Atenţie: un somn neliniştit sau insuficient poate atrage după sine consumul a unei cantităţi mai mare de alimente a doua zi

În cazul în care nu ai dormit prea bine noaptea anterioară, azi s-ar putea să mănânci prea mult. Aceasta este concluzia unor cercetători, în urma unor investigaţii privind legătura dintre calitatea somnului şi alimentaţie.

Specialiştii au studiat un număr de 172 de participanţi în cadrul a 11 studii legate de calitatea somnului. Design-ul studiilor a fost unul diferit, însă a testat participanţii după o noapte de somn neodihnitor care a durat circa 4 ore, iar apoi, după  o noapte de odihnă optimă.

În ziua următoare, participanţilor le-a fost oferit micul dejun sub formă de bufet suedez. Au fost, de asemenea, şi mese prgramate pentru mai târziu în acea zi. Specialiştii au urmărit concumul de calorii şi consumul energetic al participanţilor la studiu.

Analizele au dezvăluit lucruri destul de interesante. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul European de Nutriţie Clinică şi au demonstrat faptul că o noapte de somn prea puţin a condus la urmatorul efect: persoanele în cauză au consumat cu 365 de calorii în plus în ziua următoare, faţă de zilele care au urmat după nopţi cu somn odihnitor şi cu o durată optimă. Acest număr de calorii echivalează cu o porţie de cartofi prăjiţi sau cu o prajitură. Persoanele care nu au avut cel mai odihnitor somn au consumat de asemenea, mai multe grăsimi şi mai puţine proteine.

Unii specialişti sugerează faptul că privarea de somn a unei persoane afectează hormonii care controlează apetitul, însă, în acest caz, autorii studiului au afirmat faptul că lipsa de somn destul şi odihnitor ar putea conduce la o dorinţă crescută de a consuma mâncare, iar acest lcuru este văzut de către organism ca un fel de compensaţie pentru lipsa somnului.

Autoarea studiului, Gerda K. Pot, a concluzionat că acest subiect merită într-adevăr mai multe investigaţii, însă concluzia sa finală a fost că un somn prost şi insuficient reprezintă, fără doar şi poate, un factor de risc pentru dezvoltarea obezităţii şi a supraponderii, deopotrivă. Acest lucru se poate schimba prin intermediul unui somn mai odihnitor şi care să fie de o durată optimă.

Orele de somn necesare fiecărei persoane pentru a fi odihnită a doua zi diferă. Media este de opt ore, însă unele persoane se simt foarte odihnite după doar şase ore de somn, iar altele după nouă ore de somn.

În orice caz, tehnicile de relaxare şi exerciţiile fizice vor fi extrem de utile pentru respiraţie şi pentru eliminarea stresului, iar acestea vor conduce la abilitatea de a avea un somn cât mai odihnitor. Este foarte importantă inducerea pe cale naturală a unui somn fără întreruperi, pentru ca a doua zi corpul să fie energizat, iar poftele culinare să rămână ţinute în frâu.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.