Adolescenții care sar peste micul dejun manifestǎ un risc crescut de a dezvolta obezitate
O lucrare recentǎ care a fost publicată în Scientific Reports descrie modul în care cercetătorii afiliați la Universitatea de Medicină din São Paulo (FM-USP) din Brazilia și colegii din instituțiile din Europa au evaluat diverse comportamente care au dus la creșterea în greutate la adolescenți.
Este extrem de important de subliniat faptul cǎ obezitatea din copilărie poate favoriza apariția prematură a problemelor de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Principala constatare ȋn urma acestor studii recente constă în faptul că eliminarea micului dejun, un obicei care este obișnuit în rândul adolescenților și nu numai, se corelează direct cu creșterea circumferinței taliei și cu indicele de masă corporală în această grupă de vârstă.
Este important de știut cǎ acest obicei extrem de nesǎnǎtos poate conduce la o dietă dezchilibrată și la alte comportamente nesănătoase. Toate acestea vor face ca adolescenții sǎ devinǎ vulnerabili la creșterea în greutate și, ȋn final, la instalarea obezitǎții.
Eliminarea micului dejun, asociatǎ cu markeri de adipozitate (ai grǎsimii)
Cercetǎtorii care au participat la studiu au afirmat cǎ sǎritul peste micul dejun este asociat cu anumiți markeri de adipozitate ȋn cazul adolescenților, indiferent de locul ȋn care trǎiesc aceștia și de sexul lor. Atȃt tinerii, cȃt și tinerele au manifestat aceleași riscuri de a dezvolta obezitate ȋn urma acestui obicei nesǎnǎtos de a nu lua micul dejun.
Printre explicații se numǎrǎ și urmǎtoarea: eliminarea micului dejun va avea drept consecințǎ ȋnlocuirea unei mese mai sǎnǎtoase care ar fi fost consumatǎ acasǎ (lactate, cereale integrale etc.) cu fast-food-ul care se consumǎ ȋmpreunǎ cu colegii și prietenii la școalǎ sau ȋn drum spre școalǎ.
Astfel de alimente nesǎnǎtoase includ alimentele hipercalorice, foarte procesate, cu o valoare nutritivǎ extrem de scǎzutǎ, gustǎri prǎjite, sucuri carbogazoase dulci, produse de patiserie și alte asemenea, toate acestea fiind asociate cu supraponderea și cu dezvoltatea obezitǎții.
Diferențe ȋn circumferința taliei
La finalul studiilor, s-a descoperit cǎ bǎieții care nu luau micul dejun aveau talia cu 2-3 cm mai mare decȃt aceia care consumau micul dejun, iar ȋn cazul fetelor, diferența era de aproape 2 cm ȋntre circumferința taliei acelor fete care nu luau micul dejun și cele care ȋl consumau.
Evident, pe lȃngǎ obiceiuri alimentare nesǎnǎtoase, s-au analizat și durata de somn a adolescenților și stilul de viațǎ al acestora – sedentarismul.
O concluzie finalǎ este cǎ aceastǎ ȋmbinare ȋntre alimentația nesǎnǎtoasǎ, lipsa unui numǎr suficient de ore de somn pe noapte și un stil de viațǎ sedentar, cu multe ore pretrecute ȋn fața calculatorului/TV-ului reprezintǎ rețeta perfectǎ pentru dezvoltarea obezitǎții și a tuturor problemelor severe de sǎnǎtate care vin odatǎ cu aceasta.