Când obezitatea necesită chirurgia bariatrică

Supraponderea poate atinge rapid stadiul de obezitate în cazul unei persoane, iar cea mai bună soluţie este chirurgia bariatrică. Iată cele mai importante date despre necesitatea intervenţiilor chirurgicale pentru obezitate.

Iată ceva ce poate nu știaţi – obezitatea este considerată o boală cronică. Cu alte cuvinte, se poate ca o persoană să nu poată controla faptul că este supraponderală, la fel cum cineva nu poate controla faptul că are diabet.

Obezitatea reprezintă o afecţiune care se caracterizează prin depozitarea excesivă a grăsimii corporale, fapt ce determină o creştere importantă ȋn greutate. Practica medicală utilizează, pentru măsurarea obezităţii, indicele de masă corporală (IMC), un indicator de calculare a greutăţii corporale, ȋn funcţie de o anumită ȋnălţime dată.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 40% dintre americani sunt considerați obezi și vedem că mulți dintre ei apelează la un specialist în medicină bariatrică sau la un chirurg pentru ajutor. Acest lucru nu se întâmpla doar în SUA, ci în toate ţarile civilizate.

Procesul necesar înainte de apelarea la chirurgia bariatrică

Procesul de pierdere în greutate înainte de operația necesară în caz de obezitate poate dura între patru și șase luni. Motivul pentru aceasta este asigurarea faptului că o persoană este în siguranță pentru o intervenție chirurgicală. Dacă există boli de bază, cum ar fi apneea de somn sau hipertensiunea arterială, se doreşte rezolvarea în prealabil a acestor probleme. Chirurgii bariatrici lucrează îndeaproape cu pacienții pentru a implementa, de asemenea, exerciții fizice adecvate, o alimentație sănătoasă și pentru a modifica comportamentele care contribuie la creșterea în greutate înainte de intervenția chirurgicală. Efectuarea acestor schimbări în stilul de viață înainte de operație înseamnă că rezultatul intervenției chirurgicale este adesea mai bun.

Intervenţiile pentru tratamentul obezităţii sunt concepute pentru a ajuta o persoană să piardă excesul de greutate, dar este importantă înţelegerea faptului că intervenția chirurgicală are ca scop aducerea unei persoane într-un stadiu mai sănătos și eliminarea sau prevenirea oricăror probleme medicale legate de obezitate. Înțelegerea acestui concept este importantă, deoarece pierderea în greutate înseamnă mult mai mult decât schimbarea fizică prin care trece o persoană.

Este important de menţionat şi faptul că dacă un pacient nu dorește să treacă printr-o intervenție chirurgicală, poate consulta și un specialist în medicină bariatrică care îl va ajuta efortul de slăbire prin medicație.

De asemenea, se poate folosi această opțiune pentru pacienții operați care prezintă un risc ridicat, pentru a-i ajuta să slăbească înainte de a beneficia de o procedură.

Concluzie

Persoanele care se luptă cu greutatea ar trebui să ştie că aceasta nu este vina lor. Există opțiuni disponibile pentru a ajuta oamenii să ajungă într-un stadiu mai sănătos. Călătoria de pierdere în greutate necesită timp, dar printr-o educație adecvată, schimbări în stilul de viață și îndrumări medicale, poate avea beneficii extraordinare.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.