Tratamentul chirurgical al obezitatii

Un compus din ardeiul iute ar putea reduce obezitatea

ardei iute in gura ilustratie

Cercetătorii au utilizat compusul activ din ardeii iuți pentru a crea un medicament ȋmpotriva obezității. Tratamentul s-a dovedit a fi un mare success ȋn urma studiului efectuat pe rozătoare. Cum micile animăluțe au metabolismul similar cu al nostru, semnele sunt mai mult decât favorabile.

Capsaicina este compusul la care ne referim, acea substanță din ardeiul iute care produce iuțeala. Compusul acesta este extrem de benefic şi datorită proprietăților sale anti-algice şi pentru faptul că interacționează cu SNP (sistemul nervos periferic). Acest lucru a determinat oamenii de ştiință să testeze compusul pentru tratarea unor condiții de sănătate precum artrita reumatoidă şi unele neuropatii.

Studii inovative destul de recente au evidențiat faptul că acest compus are şi alte proprietăți benefice ȋn afara celor amintite mai sus. Unele dintre acestea includ şi capacitatea acestei molecule de a opri proliferarea celulelor canceroase de la nivelul sânului.

Acum, un nou studiu adaugă un alt beneficiu, cel care ne interesează cel mai mult. Compusul a fost utilizat la crearea unui medicament care a tratat cu succes obezitatea la şoricei.

O echipă de oameni de ştiință condusă de Dr. Baskaran Thyagarajan de la Universitatea din Wyoming, secția Farmacie a creat metabocin – un medicament care eliberează capsaicină pe parcursul a 24 de ore.

Asociaţia gastroenterologică americană (AGA) creează ghidul pentru obezitate

AGA a creat anul acesta Obesity Practice Guide pentru managementul eficient al greutăţii, în cazul pacienilor care suferă de obezitate.

Pacienţii cu obezitate au nevoie de o abordare multidisciplinară pentru a atinge o greutate normală, iar AGA este de părere că cei mai în măsură pentru posturile de conducere ale unui astfel de demers sunt gastroenterologii.

Pentru a furniza gastroenterologilor un proces multidisciplinar cuprinzător pentru ghidarea şi personalizarea modalităţilor de îngrijire inovatoare pentru pacienţii cu obezitate, AGA a creat un ghid pentru gestionarea eficientă a greutăţii. Acest program include modalităţi de sprijinire a gastroenterologilor pentru a trata pacienţii cu obezitate şi un cadru general axat pe problemele operaţionale legate de managementul pacienţilor obezi care sunt publicate în Clinical Gastroenterology and Hepatology – jurnalul de practică clinică al AGA.

Una dintre autoarele studiilor, Sarah Streett, este de părere că epidemia de obezitate continuă să atingă cote alarmante şi să împovăreze economia şi, deopotrivă, societatea. AGA a înţeles importanţa privirii acestei afecţiuni ca o boală cronică şi „recidivistă”, sprijinind cu toate resursele managementul acesteia.

Experţii evaluează eficacitatea tratamentelor actuale împotriva obezităţii

eficacitatea tratamentelor actuale împotriva obezităţii

Motto-ul referitor la tratementul obezităţii va fi întotdeauna „mănâncă mai puţin şi fă mai multă mişcare”. Experţii din ziua de azi pun la îndoială tratamentele contra epidemiei de obezitate. Iată mai multe despre aceste subiect în cele ce urmează.

Tratarea obezităţii prin sport şi dietă - un mit

Un grup de specialişti şi experţi în tratamentul obezităţii, totodată, redactori în cadrul The Lancet Diabetes & Endocrinology, pun la îndoială miturile conform cărora ar fi de ajuns să consumăm cantităţi reduse de alimente şi să facem mai multe exerciţii fizice şi mişcare. Argumentul acestora este acela că obezitatea este o afecţiune de natură cronică cu o mare varietate de cauze biologice care nu va putea fi tratată doar prin controlul porţiilor de alimente şi efectuarea de mai multă mişcare, cu alte cuvinte, prin diete şi exerciţii fizice.

O mulţime de persoane care suferă de obezitate au capacitatea de a pierde în greutate timp de câteva luni, însă 80-95% vor recăpăta apoi kilogramele pierdute. Una dintre explicaţiile pentru acest succes pe termen limitat este aceea că reducerea consumului de calorii provoacă funcţionarea unor procese biologice care ne împing să consumăm alimente bogate în calorii, fapt care are drept efect creşterea în greutate. Astfel de sisteme biologice au evoluat în perioadele când fiinţa umană avea nevoie să supravieţuiască pe timp de foamete.

