Ce este arteriopatia periferică ? Investigaţii, cauze şi simptome ale bolii

Arteriopatia se datorează formării de plăci de grăsime la nivelul pereţilor arterelor şi îngreunează trecerea sângelui spre zonele periferice ale corpului. Rezultatul arteriopatiei periferice este deteriorarea sănătăţii picioarelor. Află informaţiile esenţiale privind cauzele, simptomele şi investigaţiile necesare pentru depistarea acestei boli periculoase.

Cauze frecvente

Arteriopatia are cauze multiple cum ar fi alimentaţia bogată în grăsimi, fumatul, stresul, predispoziţia genetică. Alimentaţia necorespunzătoare, cu multe grăsimi, va avea drept efecte formarea şi depunerea colesterolului şi a altor lipide la nivelul peretelui arterial. Aşadar, este indicată o dietă săracă în grăsimi. Stilul de viaţă haotic, condiţiile stresante de muncă, fumatul reprezintă, de asemenea, cauze extrem de importante în apariţia, apoi agravarea bolilor arteriale. Implicarea fumatului în apariţia arteriopatiilor se explică prin faptul că nicotina determină vasoconstricţie la nivelul pereţilor arteriali, astfel, vasele de sânge se îngustează tot mai mult prin vasoconstricţie odată cu fiecare fum de ţigară inhalat. Alţi factori care contribuie la apariţia afecţiunii sunt diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială, vârsta sau istoricul afecţiunilor vasculare pe care le-au avut alţi membri ai familiei.

Simptome

Arteriopatia poate fi mult timp asimptomatică sau poate evolua cu simptome minime, cele mai multe acuze ale pacienţilor apărând în momentul când stenozele sunt mai severe sau în cazul existenţei obstrucţiilor.

În ceea ce priveşte membrele inferioare, pacienţii se plâng de: dureri intermitente la mers, dureri care apar sub forma crampelor musculare situate la nivelul coapselor, feselor, şi mai ales în zona gambelor, cedând în momentul repausului. Locaţia crampelor este sugestivă pentru zona îngustării sau a obstrucţiei vasculare prezente.

Pe măsură ce boala evoluează, distanţa care poate fi parcursă până să apară durerea se micşorează.

În ceea formele avansate ale afecţiunii, durerile vor deveni permanente, fiind prezente chiar şi în repaus, nemaiavând vreun răspuns la medicaţia administrată contra durerii. În astfel de cazuri, din păcate, etapa următoare este apariţia modificărilor culorii pielii, apariţia ulcerelor sau a gangrenei, boala, mai ales când este netratată, putând avea efecte devastatoare precum amputarea piciorului.

Mai multe manifestări ale arteriopatiei periferice sunt:

senzaţia de amorţeală sau de slăbiciune în picioare

Prezentarea la medic din timp, de la primele simptome, oferă pacienţilor şansa evitării unei intervenţii chirurgicale sau chiar a unei amputaţii. Din păcate, foarte mulţi pacienţi ajung la un control medical doar când simptomele sunt deja severe, iar arteriopatia este foarte avansată, fapt care face ca, indiferent de operaţia efectuată, să se ajungă la amputaţii mai mult sau mai puţin întinse.

Investigaţii indicate pentru diagnosticare

În primul rând, este necesară o examinare făcută de medicul specialist care va evidenţia boala şi va confirma suspiciunile, descoperind lipsa sau diminuarea pulsului periferic, diferenţe de tensiune arterială între braţ şi gleznă etc.

Pasul următor este o ecografie Doppler care reprezintă un examen neinvaziv în urma căruia, de multe ori, se poate stabili un diagnostic precis, urmat chiar de o indicaţie pentru tratament.

Dacă aceste investigaţii nu sunt suficiente, se trece la angiografie mai puţin invazivă (angio CT sau angio RMN) sau angiografia clasică efectuată prin puncţie arterială. Aceasta va furniza imagini foarte clare ale arborelui vascular, date despre porţiunile de arteră stenozate sau obstruate, stabilindu-se apoi un diagnostic cert şi tratamentul corespunzător.

În funcţie de stadiul bolii, medicul va hotărî dacă este suficient tratamentul medical sau este necesar unul chirurgical.            

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.