5 mituri despre varice pe care n-ar trebui să le crezi
Varicele se întâlnesc foarte des, atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor. Conform statisticilor, o jumătate dintre adulţi suferă de această afecţiune şi mai mult, ea poate apărea odată cu vârsta. Lucrul bun este că varicele pot fi tratate, iar în ziua de azi, există o mulţime de tratamente minim invazive care vă vor uşura viaţa.
Există însă o mulţime de mituri legate de acest subiect, motiv pentru care o educaţie temeinică despre venele varicoase va fi întotdeauna de mare folos pentru persoanele care îşi doresc o schimbare. Iată cele mai frecvente mituri despre varice.
1. Statul picior peste picior cauzează varice
Multe persoane cred că statul în această poziţie cauzează apariţia venelor varicoase, dar acest lucru nu este decât un mit.
Încrucișarea picioarelor sau chiar purtarea pantalonilor strâmţi nu provoacă varice. Cu toate acestea, pot agrava problema, pentru persoanele care au deja afecțiunea. Creşterea presiunii de la nivelul picioarelor poate provoca cheaguri de sânge în vene iar, din cauza acestora, venele se pot umfla.
2. Sarcina provoacă varice
Acesta este un alt mit. Din nou, sarcina poate într-adevăr agrava situaţia, dar nu va provoca varice niciodată.
Experţii spun că venele varicoase care devin vizibile în timpul sarcinii se vor estompa de foarte multe ori după naştere.
3. Masajul poate vindeca varicele
Masajul ajută la relaxarea muşchilor şi a corpului şi este, totodată, benefic pentru reducerea inflamaţiilor şi a disconfortului.
Dar este foarte important de notat faptul că masajul nu este un remediu pentru varice. Mai mult decât atât, uneori masajele pot duce la apariţia cheagurilor în cazul persoanelor care au deja varice.
Din fericire, există destule tratamente viabile pentru eliminarea varicelor în ziua de azi, majoritatea fiind minim invazive şi foarte bine tolerate de către pacienţi.
4. Femeile ar trebui să trateze varicele după ce au facut copii
Nu există o astfel de regulă, iar femeile îşi pot trata varicele şi înainte de a rămâne însărcinate.
5. Tatuajele sunt nocive pentru varice
Acest subiect este unul destul de controversat. O mulţime de persoane afirmă că tatuajele sunt extrem de nocive pentru varice sau pot agrava problema. Pe de altă parte, experţii spun că acest lucru nu este adevărat, iar tatuajele şi varicele nu au nici o leghătură unele cu altele.
Oricum, pentru liniştea persoanelor care îşi doresc tatuaje pe gambe, ar fi indicată tratarea varicelor deja existente, cel puţin pentru a elimina aspectul neplăcut al acestor vinişoare.
Cele mai importante aspecte pentru a evita apariţia varicelor sunt menţinerea unei greutăţi normale, aliminarea excesului ponderal şi purtarea ciorapilor de compresie în cazul persoanelor care stau în picioare foarte multe ore. Alternativ, se poate practica şi statul cu picioarele ridicate din când în când pentru relaxarea picioarelor.