Conexiunea dintre obezitate şi periodontită

Periodontita şi obezitatea

De regulă, persoanele care suferă de obezitate manifestă, de asemenea, şi o stare de inflamaţie cronică. Acest lucru poate reprezenta unul dintre factorii cauzatori ai dezvoltării rezistenţei la insulină şi poate conduce la o sănătate orală precară.

După fumat, obezitatea reprezintă cel mai puternic factor de risc pentru periodontită.

Ce este periodontita?

Afecţiunea reprezintă setul de boli inflamatorii care afectează ţesutul ce susţine şi înconjoară dinţii. Boala are drept efect pierderea treptată a osului alveolar şi, atunci când pacientul nu apelează la medicul specialist pentru a primi un tratament, poate surveni chiar şi pierderea dinţilor. Boala parodontală este cauzată de anumite microorganisme care aderă pe suprafaţa dinţilor şi de răspunsul imun în exces al organismului împotriva acestora.

Periodontita şi obezitatea

Prima conexiune dintre obezitate şi periodontită datează din 1977, din timpul unor studii pe şoarecii de laborator. Atunci, rezultatele au evidenţiat faptul că, în condiţii de sănătate orală optimă, obezitatea, ca afecţiune în sine, nu va conduce la periodontită. Aceasta apare ca răspuns la acumularea de placă bacteriană.

Alte studii realizate pe subiecţi umani din Japonia, în anul 1998, au demonstrat, însă, că un index de masă corporală prea mare este asociat cu riscuri crescute de dezvoltare a bolii parodontale.  

Obezitatea severă la adolescenţii cu diabet: chirurgia bariatrică vs. tratamentul medicamentos

Obezitatea la adolescenţii cu diabet chirurgia bariatrică si tratamentul medicamentos

Analiza rezultatelor unor studii desfăşurate anul trecut a demonstrat faptul că intervenţiile chirurgicale bariatrice sunt mult mai eficiente pentru tratamentul obezităţii severe la adolescenţi, spre deosebire de terapiile medicamentoase.

O analiză comparativă a rezultatelor unui studiu legat de efectele intervenţilor chirurgicale pentru obezitate şi de implicaţiile terapiei cu medicamente pentru tratarea diabetului, în cazul adolescenţilor cu obezitate severă, a arătat că, după 2 ani, IMC-ul şi nivelul glucozei din sânge sunt semnificativ îmbunăţite în cazul pacienţilor asupra cărora s-au efectuat intervenţii chirurgicale. Rezultatele studiilor au fost publicate în 12 iunie, 2016, în cadrul întâlnirii anuale a Asociaţiei Americane pentru Diabet din New Orleans.

Autorul care a condus studiul, Thomas Inge, este de părere că intervenţiile bariatrice efectuate asupra adolecenţilor cu obezitate severă au avut rezultate vizibil mai bune privind controlul glicemiei, IMC-ul pacienţilor şi perioadele de spitalizare în timpul celor 2 ani de testări, comparativ cu metodele medicamentoase de tratamente. Dr. Inge este directorul Programului pentru pierderea in greutate prin metode bariatrice pentru adolescenţi şi directorul Centrului de cercetări şi inovaţii bariatrice de la Spitalul de copii din Cincinnati.

Beneficiile bypass-ului gastric pentru sănătate pot fi observate imediat după intervenţia bariatrică

beneficii bypass gastric

Beneficiile intervenţiei de bypass gastric (intervenţia de micşorare a stomacului) debutează la foarte scurt timp după efectuarea procedurii chirurgicale, conform ultimelor studii efectuate în anul 2016.

În data de 7 aprilie, 2016, au fost prezentate la întâlnirea Experimental Biology 2016 din San Diego rezultatele unor cercetări care au demonstrat faptul că pacienţii care au fost supuşi unui bypass grastric au manifestat pierderi ale excesului ponderal în zona taliei, iar IMC-ul acestora era diminuat chiar şi după doar o săptămână de la intervenţie.

Mai mult, pacienţii au avut niveluri scăzute de colesterol nociv în sânge şi au manifestat, de asemenea, optimizări ale tensiunii sanguine şi ale cantităţii de oxigen necesare unei bune funcţionări a inimii. Aceste date sugerează faptul că ţesutul adipos, controlul glicemiei şi sănătatea cardiovasculară se aşează în limite tot mai normale, îmbunătăţindu-se în stadiile timpurii ale recuperării după intervenţie, chiar înaintea diminuării considerabile în greutate care apare de regulă, după operaţie.

Efectele pe termen lung ale bypass-ului gastric în cazul adolescenţilor cu obezitate severă

Intervenţia de bypass gastric sprijină cu succes adolescenţii care suferă de obezitate severă pentru ca aceştia să piardă excesul ponderal şi pentru prevenirea reacumulării kilogramelor în plus.

