supraponderabilitate

Persoanele supraponderale sau subponderale au un risc mai mare pentru migrene

Probabil cu toții am fost chinuiți măcar o dată ȋn viață de o migrenă extrem de dureroasă. Dar ȋn ce fel sunt astfel de migrene corelate cu greutatea noastră corporală? Un nou studiu la scară foarte largă şi-a propus să analizeze felul ȋn care greutatea corporală poate influența riscul de a avea parte de migrene.

Migrenele sunt un tip des ȋntâlnit de dureri de cap de care poate avea parte oricine. World Health Organization (Organizația Mondială de Sănătate) raportează faptul că cel puțin jumătate din populația adultă a planetei cu vârste cuprinse ȋntre 18 şi 65 de ani au avut parte de dureri de cap pe parcursul vieții. Din aceste persoane, minim 30% au suferit de migrene – dureri foarte puternice de cap caracterizate şi prin recurență. Intensitatea lor poate fi ȋnsă de la moderată la extrem de severă.

12% din populația din SUA are migrene, conform studiilor şi prevalența acestora este de trei ori mai crescută ȋn cazul femeilor comparativ cu bărbații. Acest lucru este cauzat de modificările hormonale.

Cercetătorii nu au găsit ȋncă cu exactitate cauzele migrenelor. Deşi există multe tipuri de medicații ȋmpotriva acestora, ele sunt de fapt tratamente pentru simptomatologia lor, nu pentru cauze care rămân destul de vagi.

Secretul menţinerii pe termen lung a rezultatelor după eliminarea excesului ponderal

menţinere rezultate eliminarea excesului ponderal

Pentru toate persoanele interesate să slăbească şi să menţină apoi rezultatele, un studiu recent se dovedeşte a fi mai mult decât util. Potrivit experţilor, pieredrea în greutate de la începutul unei diete, chiar şi eliminarea unor procentaje mici de grăsimi, ar putea creşte şansele de reuşită pe termen lung.

Estimările au demonstrat faptul că 2 din 3 adulţi din SUA sunt supraponderali sau obezi. Kilogramele în plus pot conduce la apariţia unor probleme severe de sănătate care includ diverse tipuri de cancer, diabetul, afecţiuni ale inimii şi altele.

Adoptarea unei alimentaţii echilibrate este considerată una dintre cele mai bune strategii de slăbire. Singura problemă este că o dietă sănătoasă nu este atât de simplă pe cât pare.

Ȋn fiecare an, 45 de milioane de persoane din SUA adoptă diverse diete cu scopul eliminării kilogramelor în plus. Cercetările au arătat că 40% dintre persoanele care ţin astfel de diete îşi recapătă kilogramele în exces în următorii 2 ani. Ȋntrebarea este cum reuşesc unele persoane să menţină rezultatele pe termen lung, iar Emily Feig, profesor la College of Arts and Sciences de la Universitatea Drexel din Philadelphia şi colegii săi au încercat să afle răspunsul. Rezultatele studiului lor au fost publicate în jurnalul Obesity.

Cum ne ajută lumina soarelui la eliminarea excesului ponderal

Ȋn ciuda eforturilor noastre de-a elimina kilogramele în plus, pare că în timpul sezonului rece acumulăm kilograme nedorite orice am face. Care este motivul? Lăsând la o parte sărbătorile de iarnă în care mâncăm mai mult, un nou studiu are răspunsul şi este unul surprinzător.

Mulţi dintre noi sunt familiari cu fenomenul de acumulare a excesului ponderal în sezonul rece. Cum am spus, iarna aduce sărbătorile şi suntem expuşi la o mulţime de mâncăruri delicioars. Pe de altă parte, potrivit unor cercetări recente, pe perioada iernii continuăm să acumulăm kilograme în plus chiar dacă ne străduim să mâncăm sănătos.

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada a evidenţiat motivul principal pentru care ne îngrăşăm iarna – lipsa luminii dată de soare.

Peter Light a condus studiul şi a examinat efectele lumii solare asupra celulelor de grăsime subcutanate sau a celulelor albe de sub piele, mai popular spus. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Iată cum lumina solară arde grăsimile

Studiul a examinat celulele adipoase subcutanate, adică ţesutul alb care, potrivit experţilor, este depozitul principal de grăsime şi joacă un rol crucial în metabolismul organismului.

Dieta pentru femeile însărcinate supraponderale şi cele care suferă de obezitate

Având în vedere dezvoltarea vertiginoasă a obezităţii în întreaga lume, prevalenţa obezităţii şi a supraponderii în rândul femeilor însărcinate este, de asemenea, în creştere. Odată cu aceste afecţiuni creşte şi numărul cazurilor de diabet de tip 2 şi a celor de diabet gestaţional.

