Bypass-ul gastric poate creşte forţa musculară

Se pare ca intervenţia de bypass gastric are beneficii foarte importante pentru forţa musculară, mai semnificative decât s-a crezut până acum, potrivit unui nou studiu.

Chirurgia bariatrică ajută o mulţime de persoane cu obezitate severă să elimine o mare parte a excesului de greutate şi să îşi îmbunătăţească sănătatea.

Bypass-ul gastric este intervenţia chirurgicală care este indicată mai ales pacienţilor care suferă de obezitate morbidă avansată. Astfel de persoane au un IMC mai mare de 50 şi necesită o reducere drastică a excesului de greutate. Mai mult, pacientul ideal pentru a beneficia de această intervenţie suferă de obezitate de minim 5 ani şi a nu întâmpinat vreodată probleme netratate cu alcoolul sau de natură psihiatrică precum depresia.

Efectele bypass-ului gastric

Prin intermediul procedurii de bypass gastric, alimentele ocolesc o parte din intestin şi absorbţia acestors se va reduce considerabil. Intervenţia chirurgicală presupune crearea unei derivaţii între stomac şi partea terminală a intestinului subţire. Rezultatul implică o secţiune alternativă în care nu se produce absorbţia alimentelor.

Cu alte cuvinte, în urma intervenţiei de bypass gastric se va produce transformarea stomacului pacientului într-un săculeţ de dimensiuni mai mici. Operaţia determină o restricţie a cantităţii de alimente ingerate de pacient şi o diminuare a absorbţiei lor la nivelul intestinului subţire.

Bypass-ul gastric optimizează forţa musculară

Acesta este rezultatul unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a Societăţii de endocrinologie.

Intervenţia creşte forţa musculară şi optimizează performanţele fizice ale persoanelor cu obezitate.

Bypass-ul gastric mai are ca efecte şi schimbări hormonale benefice şi elimină sau reduce simptomatologia unor alte condiţii de sănătate asociate obezităţii cum ar fi diabetul.

„Cercetările noastre au descoperit faptul că pacienţii care beneficiază de bypass gastric vor avea parte de o creştere a forţei musculare relative care este o măsură a forţei în funcţie de mărimea persoanei,” potrivit spuselor Dianei Alba de la Universitatea din San Francisco. Aceasta a mai spus şi că performanţele fizice ale participanţilor la studiu s-au îmbunătăţit dupa o intervenţie bariatrică de bypass.

Potrivit studiului, un alt lucru semnificativ este şi faptul că pierderea de masă musculară post operatorie nu va fi prea semnificativă.

În cadrul studiului, cercetătorii eu examinat compoziţia corporală a participanţilor, puterea mâinii acestora, activitatea fizică și performanța fizică.

La studiu au participat 47 de adulți obezi înainte de a beneficia de intervenţia de bypass și șase și 12 luni după operație.

Experţii au descoperit că pierderea semnificativă în greutate determină o scădere a masei musculare a unei persoane și forța de prindere de la nivelul mainii după intervenția chirurgicală.

Cu toate acestea, puterea musculară relativă, viteza de mers și alte măsuri ale funcţiilor fizice s-au îmbunătățit semnificativ la acești pacienți. O forţă musculară optimă şi o bună funcţionare a fizicului sunt esenţiale pentru viaţa cotidiană.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.