Adolescenţii expuşi la violenţă manifstă un risc crescut pentru dezvoltarea obezităţii (partea I)

Potrivit unui studiu, adolescenţii care au fost expuşi la evenimente violente au consumat mai multe alimente şi băuturi nesănătoase în acele zile şi au avut un somn de proastă calitate, fiind obosiţi în cea de-a doua zi. Rezultatele au fost descoperite în urma unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Duke. Astfel de comportamente ale tinerilor sunt semne predictive importante ale creşterii în  greutate.

Peste 20% din populaţia americană este clasificată ca fiind obeză. Ratele obezităţii sunt crescute în rândul copiilor care provin din familii cu venituri mici şi sunt, de asemenea, mai mari în rândul copiilor hispanici şi africani cu vârstele cuprinse intre 12 şi 19 ani.

Copiii expuşi la violenţe manifestă un risc crescut pentru dezvoltarea obezităţii, dar felul exact în care acest lucru se produce nu este foarte bine înţeles încă, potrivit cercetătorilor.

Adolescenţii au permis cercetătorilor să le studieze stilul de viaţă cotodiană prin intermediul rapoartelor transmise prin telefoanele mobile şi a datelor în timp real colectate de aparatele mobile ale acestora care utilizau programe ce monitorizează activitatea şi somnul tinerilor. Acest lucru a fost făcut public de către Candice Odgers, profesor la Școala politicilor publice Sanford şi autoarea studiului.

Adolescenţii erau conectaţi constant, iar această conexiune continuă le-a permis cercetătorilor să identifice corelaţiile comportamentului tinerilor cu expunerea la evenimentele violente. Studiul a demonstrat mult mai mult decât faptul că tinerii expuşi la violenţă sunt mai înclinaţi spre dezvoltarea obezităţii

Studiul şi rezultatele aferente poate fi cercetat online în jurnalul Social Science & Medicine.

Colectarea datelor

Cercetătorii au colectat datele prin intermediul telefoanelor mobile ale tinerilor de mai multe ori pe zi, timp de 30 de zile. Tinerii studiaţi au aparţinut unor grupuri din California şi au fost incluşi în studiul numit miLife. Cercetătorii au comparat datele colectate de la aceştia cu cele obţinute în urma unui studiu similar efectuat în Carolina de nord, la o şcoală unde copiii erau mai reprezentativi pentru populaţie per ansamblu. Cel de-al doilea studiu se numeşte RISE. Cele două studii au analizat peste 500 de copii şi adolescenţi.

Pentru analizele din California cercetătorii au recrutat 151 de adolescenţi expuşi la risc cu vârstele cuprinse între 12 şi 15 ani care făceau parte din cartiere cu familii cu venituri mai mici. Participanţii au fost nevoiţi să completeze un chestionar la care a fost nevoie să participe cel puţin un părinte. Acest chestionar a inclus măsuratoarea indexului de masă corporală (IMC). IMC-ul tinerilor a fost apoi măsurat din nou dupa 18 luni de la debutul studiului.

Tinerilor le-au fost oferite telefoane mobile programate să colecteze date introduse de tineri în anumite chestionare de trei ori pe zi timp de 30 de zile.

Participanţii la studiu au raportat eventualele expuneri la violenţă în fiecare dintre zile, eventualul consum de fast food, sucuri carbogazoase şi băuturi care conţin cofeină, eventuala lipsă de consum a fructelor şi a legumelor şi activitatea fizică din ziua respectivă. Tinerii au raportat, de asemenea, şi numărul de ore de somn, calitatea somnului şi nivelul de oboseală resimţit.

Pentru a analiza eventualele expuneri la violenţă ale copiilor şi tinerilor, chestionarele conţineau întreebări referitoare la faptul dacă aceştia au fost martori la violenţă fizică acasă, la şcoală, în cartiere sau în alte locaţii.

Ȋntr-un articol viitor, vă vom prezenta detaliat ce au evidenţiat rezultatele studiului.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.