Statistici în rândul femeilor însărcinate

27% dintre femeile însărcinate care sufereau de diabet înainte de sarcină aveau diabet de tip 2, iar 87.5% din cazurile de diabet din timpul sarcinii este datorat diabetului gestaţional.

Femeile care sunt diagnosticate cu diabet gestaţional au un risc de 30% de a dezvolta diabet de tip 2 pe perioada vieţii, comparativ cu riscul de 10% în cazul populaţiei generale. Obezitatea este unul dintre principalele cauze ale dezvoltării diabetului. Diabetul şi obezitatea se dezvoltă vertiginos în cazul femeilor însărcinate, iar, în ciuda acestui fapt, recomandările pentru managementul greutăţii în timpul sarcinii nu sunt destul de clare în general.

Culcatul devreme ar putea împiedica acumularea excesului de kilograme la preşcolari

obezitate copii

Conform unu studiu, se pare că dacă cei mici se culcă până la ora 20, riscul acestora de a dezvolta obezitate în timpul adolescenţei scade drastic, comparativ cu acei copii care stau treji până noaptea, târziu.

Studiul a fost efectual în cazul copiilor preşcolari şi a demonstrat faptul că riscul de dezvoltare a supraponderii şi chiar a obezităţii este unul crescut în cazul preşcolarilor care se culcă dupa ora 21.

Cercetarea a analizat datele şi informaţiile colectate de la aproximativ 1000 de copii născuţi în anul 1991 ale căror ore de culcare au fost întregistrate când aceştia aveau patru ani şi jumătate. Înălţimile şi greutăţile lor au fost măsurate când aceştia aveau în jur de 15 ani.

Copiii au făcut parte dintr-un studiu numit Study of Early Child Care and Youth Development (Studiul ingrijirii timpurii pentru copii şi a dezvoltării tinerilor) care a fost efectuat sub auspicioul Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Dintre copiii care erau în pat până la ora 20, 10% au devenit obezi în adolescenţă spre deosebire de cei 16% care s-au culcat seara între orele 20 şi 21. 23% dintre copiii care s-au culcat dupa ora 21 au devenit obezi în adolescenţă, potrivit rezultatelor studiului publicate în Jurnalul de pediatrie.

Persoanele care suferă de obezitate necesita grijă sporită pe perioada verii

obezitatea grija sporita vara

Având în vedere faptul că vacanţa de vară este aproape, pacienţilor cu suprapondere şi celor care suferă de obezitate este recomandat să li se ofere o grijă specială de către medicii primari sau medicii de familie. Este vorba de instruirea acestora privind diverse paliere ale problemelor de sănătate cu care se confruntă.

Persoanele supraponderale sau obeze manifestă riscuri crescute pentru leşin, în caz de temperaturi foarte ridicate

Stratul de grăsime îngreunează foarte mult capacitatea corpului de a disipa căldura sau chiar capacitatea unei persoane de a se muta din zona lovită de razele arzătoare ale soarelui într-un loc ferit, umbros şi răcoros. Dacă mai adăugăm la acestea şi deshidratarea severă provocată de diabetul care, de foarte multe ori, este o condiţie de sănătate asociată obezităţii, rezultatele pot fi unele devastatoare.

Cadrele de sănătate adaugă, de regulă, obezitatea ca factor major de risc pentru afecţiunile de sănătate provocate de căldura prea mare. Însă, pe de altă parte, de regulă, medicii se concentrează mai mult pe evidenţierea pericolelor la care sunt expuşi copiii, persoanele cu vârste înaintate sau cele izolate din punct de vedere social. Potrivit oficialilor, acestea sunt persoanele care manifestă riscurile cele mai mari de accident vascular cerebral provocat de căldură.

Rezultate inedite: expunerea copiilor la animalele de casă ar putea reduce riscul dezvoltării alergiilor şi a obezităţii

animalele reduc riscul dezvoltării obezităţii

Dacă nu ati găsit încă destule motive pentru a deveni iubitorii posesori ai câinilor de companie, acum este momentul! De curând, au fost dovedite abilităţile animalelor de casă de a proteja copiii de alergii şi de obezitate.

Un studiu desfăşurat în cadrul Universităţii Alberta din Canada a demonstrat faptul că cei mici din familiile cu animale de casă (dintre care 70% erau câini) au manifestat o creştere importantă a nivelelor a doi microbi care sunt asociaţi cu riscuri diminuate de dezvoltare a alergiilor şi a obezităţii.

Anita Kozyrskyi un medic epidemiolog pediatru şi unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume în subiecte precum bacteriile din intestine (bacteriile care trăiesc în tractul digestiv al animalelor şi al omului) s-a ocupat de aceste studii. Kozyrskyi a declarat faptul că există o „fereastră” importantă de timp în care imunitatea intestinală şi bacteriile/microbii intestinali se dezvoltă împreună şi anumite intervenţii în buna desfăşurare a acestui proces pot cauza modificări ale imunităţii intestinale.