Traiectoria greutăţii tinerilor incluşi în studii a fost urmărită pe parcursul a 5-12 ani de la efectuarea procedurii. Studiile în această direcţie au fost publicate în The Lancet Diabetes & Endocrinology şi mai evidenţiază faptul că unii pacienţi au mai avut nevoie de anumite intervenţii bariatrice pentru a rezolva diverse complicaţii apărute în urma pierderii rapide în greutate. De asemenea, unii pacienţi au avut de suferit diverse deficienţe nutriţionale, mai târziu, după intervenţie.

Obezitatea este considerată severă atunci când indicele de masă corporală (IMC) depăşeşte 40 iar condiţia afectează aproximativ 4.6 milioane de copii şi adolescenţi din SUA. Obezitatea severă cauzează o mulţime de probleme de sănătate, o calitate scăzută a vieţii şi o speranţă diminuată de viaţă.

Conexiunea dintre obezitate şi cancerul colorectal

obezitatea şi cancerul colorectal

Un studiu efectuat la începutul anului trecut a dezvăluit faptul că excesul de calorii opreşte producţia unui hormon din intestin care are rolul de a bloca apariţia cancerului de colon.

Obezitatea este un factor cauzator al cancerului colorectal şi există numeroase dovezi cum că dietele bogate în alimente din carne procesată cresc riscul pentru acest tip de cancer. Totuşi, nu este încă destul de clar motivul pentru care şi alte diete bogate în calorii favorizează apariţia bolii.

Ultimul studiu desfăşurat în această direcţie a utilizat şoricei modificaţi genetic şi a descoperit că obezitatea cauzată de dietele bogate în grăsimi sau în carbohidraţi au oprit producţia de hormonul guanylin. Acest lucru a atras după sine oprirea funcţionării unui receptor numit GUCY2C găsit în celulele intestinului. Receptorii sunt diverse structuri specializate şi concepute pentru a răspunde la semnale chimice specifice. Oprirea funcţionării acestui receptor a fost asociată cu dezvoltarea de tumori; funcţionarea normală a receptorului asigură prevenţia dezvoltării de celule anormale în intestin.

Mituri şi realităţi despre metabolism

Iată adevărul ȋn ceea ce priveşte câteva nelămuriri ȋn legătură cu metabolismul şi ȋngrăşarea:

Persoanele cu un număr mai redus de kilograme au un metabolism mai rapid.

De regulă, chiar opusul acestei afirmaţii este adevărat, adică, cu cât o persoană are mai multe kilograme, cu atât mai multe calorii trebuie să ardă pentru a-şi menţine organismul ȋn funcţiune. Există, ȋnsă, şi excepţii: de pildă, mutaţii ale genei care reduce capacitatea celulelor de metabolizare a glucozei şi a acizilor graşi pentru a furniza energie (KRS2) se ȋntâlnesc de două ori mai des la persoanele care suferă de obezitate decât la cele care au mai puţine kilograme. Cu toate acestea, mutaţiile de o astfel de natură sunt destul de rare.

Îngrăşarea la o vârstă medie este inevitabilă.

Frecvenţa obezităţii ȋn România

În România, obezitatea este mai des ȋntâlnită ȋn cazul bărbaţilor, afecţiunea fiind prezentă ȋn cazul a 23% dintre aceştia, faţă de un procentaj de 20,3% dintre femei. De asemenea, obezitatea este prezentă mai ales la persoanele cu vârste mai ȋnaintate, regiunea cel mai des ȋntâlnită fiind Moldova.

Conform studiului epidemiologic Obezitatea ȋn România (studiu lansat ȋn luna iulie a acestui an de către Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii), obezitatea afectează mai mult de 20% din populaţia cu vârste peste 18 ani. În urma studiului, rezultatele au evidenţiat o rată a obezităţii de 21,3 la sută şi 31,1% supraponderali ȋn cazul românilor cu vârste cuprinse ȋntre 18 şi 79 de ani. Studiul ORO a mai relevat, de asemenea, faptul ca obezitatea şi supraponderea afectează mai ales persoanele de sex masculin. Ciferele evidenţiate de ORO sunt urmatoarele: obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi şi 20,3% femei, iar supraponderea, 41,6% bărbaţi şi 24,7% femei. Mai mult, cercetările au demonstrat faptul că rata obezităţii creşte odată cu vârsta, aşadar, la adulţii cu vârsta de până ;a 39 de ani, prevalenţa obezităţii este de 9,9%, ȋn cazul celor cu vârsta ȋntre 40-59 de ani, de 30,1%, iar, la persoanele de peste 60 de ani, obezitatea are o prevalenţă de 41,6%.

Pagini

Subscribe to Tratamentul chirurgical al obezitatii