Abdominoplastia – Intervenţia de corecţie în urma eliminării excesului de greutate

Indicaţiile abdominoplastiei

Depunerea de grăsimi la nivelul abdomenului determină mularea tegumentului, iar, după eliminarea excesului de greutate, prin intermediul unei metode chirurgicale bariatrice, stratul de piele va rămâne ȋn exces. Pe lângă aspectul inestetic, pielea lăsată de pe abdomen poate fi cauzatoare şi de alte probleme. La dispoziţia pacienţilor, există posibilitatea unei corecţii, la nivel estetic, ȋn urma eliminării kilogramelor ȋn plus.

Intervenţia de abdominoplastie este recomandată pacienţilor care au suferit o procedură chirurgicală bariatrică şi care au atins, ȋn sfârşit, o greutate stabilă. De asemenea, procedura mai este indicată şi acelor persoane care au ţinut o cură de slăbire şi ȋşi doresc o ȋmbunătăţire a aspectului abdomenului.

Abdominoplastia nu este indicată femeilor care doresc sa aibă sarcini ulterioare sau pacienţilor care ȋşi doresc o scădere mare ȋn greutate după realizarea acestei intervenţii sau chiar prin intermediul acesteia (abdominoplastia este o procedură de retuşare, nu de eliminare a excesului greutate).

Ce este abdominoplastia?

Abdominoplastia reprezintă, practic, corecţia urmărilor procesului de slăbire. Prin intermediul procedurii, se corectează modificările tegumentare neplăcute de la nivelul abdomenului, scopul intervenţiei fiind acela de a obţine un aspect estetic plăcut prin eliminarea „şorţului abdominal”.

Desfăşurarea procedurii de abdominoplastie

Cu câteva săptămâni ȋnainte de intervenţie şi timp de alte câteva după operaţie, se va renunţa la consumul băuturilor alcoolice şi al tutunului, acestea ȋncetinind procesul de vindecare prin interferenţa la nivelul circulaţiei sanguine. De asemenea, se va ȋntrerupe administrarea medicamentelor anticoagulante, iar, cu cel puţin 12 ore ȋnainte de efectuarea procedurii, este recomandată ȋntreruperea alimentării organismului.

Anestezia utilizată este cea locală sau totală, intervenţia de abdominoplastie incluzând următoarele:

 • Tehnica de refacere a tensiunii musculare de la nivelul trunchiului
 • Refacerea tonusului muscular de la nivelul peretelui abdomenului
 • Pentru ȋntărirea peretelui abdominal, vor fi necesare remodelarea, apoi suturarea fasciei abdominale
 • Centralizarea cât mai estetică a ombilicului
 • Reconturarea precisă prin liposucţie ȋn vederea estompării zonei de tranziţie a grăsimii, apoi eliminarea flancurilor localizate

În ceea ce priveşte durata intervenţiei, o abdominoplastie completă poate dura ȋntre 2 şi 5-6 ore, iar o miniabdominoplastie, ȋntre 1 şi 2 ore. Abdominoplastia clasică implică realizarea unei incizii orizontale şi o incizie ȋn jurul ombilicului a cărui poziţie va fi mutată, această intervenţie putându-se asocia cu liposucţia. Miniabdominoplastia implică o incizie mai scurtă decât cea utilizată de abdominoplastia tradiţională, aceasta nu presupune mutarea poziţiei ombilicului şi permite ȋndepărtarea pielii şi a grăsimii ȋn exces localizate doar dedesubtul ombilicului.

Avantajele abdominoplastiei

 • Avantaje de ordin estetic: ȋn urma intervenţiei, se vor obţine un abdomen plat şi suplu, un profil mai bine definit şi o talie mult mai ȋngustă, iar vergeturile din zona ombilicală pot fi diminuate sau chiar ȋndepărtate.
 • Înlăturarea „şorţului abdominal” va elimina riscul dezvoltării de infecţii fungice existent din cauza faldului de piele care atârnă peste abdomen.

Perioada postoperatorie şi recuperarea după intervenţie

După intervenţie, zona operată va fi pansată, iar pansamentele vor trebui purtate pentru circa 1 lună. Intervenţia fiind una destul de laborioasă, la fel va fi şi perioada necesară organismului pentru a se reface şi pentru a se putea adapta modificărilor.

De regulă, internarea ȋn spital durează circa 2-3 zile, iar perioada de rapaus de la locul de muncă, 2 săptămâni. Activităţile fizice mai intense pot fi reluate după minim 6 săptămâni de la intervenţia chirurgicală.

Rezultatele unei abdominoplastii durează, teoretic, pentru mulţi ani de zile, ȋnsă, odată cu ȋnaintarea ȋn vârstă, pielea şi muşchii se vor lăsa din nou. Diminuarea acestui proces şi menţinerea unor rezultate optime se poate face prin intermediul unui stil de viaţă sănătos şi efectuarea exerciţiilor fizice regulate.

Contact

  Important

  *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.