Adulţii cu obezitate, consumul de alcool şi riscurile de a dezvolta cancere

Adulţii care suferă de obezitate şi consumă cantităţi însemnate de alcool sunt mai predispuşi la cancer, potrivit ultimelor studii. Iată mai multe despre acest subiect extrem de important.

Potrivit experţilor, limitele consumului de alcool pentru persoanele care suferă de obezitate ar trebui sa fie cu mult reduse, comparativ cu persoanele cu o greutate normală. Consumul de alcool este mult mai periculos pentru persoanele supraponderale. Acestea manifestă riscuri crescute semnificativ de-a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Un studiu de la Universitatea din Sydney a examinat datele colectate de la 400.000 de adulți din Marea Britanie. Persoanele aveau vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, iar studiul a analizat câte dintre acestea au dezvoltat cancer în urma consumului de alcool într-o perioadă de 12 ani.

Riscurile consumului de alcool

Experţii au descoperit, în urma studiului, rezultate îngrijorătoare: nivelurile mai mari de grăsimi par să amplifice efectele nocive ale alcoolului. În comparație cu persoanele care nu au băut niciodată şi care aveau cea mai scăzută grăsime corporală, cei cu cel mai mult exces de grăsime care au băut alcool au avut cu 53% mai multe șanse de a dezvolta cancere, inclusiv oral, de gât, laringe, ficat, intestin, stomac și sân.

Studiul a evidenţiat şi faptul că persoanele cu cea mai mică cantitate de grăsime corporală care au băut în anumite limite, mai scăzute, erau cu doar 19% mai expuși riscului de-a dezvolta diverse tipuri de cancer. Cele cu o cantitate mai mare de grăsime corporală care au consumat alcool peste limitele indicate de medici au manifestat riscuri de-a dezvolta cancere cu 61% mai mari comparativ cu ceilalţi.

Dr. Elif Inan-Eroglu, care a condus ambele studii la Universitatea din Sydney, a spus următoarele: „Orientările privind consumul de alcool ar trebui să ia în considerare nivelul de obezitate al oamenilor.”

Aceasta a mai afirmat şi faptul că persoanele cu obezitate, în special cele cu exces de grăsime corporală mare, trebuie să fie mai conștiente de riscurile legate de consumul de alcool.

Medicii din Marea Britanie sfătuiesc pacienţii supraponderali să nu bea mai mult de 14 unități pe săptămână în mod regulat, iar acestea trebuie să fie repartizate pe trei sau mai multe zile.

Pe de altă parte, este important de menţionat şi faptul că dr. Inan-Eroglu a avertizat că aceste linii orientative sunt prea generale, adăugând: „Dacă aveți o greutate normală sau dacă aveți obezitate, aceste limite nu diferă – deşi ar trebui”.

Limitele mai extinse de consum de alcool pentru persoanele cu o greutate sănătoasă ar putea chiar să acționeze ca o „motivare”, a sugerat ea, pentru că oamenii se gândesc astfel: „dacă mănânc mai puțin, pot bea mai mult”.

Dr. Inan-Eroglu a adăugat: „Persoanele supraponderale și cele care suferă de obezitate ar trebui să consume alcool cu ​​prudență.”

Medicul este de părere că dintr-un punct de vedere al prevenirii cancerului, cel mai sigur nivel de consum de alcool este evitarea totală.

Tam Fry, președintele Forumului Național pentru Obezitate, a declarat că acest studiu trage multiple semnale de alarmă pentru persoanele care sunt supraponderale sau suferă de obezitate, dar şi pentru cele cu o greutate normală care consumă cantităţi însemnate de alcool.

Din fericire, obezitatea are în zilele noastre multiple variante de tratament care vor conduce la o creştere semnificativă a calităţii vieţii.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.