Chirurgia arterelor membrului superior

Afecțiunile arteriale ale membrelor superioare sunt mult mai puțin frecvente decât cele ale membrelor inferioare, dar atunci când au ca rezultat simptome ale ischemiei acute sau cronice, pot fi necesare tehnici chirurgicale sau endovasculare pentru revascularizarea extremităților superioare. Boala arterială acută, în special embolia acută și trauma, sunt mai frecvente decât tulburările cronice ale sistemului arterial al extremităților superioare.

Cele mai frecvente etiologii ale ischemiei cronice ale extremităților superioare sunt boala aterosclerotică și stenoza tardivă sau anevrismul legat de o leziune traumatică anterioară.

Alte etiologii mai puțin frecvente, cum ar fi sindromul de evacuare arterială toracică (cu sau fără anevrism poststenotic) și anevrismul extremității superioare, pot indica necesitatea revascularizării extremităților superioare.

Fistule arteriovenoase pentru abord dializă

Ce desemnează fistula arteriovenoasă pentru abord dializă?

Fistula AV reprezintă modul în care pacienții sunt conectați la un aparat de dializă. Asistenta medicală vă începe tratamentul de dializă prin introducerea a două ace în fistula AV. Un ac scoate sângele și îl trimite la aparat, unde este filtrat. Al doilea ac permite ca sângele să fie returnat în siguranță în organism.

Indicaţii

Operaţiunile prezintă un risc relativ ridicat de infecție și coagulare. Fistula arteriovenoasă – este considerată standardul de aur pentru accesul vascular la pacienții cu hemodializă și prima alegere ori de câte ori este posibil. Fistulele AV sunt asociate cu scăderea mortalității și morbidității în rândul pacienților cu hemodializă.

Tehnicichirurgicale

O fistulă AV este o conexiune care se realizează între o arteră și o venă pentru accesul la dializă. Este necesară o procedură chirurgicală, efectuată în sala de operație, pentru a uni două vase în vedera creării a unei fistule AV.

Bypass arterial membru superior

Ce este bypass-ul arterial la nivelul membrului superior?

Intervenţia de bypass arterial este operaţiunea care se practică cel mai adesea în chirurgia vasculară. Realizarea sa implică crearea prin metodă chirurgicală a unui nou traseu arterial care va depăşi o zonă în care artera este astupată sau îngustată.

Indicaţii

Urmarea îngustării este faptul că segmentul anatomic situat în aval de leziunea arterială nu va primi destul sânge şi oxigen. O irigaţie ineficientă va determina probleme majore la ţesuturile membrului superior – în acest caz, va fi nevoie de intervenţia menţionată.

Segementele arterei modifcate care sunt întărite şi modificate nu se pot trata cu medicaţie, fiind nevoie de crearea unui traseu vascular nou. Această operaţiune se va realiza cu ajutorul unui grefon din material sintetic sau dintr-o porţiune de venă recoltată de la pacient.

Tehnici chirurgicale

Pregătirea intervenţiei se face printr-un examen clinic minuţios şi o ecografie Doppler arterială. Investigaţia principală este ateriografia sau variantele sale moderne: angio-CT şi angio-RM.

Cel mai frecvent, intervenţia de bypass se realizează la membrele inferioare, dar se poate practica şi la cele superioare, dacă este nevoie.

Intervenţia de bypass al membrelor superioare reprezintă un tratament clinic, atât pentru salvarea membrelor, cât și pentru ameliorarea simptomelor.

Din punct de vedere tehnic, grefonul se va conecta la artera de deasupra şi la cea de dedesubtul leziunii prin sutură, totul sub anestezie locoregională.

Chirurgia sindromului de defileu scalenic

Ce este chirurgia sindromului de defileu scalenic?

Sindromul de defileu scalenic implică totalitatea fenomenelor de compresie vasculo-nervoasă de la nivelul aperturii toracice – orificiul superior al cutiei toracice de la baza gâtului.

Sindromul scalenic apare prin pensarea mănunchilui vascular subclavicular, iar aceasta este determinată de anomalii congenitale sau dobândite: spasm, miozite, hipertrofie, etc.

Indicaţii

Chirurgia apare în cazul compresiei arterei subclaviculare, odată ce s-a instalat spasmul şi s-a diminuat fluxul sanguin al extremităţii superioare. Pot apărea şi leziuni ale peretelui arterial şi se mai pot instala tromboze şi embolii.

Tehnici chirurgicale

Microchirurgia poate fi utilizată abordând zona de deasupra claviculei. Procedura poate fi urmată de neuroliza plexului brahial, îndepărtarea mușchiului scalen (scalenectomie) și eliberarea vaselor de sânge subiacente (subclaviculare). Această abordare evită utilizarea rezecției și s-a dovedit a fi un tratament eficient.

În cazurile în care prima coastă (sau o bandă fibroasă care se extinde de la prima coastă) comprimă o venă, o arteră sau fascicul nervos, o parte a primei coaste și orice țesut fibros compresiv pot fi îndepărtate într-o rezecție a primei coaste și toracică. Muşchii scaleni pot fi, de asemenea îndepărtaţi (scalenectomie).

Acest lucru permite creșterea fluxului sanguin și reducerea compresiei nervoase. În unele cazuri, poate exista o coastă rudimentară sau o coastă cervicală care poate cauza compresia, care poate fi îndepărtată folosind aceeași tehnică.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.