Metoda Alpha

Ce este metoda Alpha ?

Metoda Alpha de tratament a varicelor reprezintă o modalitate de tratament combinată care este asemănătoare scleroterapiei cu spumă, cu diferenţa că această tehnică prezintă o siguranţă şi o acurateţe mai mare. Metoda constă ȋn injectarea de spumă sclerozantă ȋn venele varicoase, printr-un cateter special, ȋntreaga procedură desfăşurându-se sub ghidaj ecografic.

Indicaţiile metodei Alpha

Metoda Alpha este o intervenţie care se utilizează ȋn cazul condiţiilor mai puţin severe care sunt asociate cu boala varicoasă:

  • Telangiectazii (dilataţii ale vaselor mici de sânge)
  • Vene reticulare (care au aspectul unei reţele)
  • Varice izolate
  • Varice recurente
  • Varice localizate sub genunchi
  • Varice de orice dimensiune

În cadrul metodei Alpha, scleroterapia cu spumă nu poate fi efectuată ȋn cazul pacienţilor care manifestă alergie la substanţa sclerozantă. De asemenea, procedura este contraindicată persoanelor care suferă de boala arterială ocluzivă (circulaţia sângelui arterial este blocată) şi de tromboflebită.

Metoda Alpha reprezintă alternativa pentru vechile tratamente chirurgicale ale varicelor care includeau spitalizare, dureri, hemoragii sau smulegerea venei ȋn totalitate pentru rezultate optime.

Desfăşurarea tratamentului cu vapori de abur

Pentru ȋnceput, se realizează o ecografie Doppler care va permite vizualizarea reţelei venoase a membrelor inferioare, stabilindu-se o „hartă” a venelor varicoase ce urmează a fi tratate prin injecţii de mare precizie.

Se realizează tehnica utilizată de scleroterapia cu spumă, adică se injectează spumă sclerozantă ȋn interiorul venei varicoase, printr-un cateter. Această spumă va crea o reacţie de inflamare ȋn pereţii venelor, fapt care va determina ȋnchiderea acestora. Amestecul chimic de aer şi spumă injectat ȋn venă va ȋmpinge, practic, sângele de pe traiectul acesteia, producând un spasm al venei. Cu alte cuvinte, prin utilizarea spumei, se va creşte suprafaţa de contact dintre peretele venos şi substanţă, realizându-se o ȋnchidere uniformă a venei şi utilizându-se o cantitate mai mică de agent sclerozant.

Ecografia permite identificarea venelor profunde care nu pot fi abordate doar prin controlul vizual, procedura fiind controlată permanent pe ecranul aparatului de ecografie. Astfel, medicul va putea verifica ȋntreaga operaţiune, controlând punctul de injectare, cantitatea de produs injectat, distribuţia acestuia, de asemenea, putând să observe reacţia imediată a venei.

Intervenţia se realizează cu anestezie locală.

Avantajele procedurii

  • Datorită ghidajului ecografic, metoda Alpha beneficiază de o precizie şi siguranţă foarte ridicate, astfel, intervenţia având o rată foarte mare de succes.
  • Metoda Alpha permite tratamentul definitiv al varicelor fără să fie nevoie să se apeleze la chirurgie.
  • Metoda Alpha nu implică utilizarea bisturiului, astfel că cicatricile sunt, practic, inexistente.
  • Procedura nu necesită spitalizare, mobilizarea precoce a pacientului reprezentând un beneficiu esenţial al intervenţiilor de acest gen.
  • Metoda Alpha ameliorează până la dispariţia totală simptomatologia asociată bolii varicoase.

Recuperarea după intervenţie

Activităţile cotidiene vor putea fi reluate imediat după intervenţie; chiar dacă va apărea o uşoară inflamaţie, aceasta nu va imobiliza pacienţii.

Se recomandă purtarea bandajelor de compresie pentru o perioadă cuprinsă ȋntre o săptămână şi o lună ȋn vederea asigurării unui timp optim pentru vindecare şi pentru o creştere a eficienţei acestei intervenţii. De asemenea, pacienţii mai sunt sfătuiţi să efectueze plimbări uşoare şi să evite exerciţiile fizice mult prea extenuante.

În primele 6 săptămâni după intervenţie, se va evita consumul de aspirină şi paracetamol.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.