvoltării alergiilor şi a obezităţii

animalele reduc riscul dezvoltării obezităţii

Dacă nu ati găsit încă destule motive pentru a deveni iubitorii posesori ai câinilor de companie, acum este momentul! De curând, au fost dovedite abilităţile animalelor de casă de a proteja copiii de alergii şi de obezitate.

Un studiu desfăşurat în cadrul Universităţii Alberta din Canada a demonstrat faptul că cei mici din familiile cu animale de casă (dintre care 70% erau câini) au manifestat o creştere importantă a nivelelor a doi microbi care sunt asociaţi cu riscuri diminuate de dezvoltare a alergiilor şi a obezităţii.

Anita Kozyrskyi un medic epidemiolog pediatru şi unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume în subiecte precum bacteriile din intestine (bacteriile care trăiesc în tractul digestiv al animalelor şi al omului) s-a ocupat de aceste studii. Kozyrskyi a declarat faptul că există o „fereastră” importantă de timp în care imunitatea intestinală şi bacteriile/microbii intestinali se dezvoltă împreună şi anumite intervenţii în buna desfăşurare a acestui proces pot cauza modificări ale imunităţii intestinale.

Descoperire recentă: un nou marker biologic sugerează din timp dezvoltarea obezităţii

marker dezvoltarea obezitatii

Cercetările de ultimă oră în domeniu au relevat o nouă descoperire: un potenţial marker biologic care evidenţiază dezvoltarea obezităţii şi, de asemenea, noi proceduri de prevenţie şi de tratament a afecţiunii.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Kentucky au publicat în revista Nature un studiu care evidenţiază existenţa unui nou potenţial marker biologic ce indică dezvoltarea obezităţii şi posibile noutăţi privind combaterea şi tratamentul acesteia.

Este vorba despre neurotensin (NT), o peptidă produsă mai ales în interiorul tractului gastrointestinal şi la nivelul sistemului nervos central. Aceasta este produsă de către organism în momentul în care este ingerată grăsime, facilitând absorbţia acizilor graşi în intestin. Studiile anterioare acestuia au demonstrat deja faptul că substanţa are şi nefasta capacitate de a stimula producerea şi dezvoltarea celulelor maligne, favorizând, din păcate, dezvoltarea diverselor cancere sau boli ale aparatului cardiovascular.

Stinge lumina şi previi excesul de greutate!

prevenite exces de greutate

Noile cercetări au demonstrat faptul că menţinerea unei greutăţi sănătoase ar putea fi facilitată de simpla stingere a luminii pe timpul somnului.

Noile cercetări în domeniu au relevat faptul că expunerea persistentă la o lumină mai mult sau mai puţin puternică pe perioada nopţii provoacă modificări la nivelul metabolismului nostru. Aceste modificări au drept efect acumularea de kilograme în plus chiar dacă dieta noastră zilnică nu suferă vreo modificare calitativă sau cantitativă.

Specialiştii au descoperit şi faptul că statul treaz până la ore târzii, noaptea, poate conduce la modificări ale comportamentului alimentar care implică un consum mai mare din punct de vedere cantitativ al alimentelor pe perioada nopţii când metabolismul nostru este mult încetinit. Studiile au evidenţiat că persoanele care lucrează în schimburile de noapte devin mult mai predispuse la afecţiuni cardiace, iar riscul dezvoltării diabetului creşte considerabil.

Rezultatele cercetărilor au demonstrat că şoarecii testaţi în laborator care au fost expuşi unei lumini slabe, pe perioada nopţii, timp de 8 săptămâni, au acumulat multe kilograme în plus, faţă de alt grup de şoareci care au avut parte de un ciclu lumină-întuneric normal.

Etapele evoluţiei obezităţii şi prognosticul pacienţilor

etapele obezitatii prognosticul pacientilor

Iată cele mai importante informaţii despre fazele evolutive ale obezităţii şi despre prognosticul pacienţilor afectaţi:

Epidemia de obezitate a cunoscut o evoluţie dintre cele mai spectaculoase şi s-a suprapus evoluţiei civilizaţiei contemporane. Obezitatea se declansează, de regulă, ȋn jurul vârstei de 5 sau 6 ani, totodată, ȋn perioada de adolescenţă. În urma studiilor şi a cercetărilor, s-a demonstrat faptul că un copil care suferă de obezitate şi are vârsta cuprinsă ȋntre 10 şi 13 ani va manifesta riscuri de aproximativ 80% să devină un adult care suferă de aceeaşi condiţie de sănătate.

Obezitatea manifestă un număr de trei faze evolutive: preobezitatea, faza dinamică şi faza statică.

Preobezitatea

În această etapă, aportul energetic va fi egal cu consumul, drept urmare, greutatea coprului va fi una constantă.

Faza dinamică

Această fază este caracterizată prin acumularea de kilograme ȋn plus. Aportul alimentar va fi unul mai crescut decât consumul de energie, aşadar, surplusul se va depune sub forma ţesutului adipos, greutatea corporală ȋncepând să crească. În acest moment, putem spune că are loc instalarea obezităţii. Această fază poate fi caracterizată de anumite variaţii ciclice ale greutăţii corpului, durata acestui stadiu putând varia de la câteva luni până la un număr de câţiva ani.

Prevenirea obezităţii cu ajutorul fibrelor

Studiile ȋn domeniu au demonstrat faptul că fibrele au capacitatea de a preveni obezitatea şi diabetul prin producerea glucozei ȋn intestine.

În cadrul unor studii efectuate de către o echipă de cercetare franco-suedeză ale căror rezultate au fost publicate ȋn jurnalul Cell, ȋn luna ianuarie a anului trecut, pentru prima oară, specialiştii ȋn domeniu au descoperit mecanismul prin care consumul de fibre ajuta la prevenţia diabetului şi a obezităţii. Descoperirea subliniază rolul-cheie pe care ȋl joacă flora intestinală, microorganismele care populează intestinele.

Fibrele grosiere sau dietetice sunt solubile şi insolubile. Cele insolubile sunt incapabile de a fi digerate de corp, ȋnsă joacă un rol extrem de important ȋn absorbţia apei din sistemul digestiv şi ȋn furnizarea masei pentru menţinerea muşchilor intestinali tonifiaţi şi sănătoşi. Fibrele solubile (prebiotice, fermentabile sau vâscoase) nu pot, de asemenea, sa fie digerate. Dar, spre deosebire de fibrele insolubile, acestea vor fi fermentate de către microbii intestinali ȋn acizii graşi cu catena scurtă şi gaze pe care organismul le va putea digera.

Subscribe to prevenire obezitate