Cauze neaşteptate ale obezităţii

Specialiştii care studiază obezitatea au ajuns la concluzia că afecţiuea ar putea avea drept cauze sau factori favorizanţi fenomene care scapă controlului nostru. Iată câteva dintre acestea:

După decenii ȋn şir, timp ȋn care obezitatea a fost explicată pur şi simplu prin intermediul prezenţei unui dezechilibru dintre aportul de calorii şi arderea acestora şi anumite predispoziţii de ordin genetic, cercetările şi studiile cele mai recente au adus la iveală din ce ȋn ce mai multe dovezi cum că obezitatea este, ȋn realitate o boală extrem de complexă. În ȋncercarea de a diseca palierele complexităţii acestei afecţiuni, specialiştii ȋn domeniu au descoperit din ce ȋn ce mai mulţi factori favorizanţi ai epidemiei de obezitate care, ȋn prezent, se răspândeşte cu repeziciune la nivel global.

De cele mai multe ori, explicaţia este cea simplistă, cunoscută de majoritatea oamenilor, adică prea multă mancare, prea puţine exerciţii fizice şi sedentarism, predispoziţia genetică a indivizilor de a se ȋngrăşa. Lucrurile par, astfel, lămurite.

Însă, tot mai multe cercetări şi studii ample au demonstrat faptul că, la toate acestea, la această simplă ecuaţie care are drept rezultat obezitatea, se mai adaugă anumiţi factori care vor complica lucrurile.

De pildă, cercetările din ultimii ain au evidenţiat prezenţa unui rol imes al microbinomului intestinal, adică miliardele de bacterii care sunt localizate ȋn organismul nostru şi care joacă un rol foarte important, chiar eseţial, pentru sănătatea noastră. Microbinomul cuprinde o paletă extrem de vastă de specii, iar prezenţa anumitor specii şi proporţiile ȋn care ele se găsesc ȋn organism au capacitatea de a influenţa tendinţa de ȋngrăşare a individului „purtător”.

Una dintre cele mai neaşteptate şi mai noi descoperiri sugerează faptul că dezechilibrul metabolic numit obezitate ar putea fi cauzat sau asociat cu infecţia cu aunmiţi agenţi patogeni. Astfel, ar putea exista un virus care ne-ar putea face să ne gândim la obezitate ca la un soi de boală contagioasă. Dr. Nikhil V. Dhurandhar, un cercetător de origie indiană a descoperit existenţa unei corelaţii ȋntre infecţia cu unele virusuri şi apariţia obezităţii, fiind demonstrat acest lucru ȋn cazul găinilor, ȋn urma experimentelor. Rămân de aprofundat cercetările care să conducă spre o extrapolare la oameni a acestei teorii.

Alte cercetări sugerează că, ȋn mediu, există anumiţi poluanţi care au drept rezultat dereglarea echilibrului hormonal delicat al organismului, aceştia putând contribui, de asemenea, la creşterea ȋn greutate.

În ultima perioadă, au ȋnceput să fie incriminate şi anumite substanţe care sunt prezente ȋn anumite produse cosmetice. Astfel, nişte substanţe străine de organismul nostru ar putea cauza afectarea sistemului edocrin şi ar avea capacitatea de a favoriza depunerea de grăsimi ȋn corpul uman.

Un alt factor favorizant interesant care a fost descoperit ca având legătura cu apariţia obezităţii este reprezentat de confortul locuinţelor noastre moderne. Nu este vorba de detaliile la care s-ar aştepta oricine adică la faptul că utiliză liftul, ȋn loc să urcăm scările pe jos sau ca pentru a schimba canalul TV folosim telecomanda fără ca măcar să ne mai ridicăm de pe canapea. Este vorba de temperatura din locuiţele noastre care, ȋn timpul anotimpului rece, este mult prea ridicată, iar, astfel, mecanismele termogene ale organinsmului nostru, cele care produc căldura, nu mai sunt mobilizate. Grăsimea brună din corp (un tip de ţesut adipos extrem de eficiet ȋn producerea căldurii, grăsime care consumă energie, sprijiind menţinerea echilibrului caloric) este activată ȋn cazul prezeţei temperaturilor scăzute. Căldura prezentă ȋn locuinţele noastre dotate cu centrale termice şi ȋncălzire centrală conduce la faptul că grăsimea brună nu mai lucrează ȋn vederea reglării temperaturii corpului.

Rezultatele tuturor cercetărilor şi studiilor privind obezitatea ar putea schimba radical concepţia medicilor şi a nutriţioniştilor ȋn legătură cu acest subiect, dar şi pe a noastră, a tuturor, asupra unei probleme de sănătate care afectează, ȋn prezent, o proporţie aflată la un nivel tot mai alarmant din populaţia globului.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.