Tratamentul varicelor – Metoda cu aburi

Ce este metoda cu aburi ?

Metoda cu vapori de abur este o inovaţie ȋn chirurgia vasculară, o tehnică nouă, ambulatorie şi minim invazivă de obliterare a venelor prin ȋncălzirea pereţilor acestora.

Metoda de tratament a varicelor cu vapori de abur este utilizată ȋncepând din anul 2006 şi a fost premiată de Forul European al Chirurgiei Vasculare ȋn anul 2010, obţinând locul ȋntâi pentru cea mai bună şi cea mai originală metodă de tratament a varicelor.

Indicaţiile metodei cu aburi

Tratamentul prin metoda cu vapori de abur este excelent pentru eliminarea oricărui tip de varice şi a insuficienţei venoase cronice, deopotrivă.

Desfăşurarea tratamentului cu vapori de abur

Intervenţia constă ȋn injectarea de vapori ȋncălziţi sub presiune, cu ajutorul unor catetere speciale, fine. Apa aflată sub presiune este injectată ȋntr-un micro-tub care are diametrul intern de 0.1 mm, tub ȋncălzit cu ajutorul curentului electric. Apa ȋncălzită va ieşi din tub sub formă de pulsuri de abur, având o temperatură de 150 de grade Celsius. La capatul tubului, ȋn zona pe unde iese aburul, va fi conectat un cateter cu rolul de conducere a aburului ȋn interiorul venei. Temperatura aerului ȋn momentul ȋn care intră aburul ȋn venă este de 120 de grade Clesius. Aburul se va transorma din nou ȋn apă prin procesul de condensare, căldura rezultată fiind absorbită de peretele venei.

Metoda ablaţiei termice cu aburi necesită utilizarea unui cateter de 1.2 mm extrem de flexibil care va fi introdus prin acul cu care se face puncţionarea venei. Se va utiliza anestezia locală, iar procedura se efectuează sub ghidaj ecografic, durata acesteia fiind de circa 30-40 de minute.

Avantajele procedurii

  • Lipsa durerii: pe parcursul procedurii, durerea este inexistentă sau se poate traduce, mai mult, printr-o vagă senzaţie de jenă.
  • Siguranţa: ȋn timpul intervenţiei cu vapori de abur, procesul de transfer al căldurii se realizează foarte rapid, fiind vorba de mai puţin de 1 secundă.
  • Versatilitatea: metoda cu abur are capacitatea de a trata orice tip de venă varicoasă, deoarece aburul poate ajunge ȋn sinuozităţile venelor varicoase ȋn care cateterul nu poate pătrunde.
  • Reducerea riscului de a dezvolta tromboză venoasă şi embolism pulmonar
  • Reducerea riscului de apariţie sau de recurenţă a ulcerului venos
  • Utilizarea aburului garantează difuzia omogenă a căldurii
  • Vârful din oţel inoxidabil al cateterului asigură o vizibilitate foarte bună sub ecograf, la fel şi difuzia aburului poate fi observată cu cea mai mare precizie.
  • Tratamentul pentru venele varicoase colaterale şi al trunchiului pot fi efectuate ȋn aceeaşi sesiune de tratament.

Recuperarea după intervenţie

Intervenţia se efectuează sub anestezie locală, timpul petrecut de către pacient la clinică fiind de câteva ore, iar apoi, acesta ȋşi poate relua activităţile sociale. Această tehnică nu lasă cicatrici, mai mult, este exclus riscul apariţiei vreunui hematom, risc ce este prezent ȋn cazul operaţiilor clasice de eliminare a varicelor (smulgerea venelor- stripping) sau ȋn cazul acelor procedee care utilizează laserul şi pot provoca arsuri.

Probabilitatea de recidivă a bolii varicoase este una extrem de redusă, iar ȋmbunătăţirea aspectului estetic este incontestabilă şi spectaculoasă.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.