Tratamentul endoscopic

Ce este tratamentul endoscopic?

Tratamentul venelor varicoase prin intermediul metodei endoscopice constă ȋn abordarea endoscopică a venelor printr-o incizie de dimensiuni reduse. Cu ajutorul acestei tehnici de tratament, venele problematice vor fi legate, apoi ȋnchise şi complet eliminate din picior, iar, pe parcursul ȋntregii operaţiuni, se va utiliza o cameră video, de dimensiuni reduse pentru vizualizarea interiorului venelor problematice.

Indicaţiile tratamentului endoscopic

Această metodă de eliminare a venelor este perfectă ȋn cazul oricărui tip de vene varicoase, dar, ȋn special, pentru cele de dimensiuni mari şi ȋn cazul bolilor vasculare grave cum ar fi ulcerul varicos. De asemenea, acest tip de tratament este indicat pentru persoanele pentru care varicele au determinat tulburări trofice importante.

În cazul femeilor ȋnsărcinate, se recomandă ca acestea să ia această metodă de tratament ȋn calcul după măcar 6 săptămâni de la naştere, deoarece, de multe ori, varicele s-au format ȋn timpul sarcinii şi se vor estompa de la sine.

Această intervenţie este rezervată pentru acele persoane care nu reuşesc să amelioreze problema varicelor prin intermediul tehnicilor profilactice sau o viaţă ecilibrată, iar, din motive estetice, doresc să ȋncerce şi alte metode de tratament decât scleroterapia sau intervenţia cu laser.

Desfăşurarea tratamentului endoscopic

Printr-o incizie de dimensiuni reduse, se introduce ȋn vena problematică o cameră video specială, până sub piele, ȋn zona care urmează să fie tratată. Endoscopul reprezintă un mic dispozitiv optic cu cameră, perfect pentru vizualizarea tuturor anormalităţilor vasculare şi pentru o ȋndepărtare de mare acurateţe a venelor afectate. În continuare, vena varicoasă se va ȋnchide şi se va separa de ţesuturile adiacente, iar, ȋn final, va putea fi eliminată prin mici tăieturi.

Prin intermediul acestei tehnici endoscopice se poate elimina total ramura de vene varicoase.

Procedura se efectuează sub efectul anesteziei apidurale, spinale sau generale.

Avantajele procedurii

  • Are capacitatea de a trata cazurile foarte grave de boli vasculare, de pildă, ulcerele varicoase.
  • Prin intermediul metodei, se poate elimina, ȋn totalitate, ramura de vene varicoase.
  • Utilizarea camerei video conferă medicului capacitatea de a vizualiza zonele problematice cu o mare precizie şi acurateţe.
  • Efectele secundare, de asemenea, complicaţiile pe care le presupune această procedură sunt foarte puţin frecvente.

Recuperarea după intervenţie

După tratamentul endoscopic al varicelor, va fi necesară purtarea unui bandaj compresiv timp de câteva zile, ȋn funcţie de complexitatea cazului, ȋn vederea evitării hemoragiilor ulterioare. În cazul senzaţiilor de durere, se pot administra calmante precum paracetamolul sau ibuprofenul. Timpul de recuperare este diferit pentru fiecare pacient ȋn parte ȋn funcţie de gradul de gravitate al cazurilor. De asemenea, este important dacă intervenţia a fost realizată doar la unul sau la ambele membre inferioare.

Pe parcrusul perioadei de recuperare, este important să se evite efortul fizic intens şi ridicarea greutăţilor timp de câteva săptămâni. De asemenea, ȋn primele săptămâni, pacienţii trebuie să evite statul ȋn picioare pentru perioade mai ȋndelungate de timp. Pentru prevenirea umflării picioarelor şi pentru reducerea presiunii asupra rănilor, picioarele ar trebui menţinute ȋnaintea şoldurilor ȋn timpul ȋn care se sta pe scaun.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.