Ce trebuie să ştii despre boala hemoroidală, cauzele, simptomele şi prevenţia acesteia

Boala hemoroidală sau hemoroizii reprezintă un subiect care ţine de intimitate, deseori considerat tabu. Află, în continuare, care sunt semnele acesteia şi cum poate fi această boală prevenită:

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii desemnează dilataţiile varicoase ale venelor hemoroidale aflate în porţiunea superioară şi cea mijlocie a canalului din regiunea anală. Boala hemoroidală este destul de frecventă, întâlnindu-se la una din trei persoane, aceasta afectând într-o egală măsură bârbaţii şi femeile.

Afecţiunea trece de foarte multe ori fără să fie observată, având în vedere faptul că nu produce vreo modificare a stării de sănătate. Pe de altă parte, însă, este foarte important consultul la un medic specialist încă de la observarea primelor semne, fiindcă această boală poate fi confundată cu alte afecţiuni de o mai mare gravitate sau poate produce un impact major asupra organismului pacienţilor.

Categorii de hemoroizi

Există două categorii de hemoroizi: hemoroizii primari şi cei secundari altor afecţiuni. Hemoroizii primari constituie majoritatea cazurilor întâlnite, iar cei secundari, subliniază manifestarea unei afecţiuni, uneori mascând-o (ciroza hepatică, prezenţa unor tumori în pelvis, cancerul colic sau cel rectal etc.).

Cauzele bolii hemoroidale şi prevenţia acestora

O persoană poate avea hemoroizi chiar dacă duce o viaţă sănătoasă şi normală, însă, cum am afirmat mai sus, aceştia pot apărea şi drept urmare a unor afecţiuni asociate.
Trebuie manifestată o grijă deosebită în cazul pacienţilor care suferă de constipaţie, a celor care îşi petrec foarte mult timp stând în picioare, celor care nu fac prea multă mişcare sau exerciţii fizice sau în cazul celor a căror greutate corporală este mai mare decât limitele normale. Aceşti factori se află într-o strânsă relaţie de colaborare cu gravitaţia, având ca efect împingerea venelor hemoroidale în afara anusului şi favorizând, în acest fel, apariţia hemoroizilor.

O categorie aparte a pacienţilor care pot suferi de boala hemoroidală este reprezentată de către femeile gravide, fapt care se datorează presiunii exercitate de uter asupra peretelui intestinului gros. Apariţia hemoroizilor, în cazul femeilor care poartă o sarcină se mai datorează şi influenţelor hormonale. În urma naşterii, hemoroizii pot să dispară, datorită înlăturării cauzelor apariţiei acestora.

Altă categorie de pacienţi care pot dezvolta hemoroizi este cea constituită din persoanele care prezintă afecţiuni asociate, cum ar fi insuficienţa cardiacă, ciroza, tumori pelvine, hernii, prolaps genito-urinar, anumite traumatisme ale măduvei spinării sau prostată. Factori favorizanţi pentru apariţia hemoroizilor mai sunt efortul fizic care presupune creşterea presiunii abdominale, igiena locală deficitară sau iritaţia locală produsă de o alimentaţie condimentată.

Apariţia bolii hemoroidale poate fi prevenită prin intermediul unui regim de viaţă echilibrat, printr-o dietă bogată în fibre care au rolul de a accelera tranzitul intestinal şi cu ajutorul unor mese moderate din punct de vedere cantitativ. De preferat este să se evite consumul de alcool, cafea şi ţigări, toate acestea reprezentând factori favorizanţi pentru apariţia afecţiunii.

Simptomele bolii hemoroidale

Pruritul anal şi o senzaţie de greutate ano-rectală (observată mai ales în cadrul defecaţiei) reprezintă principalele simptome ale existenţei hemoroizilor. Mâncărimile sunt localizate în regiunea interfesieră sau pe marginea anusului şi apar din cauza mucozităţilor care irită pielea. De asemenea, acestea pot apărea şi cauzate de infecţii cu microorganisme asociate acestei afecţiuni. Senzaţia de mâncărime poate fi atât de intensă şi persistentă, încât determină iritarea pielii.

În ceea ce priveşte senzaţia de greutate ano-rectală apare din cauza faptului că pachetul hemoroidal intern manifestă comportamentul unui corp străin. Continenţa devine destul de dificilă din cauza acestui fapt, făcându-şi apariţia şi tulburările de tranzit, putând, totodată, să se piardă câteva picături de sânge care vor fi, de regulă, urmate de o senzaţie de tensiune anală.

Alte simptome ale existenţei hemoroizilor pot include sângerările situate la suprafaţa scaunului, sângele având o nuanţă de roşu aprins. Aceste emisii pot fi capricioase sau permanente, putând determina apariţia anemiei.
Regula esenţială pentru evitarea bolii şi a tratamentelor care vin odată cu aceasta este combaterea factorilor de risc, însă, în cazul apariţiei simptomelor, este necesar consultul la medicul de specialitate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.