Persoanele cu o greutate normală, dar cu obezitate centrală manifestă riscuri crescute de deces

obezitate centrala imc

Conform utimelor studii, persoanele care au un IMC normal, însă au un strat de grăsime considerabil în zona abdominală (obezitate centrală) se află supuşi unor riscuri mai mari de deces, în comparaţie cu persoanele care sunt supraponderale sau obeze, însă grăsimea este distribuită în alte locaţii ale corpului.

Obezitatea centrală asociată cu un IMC normal este mai nocivă decat obezitatea asociată cu un IMC crescut

Aceste rezultate au fost evidenţiate în urma unui studiu de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. Pentru studiu, profesorii Mark Hamer şi David Stensel alături de dr. Gary O’Donovan de la Scoala de sport, sănătate şi ştiinţe ale exerciţiilor de la Universitatea în cauză, au analizat situaţiile a 42.702 de participanţi din 10 ani diferiţi a Studiului anual de sănătate al Angliei şi cel al Scoţiei.

Cercetătorii au dorit să observe dacă o analiză la scară mai mare ar evidenţia rezultate similare celor efectuate la scară mai mică ce au demonstrat faptul că persoanele cu IMC normal dar care suferă de obezitate centrală au manifestat cele mai scăzute şanse de supravieţuire pe termen lung. Acestea au fost comparate cu şansele de supravieţuire pe termen lung a parcicipanţilor supaponderali cu IMC crescut şi chiar şi cu cele ale participanţilor care sufereau de obezitate, dar aveau tot un IMC crescut, faţă de cel normal.

Programul cu cinci mese zilnice regulate este asociat cu un risc redus de dezvoltare a obezităţii

5 mese zilnice regulate risc redus de dezvoltare a obezităţii

Consumând zilnic cinci mese la ore regulate, putem preveni supraponderea şi apariţia obezităţii.

Conform cercetărilor efectuate în cadrul unui studiu finlandez cu aproximativ 4000 de participanţi, urmarea unui tipar de câte cinci mese zilnice consumate la aceleaşi ore poate preveni apariţia obezităţii în cazul adolescenţilor.

Consumând cinci mese în fiecare zi, micul dejun, prânzul, cina şi două gustări, chiar şi persoanele cu predispoziţie genetică pentru obezitate nu au avut un IMC mai mare decât cel normal, în urma studiului.

Colectarea informaţiilor legate de participanţii la studiu a început din stadiul prenatal, apoi participanţii au fost urmăriţi până la vârsta de 16 ani. Scopul studiul a constat în identificarea factorilor de risc timpurii asociaţi cu dezvoltarea obezităţii, în investigarea asocierilor frecvenţei meselor zilnice cu obezitatea şi cu sindromul metabolic şi examinarea felului în care frecvenţa meselor zilnice ar putea modifica efectele genetice legate de obezitate.

De ce vara este anotimpul obezităţii şi a creşterii în greutate pentru copii

Vara ar trebui să fie anotimpul când cei mici se joacă mai mult în aer liber, fără să obosească, până la lăsarea nopţii. Teoretic, aceştia ar trebui să ardă toate caloriile acumulate pe parcursul unei sezon şcolar, însă, nu este deloc aşa. Iată care sunt motivele pentru care vara favorizează acumularea kilogramelor în plus pentru copii.

COPIII PAR SĂ FIE AFECTAŢI NEGATIV DE VACANŢA DE VARĂ

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă în urma unor cercetări privind obiceiurile copiilor din timpul anului şcolar şi cele din perioada vacanţei de vară. Oamenii de ştiinţă de la secţia de sănătate publică din cadrul Universităţii Mailman din Columbia au descoperit faptul că, indiferent de vârstă, micuţii consumă mai mult zahăr pe perioada verii, mai puţine fructe şi legume comparativ cu lunile în care au mers la şcoală. Rezultatele studiului au fost publicate în 2015 în ediţia din luna iunie a Jurnalului de sănătate a şcolarilor.

Directoarea şcolii, dr. Y. Claire Wang a afitmat că ceea ce o surprinde nu este faptul că cei mici consumă cantităţi mai mari de zahăr, luând în considerare că vara este sezonul îngheţatei, de pildă. Lucrul surprinzător este acela că timpul petrcecut în faţa calculatorului şi al televizorului a crescut şi au fost întregistrate extrem de puţine modificări privind activitatea fizică a celor mici, comparativ cu anul şcolar.

Pagini

Subscribe to supraponderabilitate