Chirurgia arterei aorte

Artera aortă este cea mai mare arteră din corp, care transportă sângele din inimă și se extinde în jos prin abdomen. Valva aortică este prezentă între aortă și camera inferioară a inimii pe partea stângă. Se deschide pentru a permite fluxul de sânge din inimă și apoi se închide pentru a preveni curgerea înapoi a sângelui în inimă.

Chirurgia aortică se face pentru a repara aorta mărită (anevrism aortic), valva aortică, orificiile valvelor aortice și pentru înlocuirea valvelor aortice.

Cura anevrismului arterei aorte deschis

Ce este anevrismul arterei aorte?

Anevrismul de aortă este o afecțiune caracterizată printr-o balonare sau bombare anormală a unei secțiuni a aortei din cauza slăbiciunii peretelui vasului de sânge. Un anevrism se poate dezvolta oriunde de-a lungul cursului aortei.

Tehnici chirurgicale

Intervenţia deschisă este cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru repararea unui anevrism de aortă, dar este cel mai invaziv, ceea ce înseamnă că medicul va intra în corpul pacientului pentru a o face. Chirurgul va înlocui secțiunea slăbită a aortei cu un tub, sau „grefă”, dintr-o țesătură specială.

Endarterectomii aortice

Ce este endarterectomia aortică?

Endarterectomia aortică este o abordare mai puțin utilizată și este potrivită în cazuri selectate pentru decalcifiere aortică în timpul AVR.

Indicaţii

Endarterectomia este efectuată pentru a îndepărta placa localizată în interiorul unei artere. Placa este un depozit gras, ceros, care se acumulează lent în artere în timp și le afectează făcându-le mai groase și mai înguste.

Bypass aorto-bifemural

Ce este bypass-ul aorto-bifemural?

Bypass-ul aorto-bifemural reprezintă operaţia de revascularizare şi restabilire a fluxului arterial la nivelul ambelor membre inferioare.

Indicatii

Prin internediul acestei intervenţii, se vor salva de la gangrenă (ischemie ireversibilă) ambele membre inferioare.

Operaţia este indicată în câteva situaţii clinice, însă cel mai des întâlnită este sindromul Leriche – boala ocluzivă aortoiliacă. Aceasta reprezintă obstrucţia curgerii sângelui din aorta abdominală înspre membrele inferioare. Obstrucţia are loc prin înfundarea arterelor cu grăsimi depuse pe interiorul acestora.

Majoritatea pacienţilor cu acest sindrom vor suferi amputarea bilaterală a coapsei, iar extensia gangrenei la coapsă şi şold poate conduce şi la deces.

Tehnici

Prin intermediul bypass-ului, pentru a ocoli un vas de sânge îngustat sau blocat, sângele este redirecționat printr-o grefă din material sintetic.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.