Despre varice Informații medicale / Articole 09/06/2014
Avantajele tratamentului pentru varice prin metoda cu vapori de abur
Cercetările recente estimează faptul că mai mult de 50% dintre femeile şi bărbaţii cu vârste peste 30 de ani suferă de boala varicoasă sau de venectazii cunoscute şi sub numele de vene de tip pânză de păianjen. Studiile au arătat că femeile sunt de 4 ori mai afectate decât bărbaţii, iar condiţia varicoasă s-a dovedit a fi, în multe cazuri, o afecţiune ereditară. Tratamentele moderne pentru varice nu mai necesită internare în spital sau o recuperare dificilă. Printre acestea, se numără şi tratamentul varicelor cu aburi, o metodă inovatoare folosită în chirurgia vasculară.
Metoda de tratament al varicelor prin vaporii de abur este utilizată din anul 2006 şi a fost premiată în 2010 de către Forul European al hirurgiei Vasculare pentru cea mai bună şi cea mai originală metodă de tratament al varicelor. Terapia cu vapori de abur presupune introducerea unui cateter în interiorul venelor afectate prin care se trimit vapori de abur încălziţi sub presiune care revitalizează sistemul venos. Vena este tratată prin microimpulsuri controlate care detemină contractarea acesteia şi închiderea sa. Vaporii sunt generaţi de un aparat special care poartă denumirea de generator de aburi.
Această procedură este indicată mai ales în tratamentul venelor care au dimensiune mică şi asigură întoarcerea sângelui din membrele inferioare către inimă (venele safene) şi a celor colaterale. Tehnica cu vapori de abur se realizează sub un ghidaj ecografic, fără să dureze mai mult de 30-40 de minute, după care pacientul rămâne în clinică sub supraveghere pentru aproximativ încă 2-3 ore.
Printre avantajele indiscutabile ale metodei cu vapori de abur se numără următoarele:
- Metoda este una minim invazivă prin intermediul căreia venele varicoase sunt obliterate cu ajutorul unei mici cantităţi de abur introdus în venă printr-un cateter flexibil cu un diametru de doar 1,2 mm.
- Procedura cu abur nu lasă cicatrici, mai mult, nu există riscul să apară vreun hematom, risc prezent în unele cazuri operate în modul clasic, cum ar fi smulgerea venelor (stripping) sau în cazul arsurilor care pot apărea în tratamentele care folosesc laserul.
- Activitatea poate fi reluată în aceeaşi zi în care a fost făcută intervenţia de către pacienţii trataţi prin această metodă.
- Alt avantaj cert este siguranţa metodei. Faţă de alte metode folosite în tratarea ambulatorie a condiţiei varicoase, adică tratamentul cu laser şi tatamentul cu radiofrecvenţă, în cazul metodei cu vapori de abur, pragul de supra-încăzire este foarte ridicat din cauza faptului că procesul de transfer al căldurii se realizează extrem de rapid. De pildă, făcând o comparaţie cu metoda care foloseşte radiofrecvenţa, în cazul căreia o porţiune de 7 cm a unei vene se încălzeşte în aproximativ 20 de secunde, în tratamentul cu aburi, acest lucru este realizat într-un interval de mai puţin de o secundă.
- Versatilitatea metodei cu aburi constituie un alt avantaj extrem de important. Tratamentul prin vapori de abur este perfect pentru aproape orice tip de venă varicoasă (mari, mici, recurente, perforante), deoarece aburul poate ajunge în sinuozităţile şi cele mai greu accesibile părţi ale venei varicoase, acolo unde un cateter nu ar putea să ajungă. Venele varicoase colaterale pot fi tratate în cadrul aceleiaşi sesiuni.
- Posibilitatea unei recidive este extrem de redusă.
- Succesul tratamentului este asigurat de îmbunătăţirea spectaculoasă a aspectului estetic.