Informații medicale / Articole 10/12/2013
Bine de ştiut: Abdominoplastia
Odată cu înainarea în vârstă, pielea, în special pielea din zona abdominală, își pierde din elasticitate. Abdomenul nu mai este atât de ferm precum obișnuia să fie, în principal datorită acumulărilor timpurii și excesive de grăsime. În mod voluntar sau nu, într-un anumit punct, ne-am pierdut scopul din vedere, motiv pentru care, în prezent, ne confruntăm cu pielea lăsată din jurul peretelui abdominal, respectiv acel ”șort abdominal”, total disgrațios, care nu poate trece neobservat, oricât am încerca să îl mascăm.
Ce este abdominoplastia ?
Abdominoplastia este acea intervenție chirurgicală în urma căreia, ca dovadă a corectării, respectiv remodelării tegumentului abdominal uzat, neaspectuos și disfuncțional, se asigură, din nou, un aspect plăcut al abdomenului și a mușchilor abdominali, care vor fi iarăși vizibili.
Scopul final al operației chirurgicale de abdominoplastie este acela de (re)întinerire pe cale chirurgicală a țesuturilor din zona abdominală, precum și de rezecție a acelor tegumente care nu doar că sunt excesive, dar care nici măcar nu mai funcționează în parametri normali.
În lupta cu kilogramele în plus, chiar dacă, la prima vedere, triumful pare garantat, lucrurile nu stau întocmai așa, mai ales în cazul pierderilor considerabile din masa de grăsime. Ca urmare a programului intens susținut la sală, precum și a reglării tranzitului intestinal, respectiv a asigurării unui metabolism viabil, în mod inevitabil, pielea se lasă, atârnă și apare drept piele fleașcă. Fie din această cauză, fie rezultat în urma unei sarcini, sau chiar a unei operații chirurgicale suferite, ce ține de chirurgia abdominală, tegumentul din zona abdominală devine o problemă de actualitate în viața pacientului doritor de o abdominoplastie.
Procedura de abdominoplastie propriu-zisă
Relativ simplu, printr-o clasică incizie, ce va avea loc deasupra zonei pubiene, intervenția chirurgicală numită ”abdominoplastie”, va debuta pe masa de operație, având ca scop precis și final un alt abdomen, de această dată, unul frumos și sănătos, deci nu doar plăcut privirii.
În funcție de stratul de piele ce se vrea a fi îndepărtat pe calea abdominoplastiei, medicul chirurg va fi cel care, în concordanță cu particularitățile fiecărui caz în parte, va stabili, de la pacient la pacient, lungimea acestei incizii abdominale. Oricum, concomitent cu înlăturarea pielii neaspectuoase, mușchii abdominali vor fi și ei reajustați, căci chirurgul îi va ”strânge” mai bine, prin fixarea acestora pe linia mediană a abdomenului.
Per ansamblu, la finalul realizării operației de abdomenoplastie, aspectul fizic general va fi unul plăcut, mai ales că, ajuns în acest punct terminus, medicul chirurg va rearanja și repoziționa ombilicul, prin intermediul unei alte incizii, de această dată ceva mai mică în ceea ce-i privește dimensiunile existente după extirparea inițială, alături și de înlăturarea eventualelor vergeturi.
Datorită faptului că incizarea va fi efectuată în zona joasă a abomenului, cicatricea din urma tăieturii nu va fi vizibilă, deci nu va trebui să vă preocupai de faptul că v-ar putea pune în pericol o ținută vestimentară mai extravagantă, care lasă loc la vedere a unei porțiuni mai mari de piele, așa cum se întâmplă în cazul pantalnilor cu talie joasă, sau, mai ales, în cazul costumelor minuscule de baie.
Riscuri și complicații
În principiu, având în vedere gradul minim de risc la care se expune pacientul doritor de adbominoplastie, durerile normale, la nivel de abdomen, nu ar trebui să constituie o surpriză prea deranjantă. În plus, umflăturile din zona inciziei, precum și eventuala lor învinețire, de asemenea, nu constituie o problemă. Mai mult chiar, cicatricile care ar putea să nu fie tocmai pe placul simțului estetic al pacientului, și ele, se pot corecta, recomandate fiind astfel de retușuri chirurgicale, în special când a avut loc și o remodelare a peretelui abdominal.
Oricum, apariția acestor complicații nu este una previzibilă, însă, potrivit studiilor efectuate, s-a concluzionat că persoanele care suferă de diabet zaharat, precum și cele cu o condiție fizică slabă, fumătorii și cu alte operații chirurgicale abdominale, sunt mai predispuse la apariția riscurilor aferente unei abdominoplastii.
În cel mai rău caz, operația de abdominoplastie se poate deschide, caz în care trebuie contactat de urgență medicul, pentru a revizui sutura și, dacă este cazul, refacerea ei de la zero. De asemenea, o recuperare lentă, mult prea îngreunată, trebuie tratată și ea cu maximă seriozitate, deci, din nou, făcut un apel la cunoștințele profesionale ale personalului calificat în acest domeniu.
Un scenariu sumbru ar fi și apariția chisturilor, cu sau fără lichid. În măsura în care, ca pacient, după o abdominoplastie, ați resimți orice urmă de disconfort fizic, ar trebui să continuați a dialoga cu medicul care v-a operat, pentru a vă monitoriza evoluția operației abdominale, ocazie cu care vi se va răspunde la toate nelămurire legate de operația chirurgicală suferită.