Care este durata de viaţă a celulelor adipoase?

Odată ce celulele adipoase s-au format în organismul nostru, mai putem scăpa de ele? În cele ce urmează, vom oferi răspunsul la această întrebare.

Conform cercetărilor, se pare că numărul de celule adipoase din corpul omenesc nu poate merge decât într-o singura direcţie şi anume, una crescătoare. Numărul de celule grase din organism creşte în perioada copilăriei şi a adolescenţei şi se stabilizează în perioada maturităţii.

Acest lucru nu înseamnă sub nici o formă că celulele adipoase stagnează. Mărimea acestora este extrem de variabilă şi ele se măresc sau se contractă odată cu creşterea sau cu scăderea noastră în greutate. La fel ca restul celulelor din corpul nostru, celulele adipoase încetează din viaţă la un moment dat.

Dr. Michael Jensen medic endocrinolog şi cercetător în probleme legate de obezitate la Mayo Clinic, afrmă faptul că după ce celulele adipoase mor, acestea vor fi înlocuite de altele noi. Moartea celulelor şi producţia de celule noi par să fie două elemente strâns legate între ele, iar aproximativ 10% din celulele adipoase se sting în fiecare an, rata de înlocuire a acestora fiind aproximativ egală.

Chiar şi printre pacienţii care au ales efectuarea chirurgiei bariatrice pentru a elimina obezitatea şi care pierd foarte mult în greutate, numărul celulelor adipoase tinde să rămână neschimbat. Unicul lucru care se modifică, în schimb, este mărimea acestora fiindcă ele se micşorează.

De pildă, liposucţia reduce numărul de celule adipoase din corpul unei persoane, însă conform studiilor cantitatea de grăsime pierdută se va recâştiga în circa un an de la intervenţie. Încă nu se cunoaşte cauza acestui lucru – dacă recâştigarea greutăţii se datorează producţiei de celule noi adipoase sau dacă cele rămase în corp îşi măresc volumul.

Este un lucru cert acela că persoanele obeze vor avea un număr mai mare de celule adipoase comparativ cu persoanele care nu suferă de obezitate. Câteva studii au demonstrat faptul că numărul celulelor adipoase creşte odată cu luarea kilogramelor în plus care urmează după o eliminare a excesului de greutate.

Faptul că numărul de celule adipoase poate creşte dau nu poate şi descreşte este cel mai probabil cauza principală a faptului că organismul are tendinţa de a acumula exces de greutate în urma unui proces de eliminare a acestuia. Aceasta este părerea dr. Kirsty L. Spalding, un biolog renumit de la Institutul Karolinska din Suedia şi, totodată, autorul studiului din 2008 are avea în centrul său ideea conform căreia celulele grase mor şi sunt înlocuite. Dincolo de rolul acestora de a stoca grăsime, ele secretă proteine şi anumiţi hormoni care afectează metabolismul energetic.

În urma unui proces de eliminare a excesului de greutate, volumul celulelor adipoase devine mai mic, de regulă, chiar mai mic decât al unei persoane cu acelaşi IMC. Acest lucru constituie numai una din explicaţiile faptului că pierderea în greutate este un proces extrem de dificil de controlat.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.