Micşorarea stomacului (gastric sleeve)

Gastrectomia longitudinală laparoscopică

Procedura de micșorare a stomacului prin gastrectomie longitudinală laparoscopică (micşorarea stomacului prin eliminarea unei părţi din stomac) este indicată pentru pacienţii obezi care manifestă un grad de risc superior (din cauza patologiei asociate majore) sau pentru aceia care doresc minimalizarea riscurilor intervenţiei chirurgicale pentru pierederea excesului de kilograme. Totodată, gastrectomia longitudinală este o alegere optimă pentru pacienţii cu vârste ȋnaintate.

Operaţia este, de asemenea, perfectă pentru persoanele care doresc să piardă din greutate prin intermediul unei intervenţii minim invazive şi vor să evite un implant pe termen lung sau vizitele regulate şi foarte frecvente la medic pe care le-ar necesita un astfel de implant.

illustratie micsorarea stomacului gastric sleeve
Micșorarea stomacului prin gastrectomie longitudinală

Ce este gastrectomia longitudinală laparoscopică?

Din ce ȋn ce mai populară ȋn ȋntreaga lume, gastrectomia longitudinală laparoscopică reprezintă o intervenţie chirurgicală eficientă şi sigură pentru pierederea excesului de greutate, limitând cantitatea de produse alimentare care pot fi consumate, fără să producă ocolirea intestinului şi, evitând, totodată, procesul de malabsorbţie.

Desfăşurarea procedurii de micșorare stomac prin gastrectomie longitudinală laparoscopică

Intervenţia este una restrictivă realizată prin tehnici laparoscopice foarte avansate, constând ȋn rezecţia unei părţi din stomac, cu realizarea unui tub gastric cu volumul de aproximativ 60-120 ml. Stomacul este, astfel, transformat ȋntr-un tub care ȋşi va păstra funcţia. După intervenţie, cantităţi mici de alimente ȋnghiţite vor putea determina o senzaţie de saţietate extremă, din cauza reducerii drastice a capacităţii de reţinere a stomacului. Pe parcursul operaţiei, are loc eliminarea volumului ȋn exces a stomacului (micșorare stomac), nu remodelarea acestuia, fapt care va elimina hormonul responsabil de stimularea foamei, astfel explicându-se diminuarea senzaţiei de foame.

Prin intermediul procedurii, se va elimina aproximativ 85% din stomac, secţiunea eliminată fiind, practic, partea care se ȋntinde cel mai mult atunci când mâncăm, acea parte care este responsabilă cu stocarea alimentelor.

Durata acestei intervenţieii chirurgicale de micșorare a stomacului este cuprinsă ȋntre 1 şi 3 ore.

Avantajele gastrectomiei longitudinale laparoscopice

  • După ce stomacul va fi redus ȋn volum, acesta va continua să funcţioneze normal, fiind permise majoritatea alimentelor pentru a fi consumate, ȋnsă ȋn cantităţi mici.
  • În urma intervenţiei, nu va fi afectată absorbţia vitaminelor şi a mineralelor, astfel, nu va fi necesară completarea acestora ȋn dietă.
  • Riscurile unor blocaje intestinale sunt eliminate cu ajutorul acestei proceduri bariatrice, la fel şi cele ale dezvoltării anemiei şi a osteoporozei.
  • Gastrectomia longitudinală laparoscopică minimalizează, totodată, riscurile apariţiei ulcerului.
  • Procedura este unică, nefiind necesare ajustări ulterioare.
  • Efectuarea acestei intervenţii permite evitarea oricăror complicaţii care ar putea fi produse de introducerea ȋn organism a unui corp străin, riscurile eroziunii, alunecării sau a dezvoltării unor infecţii fiind, astfel, eliminate.
  • În urma gastrectomiei longitudinale laparoscopice, sunt ameliorate boli asociate obezităţii precum diabetul de tip 2 sau hipertensiunea.
  • Procedura beneficiază, ȋn prezent, de o tehnologie medicală modernă care ȋi asigură o aplicare facilă chiar şi ȋn cazurile medicale foarte complexe.

Perioada postoperatorie şi recuperarea după micșorarea stomacului

Spitalizarea postoperatorie este de aproximativ 2-3 zile. Etapa următoare constă ȋn adoptarea unei diete postoperatorii lejere, semisolide timp de o lună, apoi urmând o dietă solidă hipocalorică, ȋmbogăţită cu proteine, pe termen lung.

Concediul postoperator necesar este de circa 2 săptămâni, iar timpul total de recuperare, de aproximativ 3-4 săptămâni.

În urma procedurii, calitatea vieţii pacienţilor va fi mult ȋmbunătăţită, traiul acestora fiind uşurat de scăderea masivă ȋn greutate. Diminuarea rapidă şi considerabilă a greutăţii şi riscul foarte redus al complicaţiilor fac din această intervenţie bariatrică o alegere foarte bună pentru cei care au nevoie de o schimbare.

În funcţie de rezultatele obţinute, gastrectomia longitudinală laparoscopică poate rămâne ca operaţie definitivă, iar ȋn cazul unei scăderi de greutate insuficiente, operaţia se poate asocia, apoi, cu o altă intervenţie bariatrică.

Pentru o monitorizare optimă a procesului de slăbire, după intervenţia chirurgicală, va fi necesară o colaborare bună a pacientului cu medicul. Scopul este o pierdere treptată a kilogramelor ȋn plus, fiindcă slăbirea este un proces gradual, iar scăderea de greutate rapidă poate crea riscuri majore pentru sănătate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.