​Beneficiile neaşteptate ale diminuării excesului de greutate cu doar 5% din greutatea corporală

Cele mai recente cercetări în domeniu au relevat faptul că persoanele obeze care au pierdut doar un procent redus din excesul de greutate (5%), s-au bucurat de beneficii extraordinare şi neaşteptate pentru sănătate.

Chiar şi o reducere simbolică a greutăţii poate avea un impact extrem de profund pentru sănătatea persoanelor care suferă de obezitate şi diminuează drastic riscurile dezvoltării diverselor afecţiuni asociate acesteia.

Un studiu asupra a 40 de persoane obeze cu vârstele cuprinse între 32 şi 56 de ani a demonstrat faptul că, prin eliminarea a 5% din greutatea corporală, pacienţii au observat îmbunătăţiri substanţiale ale sănătăţii lor care implică şi optimizarea nivelului de insulină. Această modificare a condus la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului şi a bolilor de inimă care, împreună cu cancerul, constituie principalele complicaţii de sănătate dezvoltate de persoanele care suferă de obezitate.

Samuel Klein, director al Centrului de nutriţieal Universităţii Washington din Saint Louis este de părere că, deşi este recomandat persoanelor obeze să elimine circa 5-10% din greutatea lor pentru a beneficia de îmbunătăţiri ale sănătăţii, au existat puţine dovezi care să ateste aceste avantaje în cazul în care pacienţii slabeau doar 5% din greutatea iniţială. Însă, cercetările recente au evidenţiat cum şi acest procentaj care nu este extrem de dificil de atins va aduce schimbări majore în bine.

Cercetătorii au urmărit 20 de persoane obeze care şi-au menţinut greutatea pe parcursul studiului şi alte 20 care au fost nevoite să elimine 5% din excesul de greutate la început, apoi 10% şi 15%, pe măsura avansării cercetărilor. Din toţi aceştia, 19 au reuşit să atingă cifra de 5%, iar din cei 19, 9 au reuşit apoi să slabească un procent de 10%, apoi de 15% din greutatea lor iniţială.

Cercetările au arătat că majoritatea îmbunătăţirilor legate de nivelul de insulină în corp au fost cele mai vizibile când pacienţii au eliminat 5% din greutatea corporală. Pentru o persoană care cântărea 100 kg, eliminarea a 5 kg a foste extrem de benefică. Pentru un pacient obez cu metabolismul anormal, rezistenţă la insulină şi grăsime în ficat, acest procent, chiar dacă pare mic, poate face minuni pentru sănătate.

Stephen O’ Rahilly directorul MRC Metabolic Diseases Unit de la Universitatea din Cambridge este de părere că rezultatele testului vor încuraja persoanele care suferă de obezitate să slăbească, având în vedere beneficiile aduse de o eliminare simbolică a câtorva kilograme pentru întregul metabolism, pentru ficat şi inimă. Pe scurt, beneficiile observate în urma eliminării a 5% din excesul de greutate includ:

Pentru o reducere masivă a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare se recomandă pacienţilor, pe lângă diminuarea greutăţii lor cu 5%, eliminarea fumatului, diminuarea consumului de alcool şi creşterea nivelului de activitate fizică zilnică, adică alinierea la un trai cât se poate de sănătos.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.