Despre obezitatea Informații medicale / Articole 19/02/2019
Antibioticele, tratamentele antiacid și obezitatea
Antibioticele şi tratamentele antiacid administrate pe perioada copilăriei sunt corelate cu un risc crescut pentru obezitate. Copiii cărora li se presciu antibiotice şi uneori, chiar şi tratamente antiacid ar putea fi expuşi la un risc crescut pentru a dezvolta obezitate în primii ani ai vieţii.
Aceste tipuri de medicaţii, mai ales dacă sunt consumate pentru perioade mai îndelungate de timp, sunt asociate cu creşterea în greutate, conform studiilor.
Compoziţia florei bacteriene intestinale este strâns legată de foarte multe aspecte ale sănătăţii organismului, inlcusiv de obezitate. Unele medicamente cum ar fi antibioticele sau tratamentele pentru acid pot altera tipul şi volumul florei bacteriene intestinale.
Pentru a analiza efectele expunerii copiilor la astfel de tratamente şi legătura cu obezitatea, experţii au studiat medicaţia prescrisă pentru 333.353 copii ale căror dosare medicale datau din perioada 2006-2013. Copiii aveau maxim 2 ani.
241.502 (72.5%) dintre copii au primit un antibiotic, 39.488 (sub 12%) au primit H2RA (supresoare de aciditate – antagoniști ai receptorilor de histamină 2), şi 11.089 (puţin sub 3%) au primit PPI (inhibitori de protoni) în această perioadă.
Peste 14% dintre totalul copiilor au deveni obezi, iar dintre aceştia circa 11% nu au consumat antibiotice sau tratamente anti-aciditate precum celemenţionate anterior.
Acei băieţi care au fost născuţi prin cezariană au manifestat un risc mai crescut de a dezvolta obezitate.
Risc crescut de obezitate la copii până la 3 ani
După analizarea factorilor care ar fi putut avea orice tip de influenţe, rezultatelele au demonstrat faptul că prescrierea antibioticelor şi a tratamentelor antiacid a fost asociată cu un risc crescut de obezitate până la vârsta de trei ani. Aceasta a fost vârsta la care obezitatea a fost identificată pentru cel mai devreme în cazul copiilor.
Se pare că tratamentul cu antibiotice a fost asociat cu un risc crescut cu 26% de a dezvolta obezitate, iar acest risc se menţinea indiferent de tipul antibioticului administrat.
Tratamentele antiacid au fost şi ele asociate cu un risc crescut de obezitate, iar asocierea dintre tratament şi riscul de obezitate a crescut cu fiecare 30 de zile în plus în care tratamentul era administrat.
Deşi acest studiu este fără îndoială cel mai mare de tipul acesta, este doar un studiu observaţional care nu stabileşte cauze exacte. Din păcate, informaţii precum greutatea mamelor nu au fost disponibile, astfel că acest factor nu a putut fi luat în considerare.
Legătura dintre flora bacteriană şi predispoziţia pentru obezitate există
Experţii au subliniat faptul că astfel de legături între individ, mediu şi obezitate sunt extrem de complexe, iar trasarea unor concluzii clare între legătura dintre flora microbiană şi predispoziţia de a dezvolta obezitate nu este atât de uşoară cum ar părea la prima vedere.
Specialiştii au subliniat şi faptul că medicaţiile cu rol de influenţare a florei bacteriene au şi ele rolurile lor benefice. Din acest motiv, medicii trebuie să cântărească foarte bine riscurile pe termen lung pentru sănătatea organismului, în raport cu beneficiile pe termen scurt.